Έως τέλος Σεπτέμβρη απέχουν οι δικηγόροι από τους πλειστηριασμούς

Share

Παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, βάσει της εισήγησης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, θα πάρει η αποχή των δικηγόρων της Ηλείας από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών.

«Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της στις 31.8.2021, αποφάσισε να εισηγηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας την παράταση της αποχής των δικηγόρων- μελών τους μέχρι 30.9.2021 από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020, σύμφωνα με το ειδικότερο πλαίσιο που θα καθοριστεί από την Συντονιστική Επιτροπή, λαμβανομένου υπόψη ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί ο προβλεπόμενος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, δεν έχει θεσπιστεί δια νόμου το δεοντολογικό πλαίσιο λειτουργίας των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και δεν έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί, δεδομένης της ιδιαίτερα αρνητικής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης».

«Όπως είναι γνωστό η Ολομέλεια των Προέδρων είχε πάρει απόφαση στις 9 Ιούνιου για αποχή από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών. Έως σήμερα δεν εκλείπουν οι λόγοι για τους οποίους είχε παρθεί η απόφαση αυτή και συνεχίζουμε την αποχή. Θα δίνεται παράταση μήνα- μήνα μέχρι η κυβέρνηση να κάνει δεκτά τα αιτήματά μας και να τα ικανοποιήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.

Επανέρχονται

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων επανέρχονται στο προσκήνιο από τις αρχές Σεπτεμβρίου μετά μακρά περίοδο «παγώματος» λόγω της πανδημίας και έως και τα τέλη του χρόνου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ρευστοποιήσεις 2.700 ακινήτων. Από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται όσοι είναι πυρόπληκτοι, καθώς και όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα, δηλαδή έχουν εισόδημα από 7.000 ευρώ έως 21.000 ευρώ ανάλογα και με τα προστατευόμενα μέλη, καθώς και συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα. Προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό τα ευάλωτα νοικοκυριά θα πρέπει να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ενεργοποιήσει από τις αρχές Ιουλίου η Εδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και να συναινέσουν στην απώλεια κυριότητας του ακινήτου τους, που θα περάσει στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που θα δημιουργηθεί εντός του 2022.

Δεν έχουν οριστεί εκλογές

Όσον αφορά το θέμα των εκλογών στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας αλλά και της Ηλείας μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένας προσδιορισμός χρονικός για την διεξαγωγή τους από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που είναι και αρμόδιο για το θέμα αυτό. Αυτό επεσήμανε ο κ. Δημητρουλόπουλος μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς». Οπότε είναι άγνωστο και λόγω των ειδικών συνθηκών το πότε θα γίνουν.