Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Έτοιμη σε περίπου 1,5 μήνα η Καρδιοχειρουργική στο Νοσοκομείο Ρίου

Ακούστε το άρθρο

Η Πάτρα στερείται καρδιοχειρουργικής από τον Απρίλιο του 2017 οπότε και ο Διευθυντής της Δημήτριος Δουγένης αποχώρησε από το ΠΓΝΠ και μετακινήθηκε στο Αττικόν..

Έτοιμη να λειτουργήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (σε λιγότερο από 1,5 μήνα με βάση το σχεδιασμό), είναι η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Έναν χρόνο και κάτι δηλαδή μετά την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην Πάτρα (στα μέσα του Γενάρη του 2020), οπότε και είχε δεσμευτεί ότι σύντομα η κλινική θα τεθεί σε λειτουργία.

Τι μεσολάβησε από τότε;

Ο κορωνοϊός κατά βάση, ο οποίος έθεσε εκτός χρονοδιαγραμμάτων την Κλινική που αναμένουν επί χρόνια οι Πατρινοί αλλά και οι κάτοικοι όλης της Δυτικής Ελλάδας. Ο διευθυντής της Κλινικής κ. Νίκος Χαροκόπος μιλώντας στο thebest.gr δεν θέλησε να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα. «Εκτιμάτε ότι σε δύο μήνες από σήμερα θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία της;» τον ρωτήσαμε.
«Βεβαίως ναι, πολύ νωρίτερα από δύο μήνες» μας απάντησε. Την ίδια ερώτηση θέσαμε και στον Αναπληρωτή Διοικητή του Ιδρύματος κ. Μπάκο, από τον οποίο λάβαμε ακριβώς την ίδια απάντηση.
«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, είμαστε έτοιμοι» μας είπε ο κ. Μπάκος, ενώ ο κ. Χαροκόπος τόνισε: «Περιμένουμε τους συνεργάτες της μονάδας που θα την στελεχώσουν. Εκτιμώ ότι σε μια, δυο εβδομάδες αυτό θα έχει γίνει. Κατά τα άλλα είναι έτοιμη η υλικοτεχνική υποδομή ενώ εννοείται ότι θα χρειαστεί και ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να συντονιστεί η ομάδα.. ξέρετε κάποιοι έρχονται από το εξωτερικό, κάποιοι από την Ελλάδα… Και βεβαίως- το επισημαίνω πάντα αυτό- η κλινική δεν θα ξεκινήσει ολικά αλλά με αργά βήματα και θα αναπτυχθεί σταδιακά».
Βεβαίως ο covid είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, αλλά με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Που συναντώνται η Καρδιοχειρουργική με το κορωνοϊό;

Ο χώρος όπου θα δημιουργηθεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για την Καρδιοχειρουγική, (η Κλινική όπως λέει ο κ. Μπάκος θα είναι μια αυτοτελής πτέρυγα που ανακαινίζεται και θα παραδοθεί πλήρως), αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ως ΜΕΘ covid λόγω των εκτάκτων καταστάσεων που ανέκυψαν με την πανδημία. Αυτή στη συνέχεια θα παραδοθεί στην Καρδιοχειρουργική, όπου θα αναπτυχθεί μια ενισχυμένη Μονάδα Εντατικής της νέας κλινικής.
Η Πάτρα στερείται καρδιοχειρουργικής από τον Απρίλιο του 2017 οπότε και ο Διευθυντής της Δημήτριος Δουγένης αποχώρησε από το ΠΓΝΠ και μετακινήθηκε στο Αττικόν.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν χαθεί δεκάδες ζωές στη Δυτική Ελλάδα εξαιτίας αυτής της έλλειψης.

via

Όλη η επικαιρότητα