Αθλητισμός

Ήρθε η ώρα του… Teqball στην Αμαλιάδα

Ακούστε το άρθρο

Τοποθετήθηκε το πρώτο τραπέζι στο Αθλητικό Κέντρο από τον ΝΠΔΔ «Ο ΗΛΕΙΟΣ»

Ένα νέο άθλημα – πρόγραμμα εκγύμνασης εισάγει στην Αμαλιάδα ο Δήμος Ήλιδας. Πρόκειται για το Teqball, κάτι μεταξύ ποδοσφαίρου τάβλας και ποδοβόλεϊ με κανόνες πινγκ πονγκ, που παίζεται σε τραπέζι όμοιο με αυτό του πινγκ πονγκ, το οποίο όμως είναι… κυρτό.

Είναι μια νέα τάση παγκοσμίως στην εκγύμναση αθλητών/τριών και το πρώτο τραπέζι τοποθετήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο αθλητικό κέντρο της Αμαλιάδας από το ΝΠΔΔ «Ο ΗΛΕΙΟΣ».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρός του κ Γιώργος Μπακέλλας: «Ο Δήμος, ενισχύοντας τις υποδομές για εκγύμναση όλων, μετά τις πολλαπλές εγκαταστάσεις και τον υπαίθριο εξοπλισμό, προμηθεύτηκε το τραπέζι. Στόχος μας είναι να βοηθούμε περισσότερους/ες να αθλούνται και να δίνουν έμφαση στην υγεία τους.

Συνεπής σε όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στους κατοίκους του Δήμου Ήλιδας, ακόμα και τώρα που οι εποχές είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καταφέρνουμε και φέρνουμε στο αθλητικό μας κέντρο καινοτομίες που βοηθούν στην άθληση και ψυχαγωγούν. Το τραπέζι θα τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο και τον Αύγουστο που το Αθλητικό Κέντρο θα κλείσει για διακοπές ίσως μεταφερθεί στην Κουρούτα. Να αναφέρω πως τα αναλώσιμα υλικά – ρακέτες, μπάλες κ.α.- καθώς επίσης και οι ώρες λειτουργίας του τραπεζιού θα δίνονται από τη γραμματεία του ΗΛΕΙΟΥ».

Ο κ. Γιώργος Θεοδωρίδης είναι ο άνθρωπος που έφερε το τραπέζι του Teqball  στην Αμαλιάδα και στις δηλώσεις του είπε :«διατηρώ μια Ακαδημία ποδοσφαίρου στη Βέροια. Επειδή μου αρέσουν οι καινοτόμες ιδέες έψαξα και βρήκα το Teqball το παλιό ποδοβόλεϊ το οποίο βοηθά πολύ τους αθλητές. Ήρθα σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του «ΗΛΕΙΟΥ» και αφού εξήγησα την χρησιμότητα του νέου αθλήματος αποφασίστηκε να τοποθετηθεί και στην Αμαλιάδα».

Τι είναι το Teqball;

To teqball αποτελεί έναν πολυλειτουργικό αθλητικό εξοπλισμό το οποίο βασίζεται στο ποδόσφαιρο και αποτελεί ιδανικό εργαλείο τόσο για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όσο και τους ερασιτέχνες που φιλοδοξούν να βελτιώσουν τις τεχνικές τους δεξιότητες, τη συγκέντρωση και την αντοχή τους. Αυτό επιτυγχάνεται με τους ειδικά σχεδιασμένους κανόνες παιχνιδιού, στους οποίους έχει συμβάλει και ο Henk ten Cate, πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού. Το προϊόν έχει  αποσπάσει το βραβείο υψηλού σχεδιασμού ISPO αλλά και το βραβείο Red Dot στην κατηγορία του product design, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερα αθλήματα, ποδόσφαιρο,τέννις,πινγκ πονγκ,βόλλεϋ και teqcatch. Το σημαντικότερο είναι πως το teqball αποτελεί και βασικό εργαλείο προπόνησης αλλά και παιχνίδι!

Το teqball αποτελεί Ουγγαρική εφεύρεση η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην τον Ιούλιο του 2014. Κατασκευάστηκε από τους Gábor Borsányi και ο Viktor Huszár.

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του teqball;

Η ιδιαιτερότητα του Teqball συνίσταται στον σχεδιασμό του. Η ειδική κλίση του τραπεζιού επιτρέπει στην μπάλα να πέφτει ακριβώς πίσω στον συμπαίκτη και να μη μένει στάσιμη στη μέση του τραπεζιού όπως θα συνέβαινε με ένα επίπεδο τραπέζι πινγκ πονγκ.Το τραπέζι έχει διαστάσεις 1,5Χ3 μέτρα και ζυγίζει 180 κιλά. Η βάση του είναι μεταλλική ενώ το table αποτελείται από composite υλικό. Το δίχτυ είναι plexiglass. Είναι ανθεκτικό σε όλες τις καιρικές συνθήκες και στην ηλιακή ακτινοβολία,γι αυτό είναι ιδανικό τόσο για εσωτερικό όσο και για εξωτερικό χώρο. Η βάση του επίσης μπορεί να βιδωθεί στο έδαφος.

Σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η κινητή έκδοση η οποία θα έχει ροδάκια και θα κλείνει στα δύο για ευκολότερη μεταφορά και αποθήκευση.

Το Teqball δεν χρειάζεται κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό, παίζεται με κοινή μπάλα ποδοσφαίρου, βόλλευ, τέννις και πινγκ πονγκ.

Ποιοι είναι οι κανόνες του teqball;

Μπορεί να παιχτεί με μπάλα ποδοσφαίρου αλλά και με άλλες μπάλες ανάλογα με το άθλημα. Οι παίκτες μπορούν να φτιάξουν τους δικούς τους κανόνες ωστόσο υπάρχουν και επίσημοι.

-Η μπάλα επιστρέφεται στη μεριά του αντιπάλου πάνω από το τραπέζι το πολύ με 3 αγγίγματα.

-Ο παίκτης δεν μπορεί να αγγίξει ούτε τον αντίπαλό του ούτε τον εξοπλισμό.

-Η μπάλα απαγορεύεται να αγγίξει το ίδιο μέλος του σώματος συνεχόμενα.

-Στη διάρκεια μια μπαλιάς ο παίκτης μπορεί να επιστρέψει τη μπάλα με το ίδιο μέλος του σώματός μόνο δύο φορές συνεχόμενα.

Το teqball μπορεί να παιχτεί από 2 παίκτες (μονό παιχνίδι), 3 παίκτες (Γαλλικό διπλό), 4 παίκτες (διπλό παιχνίδι) ή ακόμα και από περισσότερους παίκτες. Σε αυτό το τραπέζι μπορούν να διεξαχθούν τόσο ατομικά παιχνίδια όσο και προπονήσεις.

Το teqball τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο είναι αδιάβροχο, ανθεκτικό στις ακτίνες UV. Διπλώνεται και είναι κινητό.

Όλη η επικαιρότητα