Αγροτικά Ηλεία

Αγρότες Ηλείας: “Μας οδηγούν στο ξεπεσμό και την καταστροφή”

Ακούστε το άρθρο

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ

“Βέβαια αυτοί τα δίνουν τα χρήματα ποιο εύκολα στους μεγάλους. Για τους αγρότες μιλάμε για ξεπεσμό και καταστροφή. Συνάντηση στους δρόμους. Τίποτα δεν μας σταματά”.                                                          

Είναι τα λόγια με τα οποία οι αγρότες περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν,  λόγω της πανδημίας αλλά και της αντιμετώπισης τους από την κυβέρνηση, κατά την διάρκεια της συμβολικής παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Κύριο αίτημα τους η εφαρμογή μέτρων ουσιαστικής και πραγματικής ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος που έχει καταρρακωθεί λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει στην αγορά, γενικότερα, η πανδημία αλλά και λόγω των συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούν, όπως τονίζουν,  οι πολιτικές της Ε.Ε. και της Ελληνικής πολιτείας.

“Τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της πανδημίας και της προηγούμενης καραντίνας είναι πολύ σοβαρά και τα έχουμε επισημάνει και κατά την διάρκεια του διαστήματος που έχει ήδη περάσει .

Έχουμε πάει στην Περιφέρεια και στην Πάτρα και εδώ και στους αντιπεριφερειάρχες τα έχουμε  βάλει αυτά τα θέματα. Η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα σε εμάς και  μετά από τη  μεγάλη πίεση που έχουμε ασκήσει. Δεν έχει δώσει  ούτε μία μπάλα σανό για τα ζώα. Ακόμα δεν έχουμε δει τα 30 ευρώ που έχει εξαγγείλει για το λάδι . Ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει  το πρώιμο καρπούζι. Δηλαδή θα πάρουν χρήματα μόνο   497 αγρότες σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή το 20% των καρπουζοπαραγωγών. Σκέτη κοροϊδία. Εμείς ζητάμε να αποζημιωθεί όλο το καρπούζι και το όψιμο που είναι το περισσότερο θα επιμείνουμε σε αυτό.  Το πορτοκάλι έχει στη λαϊκή και στο ράφι 1,90 και αγοράζεται από τους παραγωγούς 0,24 ευρώ.

Ένα προϊόν που λέγαμε ότι θα πάει καλά λόγω της ιδιότητας που έχει της βιταμίνης. Το λάδι ενώ η τιμή μου είχε ανοδική πορεία το σταμάτησαν στο 2,60 πάλι”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης….

Ακόμα περιμένουμε…

Οι αγρότες που συμμετείχαν συμβολικά στην παράσταση διαμαρτυρίας κατήγγειλαν και το γεγονός ότι ακόμα περιμένουν να οριστεί η συνάντηση με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες προκειμένου  να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να προωθήσουν λύσεις που θα έχουν  ως στόχο την  ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλλουν οι αγρότες για να επιβιώσουν ως επαγγελματίες και οικογενειάρχες

“Είναι αυτοί που παίζουν ακόμα με την τιμή του λαδιού που ενώ είναι ελλειμματική η παραγωγή ως προς την ποσότητα,  αρχίζουν και  πιέζουν την τιμή  προς τα κάτω. Είναι η Τέταρτη χρονιά δηλαδή που ο Ελαιοπαραγωγός δεν θα πάρει λεφτά. Το ίδιο γίνεται και με τους εξαγωγείς καρπουζιού που αυτοί ενισχύονται ή ενισχύθηκαν, ενώ οι καλλιεργητές, εκτός από αυτούς με το πρώιμο, δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ευρώ.  Η ελληνική παραγωγή πατάτας χτυπήθηκε…από τις εισαγωγές που έγιναν από τρίτες χώρες με αποτέλεσμα και η τιμής να κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μία μεγάλη ποσότητα να μείνει στα χωράφια.  Οι εισαγωγείς παίρνουν αποζημιώσεις ενώ οι παραγωγοί όχι.  Άρα η κυβέρνηση βλέπει με δύο μέτρα και σταθμά. Το ίδιο κάνει και  η  Ε.Ε. Δεν μπορεί να λένε ότι είναι  αποζημίωση σε ένα ελαιοπαραγωγό τα 30 ευρώ που θα τα πάρουν γύρω στις 145000 με βάση τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο, την  ώρα που όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή του λαδιού είναι πολύ περισσότεροι.  Ένας αγρότης δεν μπορεί να ζήσει σήμερα μόνο από τις αγροτικές δουλειές και τον πετάει έξω το σύστημα από κάθε ενίσχυση  αν έχει δεύτερη δουλειά που είναι απαραίτητη  για να ζήσει”, επεσήμανε ο κ Χρήστος Γιαννόπουλος μέλος του Δ.Σ. της ΟΑΣΗ.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας  Αγροτικών  Συλλόγων Ηλείας Θοδωρής Κοτσώνης αναφέρθηκε στο θέμα των καρπουζιών τονίζοντας ότι “κυβερνητικά στελέχη εξήγγειλαν  ότι θα αποζημιωθούν  τα καρπούζια τα πρώιμα που είναι το 20% της συνολικής παραγωγής. Το 80%  που είναι τα υπόλοιπα καρπούζια, είτε  μεσοπρώιμα είτε όψιμα” γιατί δεν τα αποζημιώνουν. Τι θα γίνει με αυτά τα καρπούζια”.

“Υπάρχουν παραγωγοί λαϊκής αγοράς που πετάχτηκαν έξω απο τις αγορές χωρίς να πάρουν ούτε δεκάρα. Είναι απο την περιοχή μας και δουλεύουν στις αγορές της Αθήνας με 50% εισόδημα. Πως θα ζήσουν”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ Σωτήρης Μητσόπουλος μέλος του Δ.Σ της ΟΑΣΗ, τονίζοντας ότι θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει για τις 26 Νοεμβρίου τα σωματεία.

Όλη η επικαιρότητα