Ηλεία

Έτσι θα τιμήσει η Ηλεία τα 200 χρόνια από το 1821- Ο Ανδρέας Φίλιας στην εφημ. «Πατρίς»

Ακούστε το άρθρο

Τι σχεδιάζουν δήμου, σύλλογοι, φορείς και πολίτες

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προετοίμασε την συμβολή της στους εορτασμούς με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της Επανάστασης ως ελληνικό και διεθνές γεγονός. Μέσα από συνέδρια, εκδηλώσεις, εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, θέλει να τιμήσει την Επανάσταση του 1821 και παράλληλα να συμβάλει στον αναστοχασμό και για την πορεία του ελληνικού κράτους από τις αρχές του 19ου αιώνα σε εκείνες του 21ου.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία και η δύσκολη συγκυρία που ζει η ελληνική κοινωνία μετέβαλλε σημαντικά το αρχικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Το σχέδιο της Περιφέρειας στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Από την μία σχεδιάζονται δράσεις και εκδηλώσεις υπό μορφή υποδομών. Συνδέονται δηλαδή με υποδομές, έργα 2.000.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, οι οποίες θα μείνουν στην Περιφέρεια και θα έχουν διάρκεια.

Έτσι δημιουργείται ένα ψηφιακό πάρκο μέσα από το οποίο οι πολίτες θα συνομιλούν με την ιστορία.

Το υλικό με εικόνες και πληροφορίες που θα σχετίζονται με μάχες αλλά και με τον τρόπο ζωής την εποχή εκείνη θα βρίσκεται σε 12 κοντέινερ τα οποία θα περάσουν από 10 πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, μέσα σε ένα χρόνο. Όταν ολοκληρωθεί το ταξίδι στις 10 πόλεις, έξι κοντέινερ θα μείνουν στο Μεσολόγγι και έξι στα Καλάβρυτα δημιουργώντας πολλούς έλξης που δεν υπάρχου αλλού στην Ελλάδα

Η δεύτερη δράση που υλοποιείται με τη βοήθεια υποδομών, σχετίζεται με τη δυνατότητα ψηφιακής ξενάγησης σε 2.500 σημεία της Δυτικής Ελλάδας.

Ως τρίτη δράση σε επίπεδο υποδομών, συναντάμε ένα ντοκιμαντέρ 60 λεπτών το οποίο εξιστορεί τα γεγονότα της εποχής στη Δυτική Ελλάδα.

Τέλος, από την Περιφέρεια ετοιμάζεται ένα λεύκωμα μέσα από το οποίο θα παρουσιάζονται όσα έγιναν στη Δυτική Ελλάδα την εποχή της επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω αν και ο σχεδιασμός προέβλεπε να είναι έτοιμα από τον Απρίλη, λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, φαίνεται πως θα είναι έτοιμα στα τέλη Ιουλίου.

Δεν θα πρέπει να ταυτίσουμε τις εκδηλώσεις με την 25η Μαρτίου. Οι εορτασμοί αφορούν όλο το έτος 2021 ενώ λόγω της κατάστασης θα υπάρξει ίσως μία συσσώρευση των εκδηλώσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η εμπλοκή των πολιτών στις εκδηλώσεις μέσα από φορείς και συλλόγους

Στον δεύτερο πυλώνα, σχεδιάζονται δράσεις με συλλόγους και φορείς με σκοπό να εμπλακούν οι πολίτες μέσα από τη συμμετοχή τους

Σήμερα θα αναφερθούμε αναλυτικά στον δεύτερο πυλώνα σχεδιασμού τον δράσεων όπου  συναντάμε συνδιοργανώσεις της Περιφέρειας με φορείς και συλλόγους που έχουν να κάνουν με συναυλίες, παραστάσεις, συνέδρια, αναβιώσεις.

Σε ότι αφορά το νομό Ηλείας μεταξύ άλλων προχωρούν οι παρακάτω δράσεις

0 Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων προχωρά στην έκδοση δίτομου εντύπου υπό τον τίτλο «Τα χρόνια της Επανάστασης»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ωλένης θα  πραγματοποιήσει θεατρική παράσταση

0 Δήμος Πηνειού προωθεί την έκδοση δύο ατόμων για τον  Σισίνη

Το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μουσικοχορευτική παράσταση

Ήδη γίνεται εκπομπή στο ράδιο «Γάμμα» με αναφορές και στην Ηλεία

Ο όμιλος φίλων ιστορικής φορεσιάς και οπλισμού ο «Λιάρος» σχεδιάζει να πραγματοποιήσει  έκθεση ιστορικού οπλισμού και αντικειμένων

όμιλος φίλων Δημοτικής βιβλιοθήκης Λεχαινών έκθεση βιβλίων για το 1821 ομιλία εκδήλωση και έρευνα για γεγονότα στην περιοχή

Ο Σκοπευτικός Σύλλογος Πατρών μαζί με τον Πολιτιστικό ΣύλλογοςΚκεφαλλήνιων καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογς Λάλα συνεργάζονται για μια εκδήλωση που αφορά στην  αναπαράσταση της μάχης του Λάλα

Ο σύλλογος «Χαράλαμπος Βιλαέτης» θα διοργανώσει εκδήλωση για την  αναπαράσταση της μάχης του Λαντζοίου.

Δήμος Ζαχάρως- Φιγαλείας θα πραγματοποιήσει – αναπαράσταση της μάχης στο Κάτω Κοτύλιο (στα στενά του Αγίου Αθανασίου)

Επίσης Ο  Δήμος Ζαχάρως διοργανώνει  θεατρική παράσταση για τη δράση των Ζουρτσάνων οπλαρχηγών και Αγωνιστών (εκδήλωση και ομιλία)

Ο σύλλογος Νέας Φιγαλείας διοργανώνει τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα ηρωίδας Αδαμαντίας Γρηγοριάδη

Ο σύλλογος νέων Ανδρίτσαινας «Παράσσιοι» διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο ιστορίας για την επαρχία Ολυμπίας (στις 8 Αυγούστου)

Η τοπική κοινότητα Βαρθολομιού σχεδιάζει την αναπαράσταση της μάχη του Βαρθολομιού

Επίσης θα πραγματοποιηθεί δράση – εκδήλωση υπό τον συντονισμό της  περιφερειακής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας με μαθητές (θα έχει τέσσερις αποδράσεις (φορεσιά και αρματωσιά, χαρτί και καλαμάρι, παραδοσιακοί χοροί, δημοτικό τραγούδι Δυτικής Ελλάδας)

Ταυτόχρονα θα φιλοξενηθούν στην Ηλεία και δράσεις που υλοποιούν φορείς της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας

Μια από αυτές τιτλοφορείται, «Αχνάρια του ’21 στη Δυτική Ελλάδα», είναι παραγωγή της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος και θα διοργανωθεί από Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» που θα δούμε στην Ηλεία το ερχόμενο φθινόπωρο. Η παράσταση δομείται από 5-6 θεατρικά δρώμενα και μουσικο-θεατρικά ιντερμέδια που συνδέουν τα δρώμενα μεταξύ τους, ενώ κάθε δρώμενο προετοιμάζεται και παρουσιάζεται με ευθύνη μιας ερασιτεχνικής ομάδας, ενώ τα ιντερμέδια, με την ευθύνη του «Ρεφενέ».

Στην Ηλεία θα δούμε εκτός απροόπτου και την έκθεση που ετοιμάζουν η ΕΣΗΕΠΗΝ και το Μουσείο Τύπου Πάτρας που τιτλοφορείται «Σελίδες του 21» και αφορά την προβολή ιστορικού υλικού. Μεταξύ αυτών ιστορικά κειμήλια της περιόδου της Επαναστάσεως του 1821, όπως χειρόγραφη επιστολή του Θ. Κολοκοτρώνη, ο Όρκος των Αγωνιστών του ’21, Ο Άτλαντας του Αγώνα του 1821, το ψήφισμα της Γ’ Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα το 1827 με το οποίο καλείται ο Ι. Καποδίστριας να έλθει στην Ελλάδα και να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, αποφάσεις της Κυβέρνησης Καποδίστρια αλλά και εφημερίδες της εποχής 1821-1831, όπως τα «Ελληνικά Χρονικά» του 1824, «Απόλλων» της Ύδρας 1831 και άλλα έντυπα σε πρωτότυπη μορφή.

Μεταξύ των άλλων δράσεων σχεδιάζεται και η διεξαγωγή ποδηλατικού αγώνα.  Στον  ποδηλατικό γύρο «ΘΥΣΙΑ» που θα διεξαχθεί από 28 έως 30 Μαΐου 2021 θα συμμετέχει και η Ηλεία

Με ενδιαφέρον αναμένεται και έκθεση αντιγράφων του Ντελακρουά από το Γαλλικό Ινστιτούτο θα φιλοξενηθεί και στην Ηλεία. Είναι άλλωστε γνωστό πως ο  Αγώνας των Ελλήνων δεν έπαψε να εμπνέει τον Ντελακρουά ως το τέλος της ζωής του

Στα σκαριά είναι η πραγματοποίηση συναυλίας με την ορχήστρα της ΕΡΤ με έργα του Διονύσιου Σολωμού

Στόχος η συμμετοχή της κοινωνίας

 

 Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι τεράστια σε πληθυσμό.

Ανάμεσα σε όλον αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν σύλλογοι πολιτιστικοί, κοινωνικοί, φορείς του δημοσίου τομέα, πανεπιστήμια. Όλα αυτά, κάνουν γενικότερα δράσεις για διάφορα γεγονότα.

Σαν Περιφέρεια απευθύναμε μια ανοιχτή πρόσκληση – πρόταση σε όλους, λέγοντας «είστε η κοινωνία και σας θέλουμε συμμέτοχους, ελάτε να μας πείτε τι σκέφτεστε να διοργανώσετε».

Να συνυπάρχουν δηλαδή οι δράσεις και οι διοργανώσεις.

Να συμβαίνουν όλα, με την συμμετοχή και των δύο πλευρών.

Να υπάρχει δηλαδή αλληλοβοήθεια, με βάση το κεφάλαιο των χρημάτων που διαθέτουμε. Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, τελικά, όλο αυτό μπήκε σε λειτουργία.

Συνολικά δεχτήκαμε 320 προτάσεις.

Όλες πέρασαν από την γνωμοδοτική επιτροπή.

Και όλα, συνέβαιναν εν μέσω του πρώτου κύματος του ιού, κάτι που αυτό και μόνο, κάνει αυτό το εγχείρημα… άθλο.

Ώρες ολόκληρες, εθελοντικές συσκέψεις και μελέτες.

Από όλες αυτές τις προτάσεις, θα υλοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος.

Δεχθήκαμε τις 100 προτάσεις από αυτές, διότι το συνολικό ποσό, έβγαινε αρκετά μεγάλο και δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε.

Όλη η επικαιρότητα