WEB tv Εκπαίδευση

Ηλεία: Επιστροφή στα θρανία χθες με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη μη διάδοση του κορωνοιού (vid)

Ευχή όλων να μείνουν ανοιχτά και ασφαλή.
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στα θρανία χθες για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία και σε όλη την Ελλάδα, με δρακόντεια φυσικά μέτρα ασφαλείας για τη μη διάδοση του κορωνοιού.

Οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, πέρασαν τις πύλες των σχολείων τους, είτε με το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού (για όσες ηλικίες φυσικά επιτρέπεται ο εμβολιασμός), είτε με αρνητικές βεβαιώσεις self test.

Ευχή όλων είναι να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα η φετινή σχολική χρονιά και να μπορέσουν οι μαθητές όλων των τάξεων να χαρούν τη μάθηση και την συναναστροφή με τους συμμαθητές τους και φυσικά να μη χρειαστεί για μία ακόμη φορά να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα tablet.

4ο Λύκειο Πύργου

Χωρίς προβλήματα στην Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηλείας

Θετικό ήταν το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα απολύτως πρόβλημα όσον αφορά το νομό μας, αφού όλα τα σχολεία ήταν ανοιχτά, πεντακάθαρα και έτοιμα φυσικά να υποδεχτούν τους μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές. Και όποια μικρά προβλήματα παρουσιάστηκαν, σίγουρα θα γίνει μεγάλη προσπάθεια, τόσο από τους δήμους, όσο και από τις διευθύνσεις για να αποκατασταθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα, τα παιδιά γνωρίστηκαν με τους εκπαιδευτικούς τους, έμαθαν το πρόγραμμα των πρώτων ημερών και φυσικά άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι τελείωσαν οι καλοκαιρινές διακοπές και σιγά – σιγά θα πρέπει να αρχίσουν τη μελέτη για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Όσον αφορά τον αγιασμό, αυτός έγινε είτε στο προαύλιο το σχολείου με την παρουσία των δασκάλων και των καθηγητών και με έναν μικρό αριθμό παιδιών, που αντιπροσώπευαν την κάθε τάξη, είτε σε κάποιο χώρο του σχολείου, με τον ιερέα μετά να καθαγιάζει όλες τις αίθουσες, παρουσία φυσικά των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

Νέα πρωτόκολλα λειτουργίας

Υπό το φόβο της διασποράς του κορωνοϊού το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει νέα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά, χωρίς όμως ουσιαστικά μέτρα προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

Είναι ενδεικτικό ότι ένα τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του, την ώρα που οι μαθητές θα συνεχίζουν να στοιβάζονται σε τάξεις των άνω των 20 ατόμων.

Τάκης Αντωνακόπουλος : «Είμαστε εδώ σαν Δήμος να ακούμε κάθε παρατήρηση και όπου μπορούμε να βελτιώνουμε τις υποδομές»

Ο δήμαρχος Πύργου κος Τάκης Αντωνακόπουλος βρέθηκε χθες στο1ο πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου και στο ΕΕΕΕΚ Πύργου (ρεπορτάζ σε άλλη σελ.), ενώ στις δηλώσεις του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ευχήθηκε όλα να κυλήσουν ομαλά και χωρίς προβλήματα.

1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

Στο 1ο πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου τόνισε σχετικά.

«Βρισκόμαστε στο 1ο πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου όπου έγινε ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ένας ιδιαίτερος αγιασμός, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στις οποίες ζούμε. Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις μοναδικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε πλέον ως ανθρωπότητα, ως χώρα, ως περιοχή. Νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, θα επιτραπεί η ζωντανή εκπαίδευση που είναι η πραγματική εκπαίδευση και η οποία αποδίδει. Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, αυτές που λέμε ως συνήθεις ελλείψεις και τα αργά ανακλαστικά της κεντρικής πολιτείας, όμως νομίζω ότι θα ξεπεραστούν και τα παιδιά θα βρουν το χώρο που αναζητούν πάντα, το χώρο του σχολείου, γιατί σχολείο δεν σημαίνει μόνο διδασκαλία, σημαίνει μία παιδική κοινωνία, σημαίνει πάρα πολλά. Να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά καλή χρονιά, και σε όλους τους γονείς να πω ότι, είμαστε σαν Δήμος εδώ να ακούμε κάθε παρατήρηση και όπου μπορούμε να βελτιώνουμε τις υποδομές και οτιδήποτε άλλο. Εδώ είμαστε στο Πειραματικό πλέον δημοτικό, για το οποίο υπάρχουν συμφωνίες και διαφωνίες. Εμείς είμαστε με την πλευρά της συμφωνίας και ελπίζουμε να αποδώσει καλύτερα στο χώρο της εκπαίδευσης».

Νίκος Κλάδης: «Ξεκινά μία δύσκολη χρονιά ξανά, να ανταποκριθούμε όλοι με υπευθυνότητα»

Στο1ο πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου βρέθηκε και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κος Νίκος Κλάδης που τόνισε.
«Θα ξεκινήσω απευθυνόμενος σε όλη τη σχολική κοινότητα, εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, προσωπικό και να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου καλή σχολική χρονιά, με υγεία, καλή πρόοδο στους μαθητές μας. Ξεκινά μία δύσκολη χρονιά ξανά, είμαι σίγουρος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα σε αυτό το ξεκίνημα και στην συνέχεια, προκειμένου η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Έχουμε την εμπειρία από την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, είμαστε γνώστες της κατάστασης, είμαστε σε καλύτρη θέση, αφού μεγάλο μέρος στη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι, άρα θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι θα συνεχιστεί η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία η οποία είναι αναντικατάστατη».

«Τι με οδήγησε να προτείνω το 1ο δημοτικό για πειραματικό»

Για την απόφασή του να προτείνει το 1ο δημοτικό Πύργου ως πειραματικό σχολείο τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η απόφασή μου για να προτείνω τον χαρακτηρισμό του πρώτου Δημοτικού Σχολείου ως πειραματικό και το τρίτου νηπιαγωγείου, εδράζεται στην πεποίθηση μου ότι πρέπει να πάμε σε αλλαγή παραδείγματος. Είναι μία απόφαση που έρχεται θεωρώ να δώσει απαντήσεις στις απαιτήσεις και τις ανάγκες τις εποχής, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα ανταποκριθούν, είναι στο χέρι πλέον της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας να αγκαλιάσει το εγχείρημα αυτό και να προχωρήσουμε με επιτυχία. Γιατί δεν θα είναι μόνο επιτυχία της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής μονάδας, θεωρώ και πιστεύω ότι θα είναι επιτυχία του συνόλου των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, όχι μόνο του δήμου Πύργου, αλλά και γενικότερα του νομού Ηλείας, αφού η διάχυση των αποτελεσμάτων και των εφαρμογών των πιλοτικών προγραμμάτων που θα συμβούν στα πειραματικά σχολεία, θα έχουν όφελος προς όλους. Υπό την έννοια αυτή θεωρώ ότι η λειτουργία του θα έχει να προσφέρει τα μέγιστα σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα».

Αναστάσιος Αναστόπουλος: «Το πειραματικό σχολείο θα φανερώσει τις ιδιαίτερες ικανότητες των μαθητών»

Ο Διευθυντής του 1ου πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πύργου κος Αναστάσιος Αναστόπουλος δήλωσε από την πλευρά του.

Για το ξεκίνημα της τρίτης ουσιαστικά δύσκολης σχολικής χρονιάς:

«Θα ξεκινήσω με έναν σπουδαίο Ιταλό ποιητή πού λέει “η μόνη καλή στιγμή στη ζωή είναι όταν αρχίζει κάτι”. Εμείς πάντα ξεκινάμε αισιόδοξα στο σχολείο μας, γεμάτοι φιλοδοξίες, για να πετύχουμε το σκοπό μας. Αλλά με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, δηλαδή με τα μειωμένα υγειονομικά Πρωτόκολλα, θα έχουμε πρόβλημα. Θα δημιουργηθεί  στις σχολικές αίθουσες μία υγειονομική βόμβα, που θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για μας, για τους μαθητές και γενικότερα για τους γονείς. Πολύ φοβάμαι ότι όπως είχα πει πέρσι ότι θα κλείσουν τα σχολεία, αυτό θα γίνει και φέτος. Δεν θα έπρεπε να είναι στις τάξεις ο αριθμός των μαθητών πάνω από 25 και αυτή τη στιγμή έχουμε έξι τάξεις με αυτόν τον αριθμό. Για να νοσήσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει 13 μαθητές να νοσούν. Πολύ φοβάμαι ότι θα περάσουμε μία δύσκολη χρονιά. Επίσης θέλω να πω ότι, ποιος γονέας θα δεχτεί να εμβολιάσει ένα παιδάκι 6-7 χρονών; Καταρχήν δεν υπάρχει ενημέρωση, πρέπει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της πειθούς έτσι ώστε να καταλάβει ο γονέας τι πρέπει πραγματικά να γίνει. Υπάρχουν ακόμη ανεμβολίαστοι καθηγητές που είναι ένα μεγάλο λάθος. Πρέπει με την μέθοδο της πειθούς η πολιτεία να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί για το καλό όλων μας».

Τι σημαίνει το πειραματικό σχολείο

Για την μετατροπή του σχολείου σε πειραματικό ο διευθυντής του 1ου  Δημοτικού τόνισε: «Δεν αλλάζει κάτι επειδή το σχολείο μας είναι πειραματικό. Αυτό που αλλάζει είναι ότι ανάλογα με τις ιδιαίτερες ικανότητες των μαθητών, θα δημιουργήσει ομίλους αριστείας πάνω σε γνωστικά αντικείμενα, όπως τα μαθηματικά, η γλώσσα, η ρομποτική, η αστρονομία, όπου εκεί οι μαθητές θα δείξουν την δημιουργικότητα τους, τις ικανότητές τους Σε διάφορες καινοτομίες. Για τα έτη 21-22 και 22-23 είναι μία δράση που γίνεται από το Ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής, το οποίο θα εφαρμόσουμε πιλοτικά η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτά τα προγράμματα σπουδών μετά από 2 έτη αξιολόγησης θα εφαρμοστούν γενικότερα στην δημόσια εκπαίδευση. Το πειραματικό σχολείο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αναδείξουν τις δεξιότητες πού έχουν και που μπορεί να μην έχουν το ερέθισμα από το περιβάλλον τους για να το κάνουν αυτό. Το παιδί μπορεί να πάρει μία άλλη κατεύθυνση για το μέλλον. Σε αυτούς τους ομίλους δεν θα συμμετέχουν μόνο παιδιά από το δικό μας το σχολείο, αλλά και από όμορα σχολεία. Αυτό θα γίνεται μετά το πέρας του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος, δηλαδή μετά τις 2:30 το μεσημέρι. Με τη συμμετοχή και άλλων παιδιών της πόλης μας».

Όλη η επικαιρότητα