Πολιτική

Χαρδαλιάς: «Στην Ηλεία σημειώθηκαν 7 πύρινα μέτωπα ταυτόχρονα – Έρχονται δύσκολες μέρες»

Ακούστε το άρθρο

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με φόντο τα πολλαπλά μέτωπα των πυρκαγιών που καίνε πολλές περιοχές της χώρας.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι το τελευταίο 24ωρο επιχείρησαν σε 118 πυρκαγιές στην επικράτεια.

Στη Βαρυμπόμπη παραμένουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που αντιμετώπισαν πολλές και αναμενόμενες αναζωπυρώσεις χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Για τη φωτιά στην Βόρεια Εύβοια

Στη Μυρτιά της Βόρειας Ευβοίας μαίνεται επίσης μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά από το απόγευμα της Τρίτης, ενώ έχουν αποσταλεί συνολικά 5 μηνύματα SMS από το 112 – εκ των οποίων τα τρία σήμερα – για εκκένωση των οικισμών.

Τα τελευταία μηνύματα που εστάλησαν, ήταν στις 12:20 προς τους κατοίκους των οικισμών Κούλουρος και Μαρουλή και στις 14:20 για εκκένωση από τον παραλιακό οικισμό των Ροβιών και του Παλαιοχωρίου.

Το πρωί της Τετάρτης, κατόπιν απόφασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε η προλήπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ αυτών των οικισμών στον ορεινό όγκο αλλά και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές.

Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο «Δευκαλίων» και πλέον και ο Ελληνικός Στρατός συνδράμει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Για τις φωτιές σε Ηλεία και Μεσσηνία

Στην Ηλεία σημειώθηκαν επτά ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα, πολλά από τα οποία εντοπίζονται κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Εκκενώθηκε η Αρχαία Ολυμπία και οι οικισμοί Λυγαριά, Λαντζόη.

Στο Βλαχόπουλο Μεσσηνίας υπήρξαν τρία ενεργά μέτωπα.

Στην Τορώνη Χαλκιδικής η φωτιά έχει περιοριστεί.

Στη Μέλπεια Μελιγαλά Μεσσηνίας αποφασίστηκε η εκκένωση των οικισμών Άνω και Κάτω Μέλπειας, Μοναστηριακίου και Βράχου.

Δίνουμε μια τιτάνια μάχη σε πολλά μέτωπα, με «σύμμαχο» το αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

«Και αύριο θα είναι μια δύσκολη ημέρα. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Οι στιγμές απαιτούν πλήρη επαγρύπνηση από όλους μας», κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπεθυμίζεται, ότι πολλαπλά πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην χώρα, με ισχυρές πυρκαγιές να μαίνονται στη Βαρυμπόμπη της Αττικής, στην Εύβοια και στην Ηλεία.

Όλη η επικαιρότητα