Ηλεία

Αγρότες Δ.Ε. Ωλένης: «Ο παγετός μας τελείωσε» – Έντονη διαμαρτυρία και δηλώσεις

Ακούστε το άρθρο

*Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες στο δρόμο στο Αυστραλιανό αθλητικό κέντρο στο δρόμο Καράτουλα-Σώπι

“Μας τελείωσε”. Είναι η κραυγή αγωνίας των παραγωγών σταφίδας στην Δημοτική Ενότητα Ωλένης του Δήμου Πύργου, που χθες το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δρόμο Καράτουλα-Σώπι απαιτώντας να γίνουν εδώ και τώρα οι εκτιμήσεις των ζημιών που έχουν υποστεί…

Ο πάγος που έπεσε στην περιοχή αλλά και γενικότερα στην Ηλεία, Πέμπτη και Παρασκευή έκαψε ότι μπουμπούκι δεν είχε πειράξει στα κλήματα ο παγετός που έχει εμφανιστεί στην περιοχή στις 26 Μαρτίου..

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στις περισσότερες καλλιέργειες σταφίδας η ζημιά να έχει φθάσει και το 100%, γεγονός που θα επηρεάσει και την παραγωγή της επόμενης χρονιάς αφού ο αριθμός των μπουμπουκιών σε κάθε φυτό θα είναι πολύ μικρότερος από τον συνηθισμένο λόγω του πάγου τα έπληξε φέτος.

Κύριο αίτημά τους η άμεση εκτίμηση της ζημιάς που έχει υποστεί η παραγωγή από τον ΕΛΓΑ ώστε οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να είναι ανάλογες του πραγματικού μεγέθους της καταστροφής που έχει συντελεστεί στις καλλιέργειες της περιοχής με βασικό αίτιο τον πάγο.

Εκτιμήσεις εδώ και τώρα….

“Εκτιμήσεις εδώ και τώρα…” Η απαίτηση των παραγωγών προς τον ΕΛΓΑ ώστε να καταγραφεί το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς καθώς και το να δοθούν αποζημιώσεις που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική καταστροφή που έχουν υποστεί.

“Οι ζημιές που έχουμε υποστεί είναι πάρα πολύ μεγάλες.  Είναι καταστροφικές.  Ο δεύτερος πάγος που έπεσε Πέμπτη – Παρασκευή αποτελείωσε ότι είχε μείνει και έκαψε ότι ελπίδες είχαμε να βγάλουμε μία μικρή παραγωγή. Δεν θα μπούμε  καθόλου μέσα στα κτήματα αφού δεν θα πάρουμε  ούτε ένα κιλό σταφίδα.

Απαιτούμε από τον ΕΛΓΑ και  από όλους όσους εμπλέκονται με το σύστημα των αποζημιώσεων να μας βοηθήσουν και εμάς τους αγρότες  μία φορά αληθινά.

Ζητάμε να έρθουν επειγόντως  οι ελεγκτές- εκτιμητές, να δουν την καταστροφή τώρα που βρίσκεται στο πραγματικό στάδιο η έκταση της ζημιάς  που έχουμε υποστεί προκειμένου και οι αποζημιώσεις  που θα δοθούν να είναι οι ανάλογες που θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε τα έξοδα μας και ένα μικρός μέρος των εσόδων που θα παίρναμε από την πώληση της σταφίδας που τώρα δεν θα πάρουμε”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σωπίου Λευτέρης Σταυρόπουλος.

“Στο πρώτο πάγο που έπεσε πριν  από κάνα δύο εβδομάδες είχαμε πάθει μεγάλες ζημιές  αλλά με αυτόν  που έριξε πριν από  δύο τρεις μέρες πάθαμε ολοσχερή καταστροφή.  Μαζευτήκαμε εδώ και διαμαρτυρόμαστε προκειμένου  να μας ακούσουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στον ΕΛΓΑ, ώστε να έρθουν  όσο το δυνατόν ποιό γρήγορα οι εκτιμητές για να δουν την ζημιά στο πραγματικό της μέγεθος και να μας καταβληθούν οι αποζημιώσεις που αναλογούν”,  επεσήμανε ο κ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σωπίου.

Αποζημιώσεις στο 100%

Βασικό αίτημα των παραγωγών σταφίδας που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Καράτουλα για να διαμαρτυρηθούν για τη μέχρι σήμερα τακτική του υπουργείου και του ΕΛΓΑ ήταν η καταβολή αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς που έχει υποστεί η παραγωγή και η άμεση αποστολή γεωπόνων για τις εκτιμήσεις….

“Λοιπόν για να μην λέμε πολλά λόγια, εδω και αρκετά χρόνια αγωνιζόμαστε για να γίνει ο ΕΛΓΑ δημόσιος να αποζημιώνει στο 100% για όλα τα παθογόνα αίτια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.  Προσπαθούμε να το επιτύχουμε αυτό με αγώνες.

Έχουμε πάει στον ΕΛΓΑ στην Αθήνα, έχουμε πάει στην περιφέρεια πολλές φορές, έχουμε στείλει στη βουλή υπομνήματα για αυτό το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κάνει έξοδα, να έχουμε βάλει μία καλλιέργεια μπρός και έρχεται ένας πάγος μέσα στον Απρίλη και μας καταστρέφει. Απαιτούμε αυτή τη στιγμή από τον ΕΛΓΑ άμεση εκτίμηση για να μην περάσει ο καιρός και πετάξουν αυτά που εμείς λέμε μπούφους και δεν κάνουν σταφύλια και μας κοροϊδέψουν για ακόμα μία φορά”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

“Παιδιά έχω 40 στρέμματα σταφίδες. Ο πάγος, όχι αυτός που έριξε στις 26 Μαρτίου από τον οποίο είχαμε πάθει μία ζημιά 40% , αλλά αυτός που έπεσε Πέμπτη και Παρασκευή ήταν καταστροφικός. Μας τελείωσε. Έχουμε έρθει σε απόγνωση και δεν ξέρουμε  τι να κάνουμε. Ζητούμε από το ΕΛΓΑ εδώ και τώρα να έρθει να κάνει τις εκτιμήσεις. Γιατί αν έρθει σε δύο τρεις μήνες, όπως συνηθίζει ο ΕΛΓΑ,  θα έχουν πετάξει οι μπούφοι και θα φαίνεται πως η ζημιά είναι μικρή, αλλά εμείς  δεν θα πάρουμε σταφύλια και δεν θα έχουμε παραγωγή. Τα μπουμπούκια  είναι όλα καταστραμμένα λες και έχει περάσει φωτιά. Είμαι 64 ετών και καλλιεργώ από μικρό παιδί σταφίδα. Τέτοιος πάγος δεν είχε ξαναπέσει στην περιοχή μας. Αν ο ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώσει στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς  εμείς θα βρεθούμε σε αδιέξοδο και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε.

Έχουμε πάθει ζημιά που φθάνει και το 100% ενώ και του χρόνου  τα κτήματά μας δεν θα μπορέσουμε να τα καλλιεργήσουμε γιατί δεν θα πετάξουν τα κλήματά μας”, τόνιζει ο κ Χρήστος Σταυρόπουλος παραγωγός από το Σώπι.

Θ. Βασιλόπουλος: “Ο ΕΛΓΑ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων”

“Ο ΕΛΓΑ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καλύψει εξ ολοκλήρου τις ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό οι σταφιδοπαραγωγοί μας. Η εικόνα είναι τραγική στις σταφίδες  θα πιέσουμε με κάθε τρόπο να δικαιωθούν για να συνεχίσουν να καλλιεργούν …”  τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας  σε πληγείσες από τον παγετό καλλιέργειες στο Σόπι  καθώς και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Καράτουλα ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί από τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ Θ. Βομπίρη και προέδρους των γειτονικών  κοινοτήτων. Ο Αντιπεριφερειάρχης είχε εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δντή  του ΕΛΓΑ Πατρών ώστε άμεσα να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός  να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Όλη η επικαιρότητα