Ηλεία

Έμποροι Ηλείας: Για επανεκκίνηση στο λιανεμπόριο, επιβάλλεται η αισιοδοξία και η εκ νέου οικονομική βοήθεια 

Ακούστε το άρθρο

Από τις πιο δύσκολες περιόδους βιώνουν τα εμπορικά καταστήματα καθώς ο κλάδος τους έχει υποστεί τεράστιες συνέπειες από την υγειονομική κρίση.

Το take away και το click away από ότι φαίνεται δεν έφεραν τις αναμενόμενες εισπράξεις στους καταστηματάρχες τουλάχιστον στην επαρχία με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να καλύψουν βασικά έξοδα , απεναντίας το κόστος των εμπορευμάτων δεν μπόρεσε να καλυφθεί όπως και πάγια έξοδα των επιχειρήσεων.. Με την επανεκκίνηση της αγοράς η πρώτη εβδομάδα κύλησε ικανοποιητικά όπως δηλώνουν καταστηματάρχες από την Ηλεία στην εφημ. Πατρίς, αλλά τώρα η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα καθώς έχουν και οι ίδιοι πληγεί από την πανδημία, ωστόσο δεν χάνουν την αισιοδοξία τους, ελπίζοντας  στο καλοκαίρι  που έρχεται και στον ντόπιο και ξένο τουρισμό, επιθυμώντας παράλληλα οικονομική στήριξη από την πολιτεία, αν και τους προβληματίζει η πιθανότητα και ενός νέου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο.

                               Έμποροι  του Πύργου

Μάκαρης Μιχαήλ – EVO SPORT  

«Η  κίνηση  μετά την καραντίνα ξεκίνησε καλά. Βέβαια και εμείς  από την πλευρά μας ήμασταν οργανωμένοι ύστερα  από  τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα! Ο  κόσμος  προς το παρόν έχει ανταποκριθεί και περιμένουμε μια σταθερότητα σε ότι αφορά τον ιό, ώστε να υπάρξει μια κανονικότητα στη ζωή μας. Περιμένουμε βέβαια το καλοκαίρι και πιστεύουμε με καλή οργάνωση, ότι όλα θα πάνε καλά. Το θέμα είναι μην τυχόν και έχουμε έξαρση και γυρίσουμε πάλι πίσω! Έως τώρα έχουμε πάρει κάποια βοήθεια από την πολιτεία, όμως για κάποια καταστήματα όπως εμείς που συνεργαζόμαστε με πολυεθνικές εταιρείες και πληρώνουμε στην ώρα τους τις επιταγές, δεν μας έφτασαν και χρειάζονται ακόμα μέτρα, ώστε να ανασάνουμε. Είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια, γιατί χωρίς αισιοδοξία δεν προχωράς στο εμπόριο»!

Ζούβελου Ξένια – ΜΠΑΞΙΒΑΝΗ  

«Η κίνηση ξεκίνησε καλά, ο κόσμος περίμενε το άνοιγμα των καταστημάτων, περίμενε να μπει μέσα στα καταστήματα γιατί δεν γινόταν διαφορετικά, γιατί ο κόσμος  τόσους μήνες κλεισμένος δεν άντεχε άλλο. Τώρα βέβαια είναι τέλος του μήνα, η κίνηση έχει πέσει γιατί ο κόσμος περιμένει να πληρωθεί, και είναι λογικό αυτό, παρόλο αυτά έχουμε ολόκληρο το καλοκαίρι μπροστά μας, η σεζόν είναι μπροστά μας, και περιμένουμε να δουλέψουμε! Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι πλέον, μπαίνοντας σε μια κανονικότητα, επιστρέφοντας στους γάμους και σε όλες τις εκδηλώσεις. Βέβαια είναι πολύ δύσκολο σε ένα καλοκαίρι να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, έχοντας χάσει ήδη δυο σεζόν, έχοντας εμπορεύματα στις αποθήκες μας, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά! Περιμένουμε βοήθεια  από το κράτος καθώς οι επιταγές τρέχουν…! Πρέπει λοιπόν το κράτος να μεριμνήσει, γιατί μας έχει φάει… το άγχος»!

Νίκος  Τσίτσος -TSITSOS STORE  

«Γνωρίζοντας όλο αυτό που βιώνουμε, ο κόσμος από την πρώτη στιγμή που ανοίξαμε έδειξε  ενδιαφέρον, γιατί μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κλεισμένος, έχει ανάγκη πλέον να βγει να ψωνίσει. Δεν θεωρώ βέβαια ότι είμαστε ευτυχισμένοι, όμως αυτή είναι η κατάσταση και καλούμαστε όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να την αντιμετωπίσουμε! Εμείς επειδή η δουλειά μας βασίζεται πολύ στους γάμους και στις εκδηλώσεις, και στο πάρτι που γίνεται μετά το γάμο, ευελπιστούμε να ανοίξουν οι γάμοι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε, αλλά και να χαρεί και ο κόσμος όπως θέλει αυτές τις στιγμές!  Από πλευράς βοήθειας, πήραμε αυτά που πήρε όλος ο κόσμος, που βέβαια δεν λύνει το πρόβλημα. Περιμένουμε βέβαια κάτι ακόμα, καθώς τα μαγαζιά έχουν μεγάλες ανάγκες, όμως προσωπικά δεν είμαι  αισιόδοξος»!

Φώτης  Βασιλακόπουλος -TZORNTAN 

«Η  κίνηση ξεκίνησε δειλά – δειλά, όμως τελευταία παρατηρείται μια στασιμότητα, μιας και βρισκόμαστε στο τέλος του μήνα, όμως ευελπιστούμε ότι με την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα πάμε καλά, επιστρέφοντας στην κανονικότητα. Μέσα στο καλοκαίρι πιστεύω να υπάρξει ανάκαμψη στα επίπεδα που γνωρίζαμε πριν από την καραντίνα!  Μεγάλο ρόλο σε εμάς θα παίξουν οι γάμοι, και γενικότερα οι κοινωνικές εκδηλώσεις, που έχουν μείνει πολύ πίσω δυο χρόνια τώρα! Η βοήθεια που πήραμε από πλευράς  πολιτείας δεν έλυσε το πρόβλημα, γιατί εδώ μιλάμε για εμπορεύματα μεγάλου κόστους, που πρέπει να πληρωθούν, άρα πρέπει να μας ενισχύσει κι άλλο , ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας».

Μέλτης Βασιλακόπουλος – CROCODILINO  

«Η  κίνηση μετά την καραντίνα ήταν ικανοποιητική καθώς μεσολάβησε και το Πάσχα με αποτέλεσμα όλα τα μαγαζιά να δουλέψουν τις πρώτες ημέρες! Επιπλέον τους δόθηκε η δυνατότητα να καλύψουν και το ψυχολογικό κενό τους, και έτσι ο κόσμος ξεχύθηκε στην αγορά και το χάρηκε ιδιαίτερα! Βέβαια τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα υπάρχει μια χαλάρωση, όμως για τη συνέχεια της θερινής σεζόν είμαστε αισιόδοξοι και πανέτοιμοι για να υποδεχτούμε τον κόσμο! Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ετεροδημότες μας θα μας προτιμήσουν το φετινό καλοκαίρι!  Όσο για τη βοήθεια της πολιτείας νοιώθουμε αδικημένοι εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες, παρά ευχαριστημένοι! Όταν σε κλείνουν… για να σε δανείσουν δεν έχουν νόημα οι επιστρεπτέες! Χρειάζεται να γίνει μια χρηματοδότηση κυρίως των μικρών επιχειρήσεων, με άτοκα  δάνεια και να χαριστούν οι επιστρεπτέες, ώστε να μπορέσουμε να ανασάνουμε»!

Οι  έμποροι  της Αμαλιάδας:

Σταυρούλιας  Κώστας – STAYROYLIAS Sport

«Η κίνηση  έχει ξεκινήσει καλά και θέλω να πιστεύω ότι  θα πάμε ακόμα καλύτερα, καθώς μπροστά μας έχουμε ένα ολόκληρο καλοκαίρι, είμαστε τουριστική περιοχή, έχουμε την Κουρούτα και άλλες πανέμορφες παραλίες και πιστεύω αν όλα πάνε καλά, φέτος ο κόσμος να βγει!  Βέβαια το χαμένο έδαφος της καραντίνας δεν καλύπτεται με τίποτα, καθώς η ζημιά που έχουν πάθει  τα δικά μας μαγαζιά  είναι ανεπανόρθωτη, γιατί εμείς έχουμε  μέσα εμπόρευμα πληρωμένο, το οποίο παραμένει στις αποθήκες μας! Μέχρι στιγμής πέρα  από τη μείωση του ενοικίου, δεν έχουμε κάποιο άλλο μέτρο ανακούφισης για τον κλάδο μας, αλλά θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση κάτι καλό θα κάνει και για  εμάς, ώστε  να καλύψουμε  λίγο τα λειτουργικά μας, έξοδα»!

Αντωνίου Ειρήνη-IΝSIDE FASION

«Είναι λίγο χαλαρά, ο κόσμος είναι λίγο φοβισμένος, σκεπτικός, υπάρχει και ανέχεια, δεν είναι εύκολα τα πράγματα.  Ελπίζουμε όμως  για το καλύτερο στη συνέχεια.  Άλλωστε υπάρχει μπροστά μας  ένα καλοκαίρι ολόκληρο, όπου ο κόσμος  ύστερα από τόσο καιρό κλεισμένος στο σπίτι του, θα θελήσει να ξεφύγει, το έχει ανάγκη!  Ένας χρόνος ίσως  και  παραπάνω κλεισμένος, δεν είναι και λίγο! Για αυτό και ελπίζουμε  σε καλύτερες ημέρες, ελπίζοντας ότι σε αυτό θα βοηθήσει και η πολιτεία! Άλλωστε έως τώρα έχει υπάρξει βοήθεια με τα ενοίκια,  ενώ  σε κάποια  μαγαζιά έχει δοθεί και ένα βοήθημα, αλλά  δεν φτάνουν αυτά! Θέλουμε λίγο  ακόμα! Θέλουμε κάτι παραπάνω για να πάρουμε μπροστά, να σηκώσουμε κεφάλι! Όπως να το κάνουμε η κατάσταση  είναι δύσκολη!

Δαλαμάρας  Φίλιππος – Κέντρο Αμαλιάδας 

«Μετά  από τόση μακρά καραντίνα ο κόσμος βγήκε έξω, το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και πιστεύω ότι θα είναι μια καλή περίοδος για την αγορά μας! Άλλωστε εμείς εδώ είμαστε μια καθαρά τουριστική  περιοχή λόγω της  Κουρούτας !  Ελπίζω φέτος ο ιός που τόσο μας ταλαιπώρησε, να μας αποδεσμεύσει επιτέλους μετά και τους εμβολιασμούς, έτσι  ώστε να μπούμε σε μια πλήρη κανονικότητα. Η πολιτεία μας έδωσε  τη δυνατότητα για τρείς μήνες να πληρώσουμε το 60% των ενοικίων, ενώ για άλλους τρείς πλήρωσε αυτή και κάποιες επιστρεπτέες δώσεις και πήραμε ανάσα και  ότι άλλο  μας  δώσει  από εδώ και πέρα, θα είναι καλοδεχούμενο. Σκοπός   είναι να πάρει μπροστά η οικονομία και ο τουρισμός που είναι  η δύναμη αυτής της χώρας»!

Παναγοπούλου  Πηνελόπη –TRACE  

«Στην  αρχή  ξεκινήσαμε πάρα πολύ καλά  θα έλεγα, όμως τώρα  η δουλειά έχει πέσει πάρα πολύ, είμαστε και στο τέλος  του μήνα και είμαστε πολύ χαλαρά! Εμείς  εδώ στηριζόμαστε  στην τουριστική περίοδο, αλλά  επειδή είμαστε και μια αγροτική περιοχή, ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα πάμε πολύ καλά αυτό το καλοκαίρι που έρχεται, ελπίζοντας να καλύψουμε ένα μέρος  του διαστήματος που ήμασταν κλειστά!  Άλλωστε η βοήθεια που έχουμε πάρει ένα χρόνο τώρα από πλευράς πολιτείας με τους τζίρους που έχουμε χάσει, δεν είναι η αναμενόμενη!  Για αυτό  η  πολιτεία  αφού δεν μπορεί  να μας ενισχύσει, ας κάνει  κάποια έργα για όλους, ώστε να μην φεύγει  ο κόσμος από την επαρχία, όπως γίνεται τώρα»!  Αλλά αντί να γίνονται έργα υποδομής, φεύγουν και οι σχολές και  η πόλη μαραζώνει».

Σιαψάλης  Νικόλαος -Πρ. Εμπορικού  Συλλόγου  Ήλιδας

«Το πρώτο δεκαήμερο μετά την καραντίνα  η κίνηση ξεκίνησε καλά,  άλλωστε άνοιξε και η εστίαση, λαμβάνοντας  μια νότα αισιοδοξίας για τη συνέχεια !  Όμως εδώ και μια  εβδομάδα «νεκρώσαμε» και πάλι! Καθώς  βρισκόμαστε στις τελευταίες  ημέρες του μήνα,  ο κόσμος περιμένει να πληρωθεί, για να ψωνίσει!  Όμως  γενικώς λόγω της πανδημίας ο κόσμος  δεν έχει λεφτά και αυτό  φαίνεται, έτσι  τα μαγαζιά υποφέρουν, η αγορά  στενάζει, και  θα πρέπει άμεσα η πολιτεία να μας βοηθήσει ώστε να πάρουμε μια ανάσα και να σταθούμε στα πόδια μας, διαφορετικά τελειώσαμε! Ευελπιστούμε φέτος ο κόσμος να κάνει τις καλοκαιρινές διακοπές του στην Κουρούτα και την Αμαλιάδα, γιατί  πλέον ανακυκλώνουμε μόνο το ντόπιο χρήμα».

Όλη η επικαιρότητα