Ηλεία

Αδελφοποίηση των δήμων Πύργου και Συρακουσών με στόχο την περαιτέρω οικονομική, πολιτιστική και διεθνή προβολή του δήμου Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την αδελφοποίηση των Δήμων Πύργου και Συρακουσών μετά την ομόφωνη απόφαση που πήρε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου.

Η αδελφοποίηση θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδας και την ΚΟΙΝΣΕΠ Ανεμοχωρίου Ανιγριάδες Νύμφες» υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Η ιδέα της αδελφοποίησης με τον Δήμο Συρακουσών πηγάζει από συγκεκριμένα μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία που ενώνουν τις δύο περιοχές και η επίτευξη αυτής θα συμβάλλει στην ανάδειξη σημαντικών πολιτιστικών, ιστορικών και καλλι- τεχνικών δράσεων.

Στην εισήγησή του με θέμα «Αδελφοποίηση Δήμων Πύργου και Συρακουσών» ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος ανέφερε πως «Ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές με τον αντίστοιχο Δήμο Συρακουσών, την ελληνική πρεσβεία της Ιταλίας, το προξενείο Παλέρμου και με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας- Σικελίας ώστε να πραγματοποιηθεί, αφενός, η αδελφοποίηση με τον εκεί Δήμο και αφετέρου μέσω αυτής, ο δήμος Πύργου να συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα, συμφωνίες και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις κοινού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, ο Δήμος ετοιμάζει εκδηλώσεις, στις οποίες έχουν ενδιαφερθεί ήδη να συμμετέχουν επιχειρήσεις ως χορηγοί, οι οποίες δραστηριοποιούνται και στους τρείς τομείς οικονομικής δραστηριότητας του Νομού Ηλείας, όπως εταιρείες με τυποποίηση και παραγωγή αγροτικών προϊόντων, σχολές χορού του Δήμου μας, ξενοδοχειακές μονάδες κτλ.

Οι ανωτέρω εκδηλώσεις θα τελούν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΚΟΙΝΣΕΠ Ανιγριάδες Νύμφες, που ως στόχο έχουν -μέσω της αδελφοποίησης με τον ανωτέρω Δήμο- την περαιτέρω οικονομική, πολιτιστική και διεθνή προβολή του Δήμου μας, που θα ωθήσει αφενός την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων και αφετέρου την τουριστική προβολή του Δήμου μας.

Οι Συρακούσες είναι σημαντική ιστορική πόλη στη Σικελία, η πρωτεύουσα της ιταλικής επαρχίας των Συρακουσών. Η πόλη έχει πασίγνωστη αρχαία ελληνική ιστορία, έθιμα, πολιτισμό, ναούς, αμφιθέατρα και είναι η γενέτειρα του διάσημου μαθηματικού και επιστήμονα Αρχιμήδη.

Με ιστορία 2.700 χρόνων, ήταν μια από τις σπουδαιότερες πόλεις και παράλληλα μία από ισχυρότερες ναυτικές δυνάμεις στην Αρχαία Μεσόγειο. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού στον κόλπο των Συρακουσών, δυτικά από το Ιόνιο Πέλαγος. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε από κατοίκους της Αρχαίας Κορίνθου και της Τενέας και έγινε σύντομα πανίσχυρη πόλη – κράτος. Ο Δήμος Συρακουσών είναι ένας από τους 21 Δήμους της επαρχίας Συρακουσών με πληθυσμό 121.605 άτομα, με σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και με κοινό στοιχείο των Δήμων Πύργου και Συρακουσών την πηγή Αρέθουσα που υπάρχει στο νησάκι Ορτυγία κοντά στις Συρακούσες και οι Συρακούσιοι πιστεύουν ότι τα νερά της χύνονται υπογείως στον ποταμό Αλφειό της Πελοποννήσου».

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης ο δήμος Πύργου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την ΚΟΙΝΣΕΠ Ανεμοχωρίου και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, θα διοργανώσει τις κάτωθι εκδηλώσεις:

1η ΗΜΕΡΑ: Άφιξη της αποστολής από τον Δήμο Συρακουσών. Επίσημη υποδοχή από τον Δήμαρχο Πύργου στο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου. Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η αναπαράσταση του μύθου του Αλφειού και της νύμφης Αρέθουσας σε μουσική Γιώργου Βούκανου και σε χορογραφίες της κ. Νατάσσας Ζουμή – Αγγελακοπούλου- σε συνεργασία με τις υπόλοιπες σχολές χορού του Δήμου Πύργου- με τη συμμετοχή χορευτών από τον δήμο Πύργου. Τα κουστούμια, ο φωτισμός και ο ήχος θα χορηγηθούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

2η ΗΜΕΡΑ: Το πρωί θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και το απόγευμα περί ώρας 19:00 στο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη εκδήλωση αδελφοποίησης.

3η ΗΜΕΡΑ: Το πρωί θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Μουσείο Πύργου και στα αξιοθέατα του Δήμου Πύργου. Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί από την Chef’s club of Greece με την συμμετοχή 4 γνωστών chef από την χώρα, η παρασκευή και παρουσίαση των αρχαίων γεύσεων. Σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης θα είναι η μετέπειτα συνεργασία με τους εκεί chef με σκοπό την στήριξη και διαφήμιση της τοπικής κουζίνας της Ηλείας και την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων της τοπικής μας παραγωγής.

Σημειώνεται ότι τις Συρρακούσες θα επισκεφθεί επίσημη αποστολή του δήμου Πύργου η οποία θα αποτελείται και από τοπικούς επιχειρηματίες στον Δήμο Συρακουσών, όπου θα τεθούν και οι βάσεις για την οικονομική ένωση των δυο Δήμων.

Όλη η επικαιρότητα