Ηλεία

Έμποροι Πύργου στην «Π»: Κορωνοϊός και πυρκαγιές «πάγωσαν» την αγορά

«Δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται» δηλώνουν στην «Π» οι έμποροι.
πολιτης περπαταει
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες εκπτώσεις, η μεγαλύτερη διάρκεια της θερινής εκπτωτικής περιόδου, που ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία αλλά και η μεγάλη κάθοδος των ετεροδημοτών, κυρίως τον Αύγουστο, δε στάθηκαν αρκετά για να τονώσουν την αγορά του Πύργου.

Κορωνοϊός, καύσωνας και πυρκαγιές φαίνεται ότι επηρέασαν το καταναλωτικό κοινό, τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά, με αποτέλεσμα το τελικό πρόσημα στα ταμεία των εμπορικών αλλά και γενικότερα στην κίνηση της αγοράς να είναι αρνητικό.

Το τέλος του καλοκαιριού έρχεται να συνδυαστεί με το τέλος της εκπτωτικής περιόδου, που παρά τις προσδοκίες των επιχειρηματιών, δεν έδωσε στην αγορά την αναμενόμενη οικονομική «ανάσα».

Στην εφ. «Πατρίς» μίλησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Ηλίας Ξανθούλης καθώς και ιδιοκτήτες καταστημάτων, κάνοντας ένα μικρό απολογισμό για την πορεία της θερινής εκπτωτικής περιόδου και γενικότερα της αγοράς.

Παράλληλα εκφράζουν το φόβο τους για ένα δύσκολο φθινόπωρο αλλά και για ένα δυσκολότερο χειμώνα λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων

Ηλίας Ξανθούλης: Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Φτάσαμε στο τέλος του καλοκαιριού και στο τέλος των εκπτώσεων. Δυστυχώς η φετινή χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολή και δεν υπήρχε η κίνηση που βλέπαμε κάποτε. Παρόλο που φέτος είχαμε τη μεγαλύτερη κάθοδο των ετεροδημοτών, κάτι που είχαμε να ζήσουμε πάρα πολλά χρόνια, δυστυχώς τα εμπορικά καταστήματα δε δούλεψαν όπως έπρεπε. Ακόμα βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να ακυρώσουμε κάποιες εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει, λόγω της πανδημίας, ταυτόχρονα όμως δικαιωθήκαμε για αυτή την επιλογή μας γιατί δε συμβάλλαμε στην έξαρση στην πανδημία μας. Είναι ένα καλοκαίρι που θέλουμε να ξεχάσουμε πολύ γρήγορα. Αλλά. Ήδη από αρχές Σεπτέμβρη ξεκινάει ο ‘’Γολγοθάς’’ γιατί έρχονται οι πληρωμές των αναστολών και των επιταγών που έχουν λήξει από παλιά και έχουν μετατεθεί. Είναι δύσκολη η κατάσταση, η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και ο νομός Ηλείας είναι στο κόκκινο και ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται πολύ δύσκολος για όλους τους επαγγελματίες.»

Φώτης Βασιλακόπουλος: Ιδιοκτήτης καταστήματος ανδρικών ενδυμάτων

«Ήταν ένα καλοκαίρι κάπως περίεργο. Αρχικά γιατί είχαμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μια ραγδαία αύξηση. Παρ’ όλα αυτά, η κίνηση στην αγορά ήταν αναμενόμενη για την εποχή και τις υπάρχουσες συνθήκες. Ο κόσμος είχε να ψωνίσει πολύ καιρό και πιστεύω ότι οι εκπτώσεις ώθησαν πολλούς στο να βγουν μια βόλτα στα μαγαζιά και να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Στο τέλος της εκπτωτικής περιόδου παρατηρήσαμε ότι σημειώθηκε κάμψη στην κινητικότητα που πιστεύω ότι οφείλεται στις πυρκαγιές αλλά και στην αύξηση των κρουσμάτων. Ο κόσμος γενικότερα- όπως και εμείς- είχε μια αμφιβολία για την επόμενη μέρα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο καλοκαίρι, η κατάσταση φέτος ήταν λίγο καλύτερη γιατί τουλάχιστον είχαμε τα καταστήματά μας ανοιχτά και μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια υποτυπώδη δουλειά , χωρίς όμως να αγγίζουμε τα επίπεδα που είχαμε πριν την πανδημία.»

Κωνσταντίνος Ντεβενέζος: Ιδιοκτήτης καταστήματος ανδρικών ενδυμάτων

«Η κίνηση στα καταστήματά μας ξεκίνησε ικανοποιητικά. Αργότερα όμως, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, προέκυψαν κάποια προβλήματα, όπως ο καύσωνας και οι πυρκαγιές, που σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό, ανέκοψαν την κίνηση στην αγορά και επηρέασαν το καταναλωτικό κόσμο, κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο, γεγονός που αποτυπώθηκε στην αγορά. Για το λόγο αυτό, σε σύγκριση με πέρυσι, κινηθήκαμε σε χαμηλότερα επίπεδα. Μετά το τέλος τον εκπτώσεων θα συνεχίσουμε τις προσφορές, μέχρι να αλλάξουμε κάποια εμπορεύματα, αλλά όπως και να έχει ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και για τους επιχειρηματίες και για τους καταναλωτές.»

Ευανθία Ρουμπάνη: Ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων υποδημάτων

«Το καλοκαίρι και η εκπτωτική περίοδος κύλησαν πολύ καλά για τα δεδομένα της εποχής, αν και τις μέρες των πυρκαγιών η κίνηση είχε μειωθεί αισθητά. Όμως είχαν κατέβει πολλοί ετεροδημότες που ενίσχυσαν την αγορά και εκτίμησαν τις εκπτώσεις. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένη από τη συνολική εικόνα της εκπτωτικής περιόδου και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση από το 2020.»

Όλη η επικαιρότητα