Ηλεία

Γιάννος Παπαϊωάννου: Επέλεξε ο ίδιος το «φευγιό του…»

Ακούστε το άρθρο

Ο “Πελοπογνήσιος”, ο Ολύμπιος Γιάννος Παπαϊωάννου από το βράδυ της Δευτέρας έχει ξεκινήσει για το μεγάλο ταξίδι, επιλέγοντας ο ίδιος τον τρόπο της εξόδου  του από την μεγάλη σκηνή της ζωής…

Μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή προσωπικότητα που το απάντημα μαζί της μόνο αδιάφορο δεν σε άφηνε,  αφού είχε πράγματα να δώσει ακόμα και σε θέματα που μαζί σου διαφωνούσε.

Σφραγίδα της διαφορετικότητάς του η ίδια του η υπογραφή στα κείμενα του. “Πελοπογνήσιος” αρεσκόταν ο ίδιος να βάζει στο τέλος κάθε σκέψης που αποτύπωνε στο χαρτί και την  κοινοποιούσε, θέλοντας με αυτό το τρόπο να δείξει πως κάθε έγνοια του για την ιδιαίτερη πατρίδα του δεν έκρυβε τίποτα άλλο από πίσω της, παρά μόνο το πραγματικό του ενδιαφέρον για την περιοχή που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ο Γιάννος Παπαϊωάννου γεννήθηκε στο Λούβρο όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια, τελείωσε Λύκειο και Γυμνάσιο και εν συνεχεία σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο.

Η ζωή του ήταν μοιρασμένη μεταξύ Αθήνας και Ολυμπίας, ενώ είχε επηρεαστεί από το όραμα του Αντώνη Τρίτση για την τοπική αυτοδιοίκηση, στο γραφείο του οποίου υπηρέτησε για αρκετό χρονικό διάστημα.

Παντρεύτηκε και απόκτησε μία κόρη που μένει και ζει στην Αθήνα.

Η μεγάλη του αγάπη ο πολιτισμός και οι τέχνες, μία κουλτούρα  εναρμονισμένη και με το χώρο που επέλεξε για να την τελευταία πράξη του μονόπρακτου της ίδιας της ζωής του.

Το 2011 ως ειδικός σύμβουλος του τότε Δημάρχου Θύμιου  Κοτζά ασχολείται με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και καταθέτει προτάσεις για την αναβάθμισή τους

Τον αποχαιρέτησαν οι φίλοι του…

«Έφυγε ένας ξεχωριστός, Ένας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΣ ΟΛΎΜΠΙΟΣ συμπολίτης, ο Γιάννος Παπαϊωάννου…. Μια μεγάλη απώλεια για την Αρχαία Ολυμπία και όλη την Ηλεία.

Στο πρόσωπο του Γιάννου Παπαϊωάννου (στο λίγο διάστημα που τον γνώρισα και συχνά συζητούσαμε) διέκρινα ένα ξεχωριστό άνθρωπο με πατριωτικές ανησυχίες υψηλού επιπέδου…

Κοινά οράματα, και ρηξικέλευθες προτάσεις για την πραγματική Αρχ Ολυμπία….Είμαι βέβαιος ότι ο περαταρης στον Αχέροντα δεν θα ζητήσει το νόμισμα γιατί άξιζε ελεύθερη είσοδο στον οδό των Μακάρων…”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο φίλος του Σωτήρης Σωτηρόπουλος.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος μίλησε για το φίλο του Γιάννο στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα.

“Έφυγε χθες το βράδυ από τη ζωή, ένας  πραγματικός  φίλος  μου και φίλος  της Ολυμπίας ο Γιάννος  ο Παπαιωάννου.  Το ξέρει όλος ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας. Τον ξέρει ένα μεγάλο κομμάτι της Ηλείας.

Ιδιαίτερη προσωπικότητα ο Γιάννος, εραστής της Ολυμπίας. Εγώ θα έλεγα και ένας μύστης της ζωής. Είναι μεγάλη απώλεια. Ο Γιάννος ήταν ένα εξαιρετικό μυαλό.  Είχα την ευκαιρία να είμαι φίλος του,  συνομιλητής του και σε πολλές περιπτώσεις εκ βαθέων de profundis  με το Γιάννη . Δεν είναι μία εύκολη μέρα σήμερα για την Ολυμπία και οι επόμενες νομίζω. Έφυγε με τον τρόπο που ο ίδιος επέλεξε και αυτό ήταν σε απόλυτη αρμονία θα έλεγα με την ζωή του Γιάννη, γιατί  ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος και νομίζω ότι εδώ στην Ολυμπία θα τον σκεφτόμαστε και θα τον έχουμε στο νου και στην καρδιά μας”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αρχ Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

“Ζητείται Πατρίς. Πωλείται Πατρίς! Εάλω η ψυχή μου”, ήταν τα συγκινητικά λόγια με τα  οποία τον αποχαιρέτησε η αδελφή του  Άννα  με ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Η εφημερίδα “Πατρίς” εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα