Ηλεία Οικονομία

ΑΑΔΕ: Η… σιωπηρή παράταση πληρώνεται τώρα με πρόστιμο!

Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή μια εκπρόθεσμη τυπικά (το 2016), αλλά εμπρόθεσμη με βάση άτυπη παράταση που είχε δοθεί τότε, υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών (των γνωστών Μ.Υ.Φ ) του 2014, σχεδόν πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2016, χιλιάδες φορολογούμενοι δέχονται το τελευταίο διάστημα μια δυσάρεστη έκπληξη.

Αυτό δεν είναι άλλο από την ειδοποίηση μέσω e-mail ότι διαπιστώθηκε «εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα και συγκεκριμένα δηλώσεων Μ.Υ.Φ» και πρέπει να καταβάλλουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το αναλογούν πρόστιμο…

Η Πράξη Επιβολής Προστίμου, αποστέλλεται στα email των φορολογούμενων -1800 περιπτώσεις αφορούν στην Ηλεία- και λίγο πριν κλείσει πενταετία, υπό τον κίνδυνο παραγραφής και με φόντο διασταυρώσεις στοιχείων τις οποίες σωστά «τρέχει» η ΑΑΔΕ η Εφορία χτυπά αιφνιδίως την πόρτα των φορολογουμένων. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο… ραβασάκι «το οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται εφάπαξ εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης, σε πιστωτικά ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ με χρήση κωδικού πληρωμής και σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις Δ.Ο.Υ».

Το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Επιβάλλεται όμως ξεχωριστά για κάθε ένα από τα τρίμηνα του 2014 στα οποία οι συγκεντρωτικές καταστάσεις αφορούσαν, γεγονός το οποίο σημαίνει πως εάν για παράδειγμα υπεβλήθησαν εκπρόθεσμα (αλλά και εμπρόθεσμα παράλληλα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω), τέσσερις συγκεντρωτικές καταστάσεις, το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ…

«Η διάταξη δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών Ηλείας Διονύσης Χαμεζόπουλος αναφέρει πως «Πρόκειται για μία ιστορία που ξεκίνησε το 2014 που ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Τα προβλήματα ήταν πολλά στη λειτουργία της πλατφόρμας, οι λογιστές ζητούσαν παρατάσεις και -παράταση στην παράταση- η επίσημη προθεσμία έληξε στις 20 Ιανουαρίου 2016.

Τότε λοιπόν επιστρατεύθηκε η «σιωπηρή παράταση» έως τις 25 Ιανουαρίου 2016. Δόθηκαν διαβεβαιώσεις για ψήφιση σχετικής διάταξης, διότι αλλιώς η Εφορία δεν αναγνωρίζει σιωπηρές παρατάσεις, αλλά η διάταξη δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή.

Έτσι φτάσαμε σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα όσοι υπόχρεοι υπέβαλαν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις στο διάστημα από 21 έως 25 Ιανουαρίου 2016, να λαμβάνουν ραβασάκια–έκπληξη από την εφορία τους.

Στην Ηλεία έχουμε περίπου 1800 ανάλογες περιπτώσεις, με προθεσμία να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή και να γλιτώσει τα πρόστιμα κάποιος, αν ευσταθούν οι αιτιολογίες που θα ισχυριστεί, τριάντα  ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής του μηνύματος.

Το οικονομικό Επιμελητήριο έκανε παρέμβαση και σε ανακοίνωση του ανέφερε  ότι αναμένεται πολιτική απόφαση και νομική ρύθμιση του θέματος αφού είναι κάτι που αφορά όλη την Ελλάδα και οι φορολογούμενοι που είναι εκτεθειμένοι είναι πολλοί.

Όμως αυτοί που ήδη έχουν πάρει τα ραβασάκια πρέπει να κάνουν τις προσφυγές για να μην χάσουν την προθεσμία των τριάντα ημερών γιατί δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα βγει η υπουργική απόφαση. Αν εκδοθεί πχ σε τριανταπέντε ημέρες σημαίνει ότι κάποιος θα χάσει τη διορία αφού δεν θα προλάβει να κάνει ότι απαιτείται. Αν κάνει εμπρόθεσμα την προσφυγή όταν θα γίνει ρύθμιση θα δικαιωθεί και δεν θα έχει πρόβλημα».

«Τα πρόστιμα δεν αφορούν μόνο το εμπρόθεσμο»…

Μιλώντας για το θέμα ο Διευθυντής της ΔΟΥ Πύργου Μηνάς Παναγιωτίδης δήλωσε στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ ότι «Υπάρχει προσέλευση από πολίτες και επιχειρήσεις που θίγονται αλλά κυρίως λογιστών γιατί αυτοί ασχολούνται κατά κόρον με την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων. Να διευκρινίσω ότι η επιβολή των προστίμων δεν αφορά μόνο το εκπρόθεσμο αφού υπάρχουν και αλλού είδους προβλήματα που δεν άπτονται της προθεσμίας. Αναφέρομαι σε λανθασμένες συγκεντρωτικές καταστάσεις που ανέβηκαν στο σύστημα. Δηλαδή κάποιοι έβαλαν στη δήλωσή τους και προμηθευτές πελάτες που δεν έπρεπε να τους βάλουν.

Όσον αφορά το θέμα της παράτασης εμείς το έχουμε θέσει υπ` όψιν της Διοίκησης, γιατί γινόμαστε δέκτες όχι μόνο παραπόνων αλλά και ενδικοφανών προσφυγών και διαφόρων εγγράφων από πολίτες και λογιστές.  Όμως συνεχίζουμε τη διαδικασία αφού δεν υπάρχει κάποια αναφορά ότι αναστέλλεται η διαδικασία που συνεχίζεται κανονικά. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας. Έχουν ενημερωθεί για το θέμα ο Διοικητής και ο αρμόδιος Υφυπουργός και θα φανεί αν υπάρξει πρόθεση λήψης κάποιου άλλο είδους δράσης».

Όλη η επικαιρότητα