Αποδράσεις Λακωνία

Ένα αξέχαστο road trip στη Λακωνική Μάνη

Ακούστε το άρθρο

Το άγριο και επιβλητικό τοπίο της Μάνης γίνεται το απόλυτο, φυσικό σκηνικό για ένα αξέχαστο road trip. Ήλιος, πέτρα και θάλασσα, το τρίπτυχο που μαγεύει με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα, τα απίστευτα τοπία άγριας ομορφιάς, τα γραφικά χωριουδάκια και τους παραδοσιακούς οικισμούς να γοητεύουν όλους όσοι έχουν καταφέρει να επισκεφτούν αυτό το μοναδικό και ιδιαίτερο σημείο της Ελλάδας.

Με αφετηρία το Γύθειο, πρωτεύουσα της Λακωνικής Μάνης, ο δρόμος βγάζει στην Αρεόπολη, μια ζωντανή κωμόπολη με πλακόστρωτα δρομάκια γεμάτα ταβέρνες και μπαράκια και έναν οχυρωμένο οικισμό ανακηρυγμένο ως παραδοσιακό να κλέβει την παράσταση.

Κατηφορίζοντας, σε απόσταση 5 χλμ. συνανάται το Λιμένι, εκεί που η τραχιά λακωνική γη συναντά το υπέροχο γαλάζιο της θάλασσας. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού με την πέτρα κυριαρχεί παντού, ενώ εδώ σίγουρα τις εντυπώσεις κλέβουν τα ονειρικά νερά της θάλασσας σε μια διαυγή γαλαζοπράσινη απόχρωση που κοιτάζοντας τα κανείς αναρωτιέται αν όντως είναι αληθινά!

Τη σκυτάλη τώρα παίρνει το Οίτυλο, γνωστό και ως το «μπαλκόνι» της Μάνης, καθώς η θέα από εδώ προς τον ομώνυμο κόλπο και το επίνειο του ιστορικού χωριού είναι υπέροχη. Ένας υπέροχος, γραφικός και ιστορικός οικισμός, θεωρείται μία από τις παλαιότερες πόλεις της Μάνης, που αξίζει κανείς να τον ανακαλύψει περπατώντας στα σοκάκια του και να ταξιδέψει για λίγο πίσω στο χρόνο θαυμάζοντας από κοντά τα όμορφα πέτρινα σπίτια και τις εκκλησίες του.

Συνεχίζοντας νοτιότερα, και μετά από την απαραίτητη στάση στα εντυπωσιακά σπήλαια Διρού, ο δρόμος βγάζει στο Γερολιμένα, ένα από τα πιο όμορφα παραλιακά χωριά της Λακωνικής Μάνης, βορειοδυτικά του ακρωτηρίου Ταινάρου. Γνωστός και ως «Ιερός Λιμένας», πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι της Λακωνίας, με τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια του γραφικού παραδοσιακού οικισμού να αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα.

Ακολουθεί η εντυπωσιακή καστροπολιτεία της Βάθειας, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη της Λακωνίας, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει.

Τελευταία στάση αυτού του αξέχαστου road trip το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Το ακρωτήριο Ταίναρο με την απόκοσμη ομορφιά, που κατά την αρχαιότητα θεωρείτο το σημείο όπου εντοπίζονταν οι πύλες του Άδη, η είσοδος δηλαδή προς τον Κάτω Κόσμο.

via

Όλη η επικαιρότητα