Ηλεία

Αγγελική Τσάκωνα: «Η Ηλεία έχει επουλώσει σε μεγάλο βαθμό τις πληγές από τις πυρκαγιές του 2007»

Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας- «Τα δάση του νομού αυξήθηκαν 7%- 10% κυρίως στις ορεινές περιοχές»

Με «περιορισμούς» λόγω της πανδημίας, τιμάται και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας που συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Μιλώντας στην εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» η αναπληρώτρια Διευθύντρια Δασών νομού Ηλείας, Δασολόγος, Αγγελική Τσάκωνα, μεταξύ άλλων, τόνισε πως οι δασικές εκτάσεις στην Ηλεία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς και ότι η περιοχή μας έχει επουλώσει σε μεγάλο βαθμό τις πληγές του από τις πυρκαγιές του 2007

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας τιμάται εν μέσω πανδημίας…

H 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της Άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε με σκοπό να μας αφυπνίσει ως προς τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας τους.

Βέβαια σήμερα είναι διαφορετική γιορτή από ότι συνήθως, καθώς φέτος λόγω του covid-19 η επέτειος δεν συνοδεύεται από καμία εκδήλωση, ως είθισται, από τις Δασικές Υπηρεσίες του νομού μας. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα υλοποιούνταν φυτεύσεις δένδρων σε διάφορες περιοχές της Ηλείας, πραγματοποιούνταν διανομή δασικών και καλλωπιστικών φυτών από τα κρατικά δασικά φυτώρια, κάναμε ενημέρωση πολιτών καθώς και άλλες δράσεις.

Δάσος πηγή ζωής;

Η μεγαλύτερη πηγή οξυγόνου και φυσικής ομορφιάς, τα δάση μιας χώρας, αποτελούν μια σημαντική κληρονομιά που κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά και όλοι μαζί έχουμε χρέος να προστατεύσουμε.

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα δάση στην Ηλεία;

Ένα μεγάλο μέρος της έκτασης της χώρας μας, περίπου 30%, καλύπτεται από δάση. Τα στοιχεία κτηματογράφησης δείχνουν ότι τα δάση του νομού Ηλείας αυξήθηκαν, διαχρονικά, οριακά 7%-10% κυρίως στις ορεινές περιοχές. Καταλαβαίνουμε ότι διαθέτουμε κι εμείς σαν περιοχή μια πλούσια φυσική κληρονομιά, με δάση που είναι στην πλειοψηφία τους φυσικά και χαρακτηρίζονται μεσογειακά, με οικοσυστήματα προσαρμοσμένα σε ξηρά, ζεστά καλοκαίρια και ψυχρούς χειμώνες.

Μαύρη χρονιά για την κοινωνία και τα δάση της Ηλείας, αυτή του 2007…

Τα  ιδιαίτερα μεσογειακά εύφλεκτα οικοσυστήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις πυρκαγιές. Το 2007 ο νομός μας φλέγεται…  οι Δασικές Υπηρεσίες  ανταποκρίθηκαν άμεσα υλοποιώντας αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα και τεχνητές αναδασώσεις σε  περιοχές όπου είχαν υποβαθμιστεί λόγω των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών. Τέτοια έργα έγιναν στην περιοχή της Αμαλιάδας με σπορές σπόρων και φύτευση 67.410 φυτών, στην Αρχαία Ολυμπία με την φύτευση 223.500 φυτών αλλά και σε άλλες περιοχές σε όλο τον νομό, μικρότερης έκτασης, επίσης με φυτεύσεις φυτών.

Πως θα χαρακτηρίζατε σήμερα την κατάσταση; Τι πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα για το μέλλον;

 

Σήμερα ο νομός Ηλείας έχει επουλώσει σε μεγάλο βαθμό τις πληγές του από τις πυρκαγιές του 2007. Πρέπει να επισημαίνουμε ότι η διαχείριση των δασών μας και η δασοπροστασία πρέπει να μας απασχολήσει ως ζήτημα εθνικής προτεραιότητας για πολλούς λόγους:

  • επειδή είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με την ίδια μας τη ζωή,
  • επειδή είναι υποχρέωση της Πολιτείας που απορρέει από το Σύνταγμα,
  • και γιατί η πρόληψη καταστροφών και η υποβάθμισή τους κοστίζει λιγότερο από την αποκατάστασή τους και την αποζημίωση πληγέντων.

Επειδή λοιπόν το δάσος και το φυσικό περιβάλλον είναι κοινό αγαθό και οφείλουμε να το προστατεύουμε, ας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, παρά την οικονομική κρίση, να παραδώσουμε σε καλύτερη κατάσταση τα δάση μας στις ερχόμενες γενιές.

Τι γίνεται στην Ελλάδα…

Τα τελευταία 25 χρόνια συνεχίζεται να παρατηρείται στην Ελλάδα σημαντική αύξηση της έκτασης των δασών. Φαίνεται ότι αυξήθηκε από 25,6% σε 31,7% από το 1990 μέχρι το 2018, ενώ το 1980 το ποσοστό που κάλυπταν τα δάση στην Ελλάδα ήταν περίπου 18%. Η αύξηση αυτή είναι εμφανής στις ορεινές περιοχές, όπου λιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις είναι πλέον δάση σε αντίθεση με τις παραθαλάσσιες όπου η έκταση των δασών μειώνεται (αλλά, σίγουρα όχι τόσο ώστε να αποτελέσει αιτία μείωσης της έκτασης των δασών).

Παρ’ όλα αυτά η επέκταση των δασών έχει γίνει εις βάρος -ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές και την ηπειρώτικη Ελλάδα- αρχαίων αγροδασικών τοπίων στην περιφέρεια οικισμών, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας εγκατάλειψης της υπαίθρου. Αποτέλεσμα αυτού είναι –συχνά- να μειωθεί η μεσογειακή βιοποικιλότητα και τα νεαρά αυτά δάση ή πυκνοί θαμνότοποι, π.χ. πρινώνες, να απειλούνται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής από τις πυρκαγιές ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο ζωτικός χώρος της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.

Από την άλλη πλευρά τα θέματα της αειφορικής χρήσης των δασικών εκτάσεων μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο της εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής για τα δάση την επόμενη 20ετία, που ψηφίστηκε -από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων το 2018 και αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο για την παραγωγική αξιοποίηση και προστασία των παραγωγικών πόρων της χώρας.

Όλη η επικαιρότητα