Ελλάδα Ηλεία Υγεία

Αρνητικό ρεκόρ στην Ηλεία με 9 κρούσματα κορωνοϊού

Ακούστε το άρθρο

Αρνητικό ρεκόρ είχαμε χθες στην Ηλεία όσον αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού.

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9 κρούσματα στο νομό μας, τα περισσότερα από την αρχή της πανδημίας.

Μέσα σε αυτά τα κρούσματα είναι ο 86χρονος από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ο ιερέας από την περιοχή της Αμαλιάδας, ενώ τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα είναι από γνωστό περιστατικό, σε περιοχή του κάμπου.

Αυτός ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, έχει σίγουρα θορυβήσει όλο το νομό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πανικός. Άλλωστε πέρα από τον 86χρονο ο οποίος παρέμεινε και χθες στο νοσοκομείο του Ρίου, σε αρκετά σοβαρή κατάσταση, οι υπόλοιποι ασθενείς, είτε είναι ασυμπτωματικοί, είτε έχουν πολύ ελαφρά συμπτώματα και είναι σε κατοίκον περιορισμό.

Επίσης έγινε χθες γνωστό ότι υπάρχει και ένα ακόμη κρούσμα κορωνοϊού, πάλι σε περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, στον πρώην Δήμο Λασιώνος και αφορά ιερέα, που φέρεται να έχει νοσήσει.

Μάλιστα τα δύο παιδιά του ιερέα, μαθητές σε γυμνάσιο και δημοτικό της περιοχής (Πανόπουλο) δεν πήγαν χθες στα σχολεία τους και θα παραμείνουν και αυτά σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες, έως ότου δηλαδή περάσει ο κίνδυνος για την περαιτέρω διασπορά του ιού.

Αυτό που προέχει στην παρούσα χρονική στιγμή, είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και φυσικά να παίρνουμε τα απαραίτητα μέσα προστασίας για να μην ξεφύγει περαιτέρω ο ιός και υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα, κυρίως στους ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό.

Αυξάνονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – 667 χθες και 8 νεκροί

Σοκαριστικά είναι τα νέα ευρήματα κορωνοϊού στη χώρα, καθώς ανακοινώθηκαν 667 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο (αρνητικό ρεκόρ νέων διαγνώσεων).

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, 250 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 125 στη Θεσσαλονίκη και 30 στη Βοιωτία. Στην Δυτική Ελλάδα είχαμε ακόμη 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8 νέοι θάνατοι, ενώ 87 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

7-8 νεκροί ανά ημέρα λόγω κορωνοϊού

Η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται με τον ρυθμό των 400.000 μολύνσεων ανά ημέρα, ενώ 240.000 υπολογίζονται οι νεκροί στην Ευρώπη, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που έδωσε μια συνοπτική εικόνα για την έξαρση της πανδημίας και τα νέα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες ανά τον κόσμο.

Ο αριθμός των διαγνώσεων κορωνοϊού στην Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση και επιμένει πάνω από 400 την ημέρα. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νεκρών έχει ανέλθει σε 7 με 8 την ημέρα, όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 80.

Στην κορυφή των νέων κρουσμάτων οι νέοι (ηλικίες 18-39)

Ο καθηγητής έδωσε ορισμένα στατιστικά στοιχεία για τις ηλικιακές ομάδες που φαίνεται πως εμφανίζουν αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού. Όπως είπε, η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από τους πολίτες ηλικίας 18-39 σε ποσοστό 39% πάνω από το αναμενόμενο, ενώ και τα άτομα ηλικίας 40-64 ετών παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε ποσοστό 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπέρ της ηλικιακής ομάδας 18-39.

Αντίθετα, τόσο για τα παιδιά έως 18 ετών όσο όμως και για τους πολίτες άνω των 65 τα κρούσματα παρουσιάζονται χαμηλότερα από το αναμενόμενο. Για τους 65+ το ποσοστό είναι 40% χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Όσο για τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής αφορούν περισσότερο από το 50% των μολύνσεων που καταγράφεται συνολικά. Ο καθηγητής σημείωσε πως η αύξηση παρατηρείται στα βόρεια της χώρας, αναφέροντας τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες.

Όλη η επικαιρότητα