Αγροτικά Ηλεία

Αγρότες και υποδομές – Η παρέμβαση Τζαβάρα μετά τις νέες ζημιές και η επιστολή Ομάδας Παραγωγών

Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας στην Ηλεία υπογραμμίζει με ερώτησή του στα αρμόδια υπουργεία ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, επισημαίνει ότι σε πολλές περιοχές του νομού καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, όπως στην αγροτική οδοποιία στην Πηνεία του δήμου Ήλιδας, αλλά και στις περιοχές περιμετρικά της πόλης του Πύργου (Επιτάλιο, Κεραία, Καταρράχι, Λαμπέτι, Άγιος Γεώργιος, Γούμερο, Λαντζόι, Αγιά Άννα), όπουπέρα των άλλων, πλημμύρισαν κατοικίες και αγροτικές εκτάσεις εξαιτίας υπερχειλισμένων καναλιών. Ενόψει των ανωτέρω τονίζει την επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Παράλληλα, ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει ότι το αγροτικό εισόδημα δέχθηκε εκ νέου ισχυρό πλήγμα στον δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων και κυρίως στον Κάμπο των Μακρισίων, καθώς η συσσώρευση νερού στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών καθιστά ανέφικτη τη συγκομιδή και απειλεί με πτώση του καρπού αν δεν υποχωρήσουν σύντομα τα νερά από το έδαφος. Για τον λόγο αυτό, ζητά την άμεση καταγραφή της ζημιάς από τα αρμόδια τμήματα του ΕΛΓΑ και την ταχύτερη δυνατή δρομολόγηση των σχετικών αποζημιώσεων, για να ανακουφιστούν οι παραγωγοί της περιοχής.

Ο Ηλείος βουλευτής υπενθυμίζει ότι αναμένονται, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, νέες ισχυρές βροχοπτώσεις το προσεχές χρονικό διάστημα, για αυτό και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να ενισχύσουν έγκαιρα τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά νέαπλημμυρικά φαινόμενα.

«Είναι αναγκαίο να ενισχυθούν άμεσα οι δήμοι για να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ανάλογα καιρικά φαινόμενα στο υπόλοιπο διάστημα του χειμώνα και ταυτόχρονα να υλοποιήσουν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Παράλληλα, θα πρέπει να καταγραφούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές στις καλλιέργειες των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ και να δρομολογηθούν τάχιστα οι σχετικές αποζημιώσεις. Ο πρωτογενής τομέας έχει επηρεαστεί από την πανδημία και πρέπει να θωρακιστεί για να αποτελέσει πυλώνα εξόδου από την οικονομική ύφεση, με προστασία και στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτών», τόνισε ο Κώστας Τζαβάρας.

Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας: Τα προβλήματα των αγροτών στον νέο υπουργό!

Για τα αιτήματα των αγροτών της Ηλείας ενημέρωσε χθες μέσω επιστολής η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό. Η επιστολή απεστάλη και στους υφυπουργούς κ.κ. Οικονόμου και Αραμπατζή και κοινοποιήθηκε στους βουλευτές Ηλείας, στον Περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών εκφράζει  τα θερμά συγχαρητήρια, για την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων, ευχόμενη στον κ. Λιβανό δύναμη και υγεία, για να φέρει σε πέρας το έργο του.

Τα προβλήματα

Ο αγροτικός τομέας, όπως αναφέρει η επιστολή, είναι η «ραχοκοκαλιά» της εθνικής οικονομίας. Εκπροσωπώντας τον αγροτικό κόσμο του νομού Ηλείας, όπου το εισόδημα είναι το 70% του συνολικού εισοδήματος του νομού, θέλουμε να σας αναφέρουμε ορισμένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες.

Αναδιάρθρωση Κορινθιακής Σταφίδας: Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του ελληνικού κράτους συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση προϊόντων μοναδικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα τέτοιο προϊόν αποτελεί η Κορινθιακή Σταφίδα, η οποία αποτελεί προϊόν με μακραίωνη ιστορία, με καθοριστική συμβολή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, με αξιοζήλευτο και αξιόλογο προϊόν, αλλά και μέλλον στις αγορές τόσο της Ευρώπης, όσο και της παγκόσμιας αγοράς.

Για την προστασία και στήριξη της καλλιέργειας θεωρούμε αναγκαίο και επιτακτικό την εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση (αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης).

Στόχοι του προγράμματος θα πρέπει να αποτελούν η ποιοτική αναβάθμιση του αμπελουργικού δυναμικού της Κορινθιακής Σταφίδας, η εγκατάσταση  γονότυπων με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων Κορινθιακής Σταφίδας εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών για τη διαφύλαξη της προστασίας του περιβάλλοντος. Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι τα μονοπωλιακό εκείνο προϊόν που θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την Ελληνική Αγροτική Οικονομία, όπως υπήρξε σε προγενέστερους χρόνους, αν λάβει την στήριξη του Ελληνικού Κράτους. Με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά της αξίζει να γίνει προσπάθεια για τη διάσωση της και την τοποθέτηση της στη θέση που της ανήκει για την υποβοήθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νησιών. Οι Σταφιδοπαραγωγοί μας περιμένουν άμεσα απάντηση.  Σε διαφορετική περίπτωση εάν δεν παρθούν τώρα μέτρα  σε λίγα χρόνια την Κορινθιακή Σταφίδα θα την βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες.

Τροποποίηση Κανονισμού ΕΛΓΑ: Οι προηγούμενοι υπουργοί και πρόεδροι ΕΛΓΑ, μας είχαν ζητήσει προτάσεις για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και είχαμε στείλει. Δεν έχει γίνει τίποτα και έχουμε μείνει στις συζητήσεις και στις προτάσεις. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει άμεσα να γίνει η τροποποίηση του κανονισμού.

Συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη Βιομηχανική Τομάτα, την Κορινθιακή Σταφίδα και τα Εσπεριδοειδή: Πρέπει και τη νέα προγραμματική περίοδο να υπάρχει συνδεδεμένη ενίσχυση και για τα τρία αυτά  προϊόντα, τα οποία στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του νομού μας.

Για τα προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία, πρέπει να υπάρχει ενίσχυση των παραγωγών. Εκκρεμούν τα υπαίθρια καρπούζια καλλιέργειας 2020, τα κηπευτικά 2020 και η βιομηχανική πατάτα 2020. Επίσης, τώρα υπάρχουν προβλήματα στα φθινοπωρινά προϊόντα (μαρούλια που φρεζάρονται και εσπεριδοειδή που μένουν απούλητα και αμπέλια). Επίσης, υπάρχουν προβλήματα από τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα (ελιές, εσπεριδοειδή, κηπευτικά).

Συζήτηση για την ενίσχυση και τον ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων, όσο αφορά τη διακίνηση των προϊόντων.

Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των οργανώσεων με ελκυστικά μέτρα, έτσι ώστε όλοι οι παραγωγοί να είναι οργανωμένοι. Μόνο μέσα από δυνατές οργανώσεις με απορρόφηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα.

Επιτυγχάνεται η ποιότητα των προϊόντων, η ταυτότητα των προϊόντων, η ικανοποιητική προσφορά και ζήτηση, η καλύτερη πληροφόρηση στην αγορά, η καλύτερη τιμή παραγωγού και καταναλωτή και η εξυγίανση του εμπορικού κυκλώματος.

«Κύριε υπουργέ, περιμένουμε από εσάς να μας καλέσετε σε χρόνο που θα κρίνετε εσείς, έτσι ώστε να είστε σωστά ενημερωμένος για τα προβλήματα των αγροτών.  Είμαστε σίγουροι για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας», καταλήγει η επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλιανάτος.

Όλη η επικαιρότητα