Τεχνολογία

Έρχονται τα πρώτα ταξί χωρίς οδηγό!

Από το 2022 αυτόνομα ταξί σε Γερμανία και Ισραήλ 
Ακούστε το άρθρο

Η ισραηλινή Mobileye παρουσίασε το πρώτο robotaxi – Πώς θα λειτουργεί.

Η Mobileye παρουσίασε στο πλαίσιο της IAA Mobility στο Μόναχο, ένα ηλεκτρικό πλήρως αυτόνομο robotaxi, θέτοντας έτσι τις βάσεις για τον πρώτο στόλο αυτόνομων ταξί που θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και το Ισραήλ.

Το αυτόνομο ταξί έξι επιβατών θα μπορούσε να εμφανιστεί στους δρόμους του Τελ Αβίβ και του Μονάχου εντός ενός έτους, αφού πρώτα εξασφαλίσει όλες τις κανονιστικές εγκρίσεις, δήλωσε στην «The Jerusalem Post» ο Johann Jungwirth, αντιπρόεδρος της Mobility-as-a-Service (MaaS) της Mobileye.

H Mobileye βρίσκεται σε συνομιλίες με το Υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ και είναι αισιόδοξη πως θα λάβει έγκριση για το 2022, δήλωσε ο Jungwirth. Αυτό προϋποθέτει την υπέρβαση ενός ισχυρού λόμπι, αυτού των οδηγών ταξί, που πέτυχε να εμποδίσει την είσοδο της Uber στην Ισραηλινή αγορά.

Μόλις η τεχνολογία εγκριθεί στο Ισραήλ, η υπηρεσία θα ξεκινήσει πρώτα στο Τελ Αβίβ και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε άλλες πόλεις, δήλωσε ο Jungwirth.

Η Moovit, της οποίας η εφαρμογή χρησιμοποιείται από περισσότερους από 600 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο για να προγραμματίζουν ταξίδια με δημόσια μέσα μεταφοράς, θα είναι αυτή μέσω της οποίας ο πελάτης θα μπορεί να κλείσει το robotaxi. Τόσο η Mobileye όσο και το Moovit είναι ισραηλινές εταιρείες που ανήκουν στον παγκόσμιο κολοσσό υπολογιστών Intel Corp.

Η είσοδος του στόλου των αυτόνομων ταξί στη Γερμανία θα γίνει σε συνεργασία με τη Sixt, και στόχο έχει την κλιμάκωση των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε όλη τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Οι πελάτες στη Γερμανία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία μέσω της Moovit ή της εφαρμογής Sixt της ONE, η οποία προσφέρει στους πελάτες πρόσβαση σε όλο τον κόσμο σε περισσότερα από 200.000 οχήματα .

Ο στόλος robotaxi θα χρησιμοποιεί το NIO ES8, ένα πλήρως ηλεκτρικό 7θέσιο όχημα που κατασκευάζεται από την κινεζική NIO. Θα είναι εξοπλισμένο με το σύστημα αυτόματης οδήγησης Mobileye Drive, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ανίχνευσης True Redundancy με κάμερες, αισθητήρες ραντάρ και lidar, χάρτη Roadbook AV της Mobileye, και λογισμικό οδήγησης Responsibility-Sensitive Safety.

Η Mobileye θα συνεργαστεί επίσης με τη γερμανική Schaeffler για την κατασκευή αυτόνομων λεωφορείων στο μέλλον.

Αρκετές υπηρεσίες robotaxi άρχισαν να λειτουργούν τους τελευταίους μήνες στην Κίνα και υπάρχουν περιορισμένες δοκιμές που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γερμανία θέσπισε πρόσφατα νόμο για την αυτόνομη οδήγηση που επιτρέπει υπό προϋποθέσεις την κίνηση οχημάτων δίχως οδηγό στους δρόμους, κάτι που ανοίγει το δρόμο για τα robotaxis της Mobileye να ξεκινήσουν δοκιμές στους δρόμους του Μονάχου το 2022, δήλωσε ο Jungwirth.
 

Πηγή: drive.gr

Όλη η επικαιρότητα