Οικονομία

Ακίνητα: Πτώση στην Ηλεία -Πού ανέβηκαν, πού έπεσαν οι τιμές των ενοικίων το β’ τρίμηνο [pic]

Ακούστε το άρθρο

Ούτε η πανδημία δεν κατάφερε να κόψει τη φόρα της ανόδου των ενοικίων στην αγορά των κατοικιών πανελλαδικά.

Από τη διακύμανση του δείκτη τιμών SPI Index, του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, προκύπτει ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 τα ενοίκια των κατοικιών αυξήθηκαν έως και 33,30% (στο νομό Φλώρινας), ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση που καταγράφηκε ήταν 34,30% (στις Κυκλάδες).

Στην Ηλεία τα ενοίκια των κατοικιών μειώθηκαν κατά -4,40% .

Τα στοιχεία αποτυπώνουν αυτό που συνιστά «κοινό μυστικό» στην αγορά ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προεξοφλούν περαιτέρω άνοδο της ζήτησης μετά την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα και κλείνουν συμφωνίες σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Από 6,38 έως 10 ευρώ ανά τ.μ. τα ενοίκια στην Αττική

Ειδικότερα, για την περιοχή της Αττικής, η μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων εμφανίζεται στο Υπόλοιπο Αττικής (+11,5%) με τη μέση τιμή των μισθωμάτων να διαμορφώνονται το β’ τρίμηνο του 2021 σε 7,17 ευρώ ανά τ.μ. έναντι 6,43 ευρώ ανά τ.μ. το β’ τρίμηνο του 2020.

Ακολουθούν τα βόρεια και τα δυτικά προάστια με αυξήσεις ενοικίων κατά 8,46% σε 9,17 ευρώ ανά τ.μ. και κατά 8,10% σε 6,92 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα.

Ας σημειωθεί πως πριν 3 χρόνια στις περιοχές των δυτικών προαστίων, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο δεν ξεπερνούσε τα 4,5 ευρώ ανά τ.μ.

Αύξηση κατά 5,20% έχουν καταγράψει σε ετήσια βάση και τα ζητούμενα ενοίκια στα ανατολικά προάστια, με την μέση τιμή να διαμορφώνεται πλέον σε 6,69 ευρώ ανά τ.μ., από 6,36 ευρώ ανά τ.μ. τον προηγούμενο χρόνο.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση ενοικίων καταγράφηκε στο Κέντρο της Αθήνας (-4,10%), ενώ πτώση σημείωσαν τα μισθώματα των σπιτιών στα Νότια Προάστια (-3,60%) και στον Πειραιά (2,00%).

Διψήφια πτώση στη Θεσσαλονίκη

Αντίθετα με το νομό Αττικής, τα ενοίκια των κατοικιών στον νομό Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν σε λιγότερες περιοχές και συγκεκριμένα τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο το β’ τρίμηνο του 2021, με βάση τα στοιχεία του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, σημείωσαν οι Περιφερειακοί Δήμοι (+5,50%).

Στο Υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης καταγράφηκε μείωση 12,10%, ενώ στον δήμο Θεσσαλονίκης η μείωση ήταν 1,20%.

Χαλκιδική, Κυκλάδες και Νότια Προάστια Αττικής το top3 των υψηλότερων τιμών
Σε απόλυτα νούμερα, η χαμηλότερη τιμή ενοικίου στην κατηγορία των οικιστικών ακινήτων καταγράφεται στο Κιλκίς με 2,94 ευρώ ανά τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 30 ευρώ ανά τ.μ..

Tο top3 των υψηλότερων τιμών ενοικίων συμπληρώνεται με τις Κυκλάδες όπου τα ενοίκια φθάνουν τα 18,07 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην 3η θέση βρίσκονται τα Νότια Προάστια του νομού Αττικής με 10 ευρώ ανά τ.μ.

Πηγή: ot.gr

Όλη η επικαιρότητα