Ηλεία

Αγ. Ιωάννης Πύργου: Στα Δικαστήρια για την πολιτιστική κληρονομιά που άφησε ο Θέμης Τσιρώνης

Ακούστε το άρθρο

Την παραίτηση του από την θέση του πρόεδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Πύργου υπέβαλλε, με ανάρτηση του στο fb, ο Γιάννης Καλόφωνος. Ο επιχειρηματίας, που στο παρελθόν έχει θητεύσει επί σειρά ετών πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αγίου Ιωάννη, με την συγκεκριμένη κίνηση του θέλει να τονίσει το έλλειμμα των ενεργειών όσον αφορά την αξιοποίηση της κληρονομιάς που άφησε στην κοινότητα ο Θέμης Τσιρώνης ένας από τους πιο αξιόλογους λαϊκούς καλλιτέχνες της χώρας, με ιδιαίτερα ποιοτικό έργο.

Ο Θέμης Τσιρώνης, ένας από τους πιο αξιόλογους λαϊκούς καλλιτέχνες της χώρας, πριν φύγει από τη ζωή φέρεται να είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο εξέφραζε την επιθυμία να παραδοθούν στο χωριό του Αγίου Ιωάννη ένας αριθμός από πίνακες που ο ίδιος είχε φιλοτεχνήσει.

«Σέρνεται στα δικαστήρια 2 χρόνια μετά το φευγιό του… εξύμνησε τον έρωτα, εξύμνησε τούς Ήρωες του 1821 και τον αγώνα τους, άφησε το έργο του (με σημείωμα λίγο πριν φύγει στο χωριό μας), και σήμερα, κόντρα στις επιθυμίες του, με την κακή διαχείριση του θέματος, χάνεται η σπουδαία αυτή πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας»… έγραψε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλόφωνος  στην ανάρτηση του…

Ο κ. Καλόφωνος υποστηρίζει ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή θα πρέπει να γίνουν ενέργειες έτσι ώστε το έργο του Θέμη Τσιρώνη να μείνει στην περιοχή και να αξιοποιηθεί καταλλήλως, ιδιαίτερα φέτος που είναι μια χρονιά-επέτειος από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο κ. Καλόφωνος υποστηρίζει ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή θα πρέπει να γίνουν ενέργειες έτσι ώστε το έργο του Θέμη Τσιρώνη να μείνει στην περιοχή και να αξιοποιηθεί καταλλήλως, ιδιαίτερα φέτος που είναι μια χρονιά-επέτειος από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης τους ήρωες της οποίας ο καλλιτέχνης είχε ως βασικούς «ήρωες» της θεματολογίας των έργων του…

Σημειώνεται πως ο εκλιπόντας πριν φύγει από τη ζωή είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφραζε την επιθυμία να παραδοθούν στο χωριό ένας αριθμός από πίνακες που ο ίδιος είχε φιλοτεχνήσει.

Σεβόμενος την επιθυμία του ο κ. Καλόφωνος έκανε προσπάθειες απευθυνόμενος σε φορείς ώστε η πολιτιστική παρακαταθήκη που άφησε ο καλλιτέχνης να αξιοποιηθεί με την δημιουργία, στον Άγιο Ιωάννη, ενός μικρού επισκέψιμου μουσείου που θα έφερε το όνομα του. Παρά ταύτα κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό και τα έργα του Θέμη Τσιρώνη διεκδικούνται –δικαστικά- πλέον από συγγενείς του. Τα ασφαλιστικά μέτρα αναμένεται να εκδικαστούν στις 24 Φεβρουαρίου 2021, στον Πύργο.

Ο Θέμης Τσιρώνης ήταν ένας άνθρωπος του πνεύματος, βαθιά μορφωμένος και διανοούμενος. Αντικομφορμιστής, μοναχικός, με ιδιαίτερη αγάπη στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, το τελευταίο διάστημα είχε σταματήσει να ζωγραφίζει και είχε επιδοθεί στο δικό του συγγραφικό έργο.

«Ο αληθινός καλλιτέχνης πρέπει να αποσύρεται αν δεν έχει κάτι άλλο να πει με τα έργα του», είχε πει σε οικεία του πρόσωπα.  Ζούσε στον Άγιο Ιωάννη τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στο πατρικό του σπίτι, χωμένο μέσα σε πυκνή βλάστηση και περιτριγυρισμένο από πανύψηλα δέντρα, και πάντοτε είχε έναν καλό λόγο για όλους παρότι δεν ήταν θιασώτης των πολλών κοινωνικών συναναστροφών, σύμφωνα με φιλικά του πρόσωπα.

Όλη η επικαιρότητα