Ψυχαγωγία

Έξι νύχτες στην Ακρόπολη: Το μυθιστόρημα του Σεφέρη σε μίνι σειρά στην ΕΡΤ

Ακούστε το άρθρο

Μία σειρά που μεταφέρει το λόγο ενός σπουδαίου ποιητή μας, του Γιώργου Σεφέρη θα προβληθεί τη νέα σεζόν από την ΕΡΤ.

Πρόκειται για το μοναδικό ολοκληρωμένο πεζογράφημα του νομπελίστα μας Γιώργου Σεφέρη, το «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη», το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε με τη μορφή μίνι σειράς έξι επεισοδίων στην τηλεόραση της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου.

Το έργο αποτυπώνει την Αθήνα του 1930 μέσα από τα μάτια επτά νέων της εποχής που επισκέπτονται επί έξι διαδοχικές νύχτες την Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την επιστροφή ενός νέου από το εξωτερικό, μια παρέα επτά ατόμων (αγοριών και κοριτσιών), η οποία έχει χαθεί για πάρα πολλά χρόνια, αποφασίζει να βρεθούν και πάλι για να θυμηθούν τα παλιά, αλλά και για να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους.

Για το λόγο αυτό δίνουν ραντεβού στο βράχο της Ακρόπολης για έξι συνεχείς πανσελήνους προσπαθώντας να ανακαλύψουν τον κρυμμένο συμβολισμό του μνημείου, σε αναζήτηση νοήματος για τις χωρίς ελπίδα ζωές τους.

Οι ήρωες της σειράς είναι ο Στρατής, που θεωρείται alter ego του Σεφέρη, η Σαλώμη, ο Καλλικλής, η Λάλα, ο Νικόλας, ο Νώντας και η Σφίγγα, επτά νέοι που επιχειρούν να μιλήσουν για τη φιλία, τον έρωτα και την εξομολόγηση σε μια Ελλάδα με ανοιχτές ακόμα τις πληγές της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Εθνικού Διχασμού.

Μέσα από τις συναντήσεις αυτές στην Ακρόπολη, οι ήρωες έρχονται πιο κοντά ο ένας με τον άλλον, ερωτεύονται, συγκρούονται και βγάζουν ο ένας στον άλλον, ό,τι όμορφο αλλά και άσχημο υπάρχει μέσα τους…!

Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στην Αττική τους προηγούμενους μήνες. Εκτός από την Ακρόπολη, η οποία «πρωταγωνίστησε»’ στη σειρά, σκηνικά για τις ιστορίες των ηρώων έγιναν χώροι όπως η Αρχαία Αγορά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ σκηνές πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά ακόμα μέρη όπως σε Κηφισιά, Κερατέα, Μαρκόπουλο, Λαύριο και Διόνυσο.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Διαμαντόπουλος, τη μουσική ο Διονύσης Τσακνής, τα σκηνικά η Κική Μηλιού και τα κοστούμια ο Σάββας Πασχαλίδης.

Πρωταγωνιστούν: Φοίβος Μαρκιανός (Στρατής), Γρηγορία Μεθενίτη (Σαλώμη), Γιώργος Βουρδαμής (Καλλικλής), Γιώργος Μερτζιάνης (Νώντας), Απόστολος Καμιτσάκης (Nικόλας), Ελίζα Σκολίδη (Λάλα) και η Κατερίνα Μισιχρόνη (Σφίγγα).

Συμμετέχουν: Γιώργος Αρμένης, Γιώργης Κοντοπόδης, Σταμάτης Τζελέπης, Χρήστος Κελαντώνης, Θωμαΐς Ανδρούτσου, Νότα Παρούση, Μαρία Εγγλεζάκη, Ρένα Λύκου, Ελένη Βουτυρά, Πάνος Κρανιδιώτης, Χρήστος Χαλβατζάρας, Ντίνος Σούτης, Σπύρος Κουβαρδάς, Νίκος Καραγιώργης, Κωνσταντίνα Τζώρτζη, Γιάννης Ζωγράφος, Αρθούρος Ιωαννίδης, Σάββας Καρακατσάνης, Σπύρος Κατηφόρης, Θοδωρής Προκοπίου, Τάκης Δεληγιάννης, Κατερίνα Αντωνιάδου, Σοφία Πριαγγέλου. κ.ά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μίνι σειρά «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη» είχε εγκριθεί από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά και η νυν έδωσε το πράσινο φως για να την απολαύσουμε τη νέα σεζόν μέσα από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης.

Πηγή: newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα