Ελλάδα

Αεροπλανοφόρο και 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ καταφθάνουν στη Μεσόγειο

Ακούστε το άρθρο

Με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στο Αιγαίο, παρακολουθώντας με ψυχραιμία κι αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας, το Ορούτς Ρέις παραμένει στην Αττάλεια.

Συνοδεύεται δε από δύο φρεγάτες που είναι μέσα στο λιμάνι, αλλά και όλος ο υπόλοιπος τουρκικός στόλος που είχε βγει από το ναύσταθμο του Ακσάζ παραμένει κοντά στα τουρκικά παράλια σε μια μεγάλη περιοχή μέχρι περίπου και την Αττάλεια.

Από την άλλη, ο ελληνικός στόλος έχει αναπτυχθεί πλήρως, όλες οι δυνάμεις βρίσκονται στο Αιγαίο κι έχουν καταλάβει κομβικές θέσεις ώστε να παρακολουθούν κάθε κίνηση των τουρκικών πλοίων.

Παράλληλα, ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ΗΠΑ με την παρουσία του «θεριού» του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, μέσα στο Σαββατοκύριακο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, το οποίο θα συνοδεύεται από 12 πολεμικά πλοία, θα διασχίζει τη ΝΑ Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες, από σήμερα το βράδυ μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Δείτε τις φωτογραφίες 

Θα πλεύσει νοτίως της Κρήτης όπου θα υπάρξουν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στην οριογραμμή της ελληνικής ΑΟΖ.

Στην άσκηση θα πάρουν μέρος τέσσερα ζεύγη F- 16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας, καθώς και 4 αεροσκάφη F – 18 από το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ.

Είναι η πρώτη αμερικανική “κίνηση” μετά την κρίση με την Τουρκία και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς γίνεται σε μια χρονική στιγμή όπου ο συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει σταματήσει.

Το Αϊζενχάουερ

Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο, φόβος και τρόμος των θαλασσών και καμάρι της αμερικανικής ναυτικής δύναμης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται, το USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) (γνωστό ανεπίσημα ως «Ike») είναι ένα αεροπλανοφόρο πυρηνικής ενέργειας.

Το πλοίο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1977, είναι το δεύτερο από τα δέκα αερομεταφορείς κατηγορίας Nimitz που βρίσκονται σε υπηρεσία και είναι το πρώτο πλοίο που πήρε το όνομά του από τον 34ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Dwight D. Eisenhower.

Το πλοίο ονομάστηκε αρχικά απλώς USS Eisenhower, αλλά το όνομα άλλαξε στην παρούσα μορφή του στις 25 Μαΐου 1970.

Από την έναρξη λειτουργίας του, συμμετείχε σε αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της Επιχείρησης Eagle Claw κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων του Ιράν το 1980, καθώς και του Πολέμου του Κόλπου στη δεκαετία του 1990, και πιο πρόσφατα για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μπορεί να «κουβαλά» περί τα 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα ενώ έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι όσο ισχύει η τουρκική Navtex και τα τουρκικά πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους «είμαστε σε μια επιφυλακή».

Επανέλαβε ότι δεν «βλέπει» κλιμάκωση αλλά μάλλον η κατάσταση τείνει προς αποκλιμάκωση.

Ερωτηθείς αν σε αυτή την τάση αποκλιμάκωσης συνέβαλε η αποφασιστικότητα της Αθήνας ή οι διεθνείς δηλώσεις στήριξης της Ελλάδος, από Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία, εξήγησε ότι πρόκειται για συνδυασμό των πολιτικών πιέσεων από το διεθνές σύστημα αλλά και της ελληνικής αποφασιστικότητας.

Στο μεταξύ, πηγές του ΓΕΕΘΑ τονίζουν πως η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη στο Αιγαίο.

Άλλωστε οι στρατηγικά ασήμαντες αλλαγές θέσεις των τουρκικών πλοίων αποδίδονται σε τοπικά καιρικά φαινόμενα και όχι σε κάποια «αλλαγή πολιτικής» για απόσυρση δυνάμεων στους ναυστάθμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 25 τουρκικά πολεμικά πλοία εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες.

Ο πρώτος στολίσκος αποτελείται από περισσότερα από 15 πλοία που απέπλευσαν από τη ναυτική βάση του Αξάζ, ενώ η δεύτερη ομάδα από περίπου 10 πλοία, που βγήκαν από τον κόλπο της Σμύρνης.

Δημοσίευμα της τουρκικής Yeni Safak μεταδίδει πως εκτός από τα πολεμικά πλοία επιστρατεύτηκαν και τουρκικά drones τα οποία κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις.

Σε επιφυλακή για τρίτη ημέρα παραμένουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά την έκδοση της προκλητικής τουρκικής NAVTEX για «σεισμικές έρευνες» νότια του Καστελόριζου

«Δεν στέλνεις 25 πλοία για να συνοδεύσουν ένα ωκεανογραφικό πλοίο», σχολιάζουν την ίδια ώρα κύκλοι του ΥΕΘΑ, εκτιμώντας πως υπάρχει πολλαπλή σκοπιμότητα με «μηνύματα» όχι μόνο προς την ελληνική πλευρά αλλά και προς το Κάιρο, καθώς ένα μέρος της θαλάσσιας περιοχής που έχει δεσμευτεί, είναι μέρος της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας.

Ένα σενάριο που επίσης δεν έχει αποκλειστεί είναι κάποια από τα πολεμικά αυτά πλοία να πλεύσουν εν τέλει ως τα ανοικτά της Λιβύης.

«Παρόλα αυτά πάντως εμείς οφείλουμε να κινούμαστε με βάση το κακό σενάριο, που δεν είναι άλλο από την παρουσία και δραστηριοποίηση του Oruc Reis στην περιοχή ενδιαφέροντος και την αναγκαιότητα άμεσης απάντησης της χώρας μας», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε αυστηρή εντολή σε όσους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού δεν βρίσκονται ήδη στις μονάδες τους να μην απομακρύνονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 λεπτών από την υπηρεσία τους καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να κληθούν να επιστρέψουν εσπευσμένα, ενώ τους ζητήθηκε να μην πραγματοποιούν αναρτήσεις στα social media που θα αποκαλύπτουν τη θέση στην οποία βρίσκονται.

Καστελόριζο: Σε συναγερμό το νησί

Σε επιφυλακή παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και στο Καστελόριζο, με το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό να πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες.

Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα την κατάσταση, καθώς είναι συνηθισμένοι, όπως αναφέρουν στις τουρκικές προκλήσεις.

Αυτό που τους ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η οικονομία του νησιού τους, καθώς οι λιγοστοί τουρίστες έφυγαν μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ενώ κάποιοι άλλοι ακύρωσαν τις κρατήσεις τους.

Παράλληλα, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δείτε τι μεταδίδει από το Καστελόριζο ο απεσταλμένος του Newsbomb.gr Κλωστας Πλιάκος:

Πηγή: Newsbomb.gr.

Όλη η επικαιρότητα