Γεύσεις

Ακαταμάχητο μπανόφι

Ακούστε το άρθρο

Μπισκοτένια βάση με άρωμα βουτύρου, υφάλμυρη εθιστική καραμέλα, αρωματικές ολόγλυκες μπανάνες, αέρινη σαντιγί, τραγανές φλούδες bitter σοκολάτας.

Όλα αυτά τα υλικά μαζί, σε έναν πραγματικά ακαταμάχητο συνδυασμό, τόσο μοναδικό, τόσο γευστικό.

ΥΛΙΚΑ (για σκεύος 20-22 εκ.)

2 ώριμες μπανάνες 200 γρ.

Μπισκότα digestive 100 γρ.

Βούτυρο αγελαδινό

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (3 γρ.)

200 κρέμα γάλακτος πλήρη, για σαντιγί 80-100 γρ.

Σοκολάτα σε φλούδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε να φτιάξουμε την καραμέλα.

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε νερό και βυθίζουμε ένα κουτί ζαχαρούχο, το αφήνουμε να βράσει για 2 ώρες.

Βγάζουμε το κουτί του γάλακτος από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Αυτό είναι μια διαδικασία που μπορούμε να την κάνουμε από την προηγούμενη μέρα, ώστε να έχουμε έτοιμη την καραμέλα μας για να φτιάξουμε το banofee.

Μπορούμε βέβαια κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμη καραμέλα του εμπορίου, υπάρχουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες, μια μικρή αναζήτηση σε σούπερ μάρκετ ή delicatessen θα μας δώσει έτοιμη λύση.

Επιλέξτε εσείς τι θέλετε από τα δύο, και μην αγχώνεστε, είτε αγοράσετε έτοιμη καραμέλα είτε φτιάξετε εσείς θα έχετε μια χαρά αποτέλεσμα.

Έχουμε λοιπόν την καραμέλα, άρα προχωράμε… Διαλέγουμε το σκεύος που θα στήσουμε το γλυκό. Σε μικρό μπλέντερ θρυμματίζουμε καλά τα μπισκότα και τα αδειάζουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ.

Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, προσέξτε μόνο μην καεί γιατί θα βαρύνει η γεύση του.

Ρίχνουμε μια «τσιμπιά» αλάτι στο λιωμένο βούτυρο, περίπου τη μισή ποσότητα από το μισό κουταλάκι που εχουμε.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο στα θρυμματισμένα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά, θέλουμε να «βραχούν», να φαίνεται το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.

Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και το ισιώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε με ένα κουτάλι.

Θέλουμε όσο περισσότερο γίνεται να έχει ίδιο πάχος σε όλα τα σημεία. Μια καλή ιδέα είναι να πάρετε ένα μικρό ποτήρι και με τον πάτο του να ισιώσετε την επιφάνεια.

Βάζετε το σκεύος με τη βάση στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ένταση.

Προσέξτε μόνο να είναι πολύ κρύα η κρέμα, να την βγάλετε τελευταία στιγμή από το ψυγείο, για να την χτυπήσετε.

Αφού είναι έτοιμη η σαντιγί βάλτε την ξανά στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστείτε. Με ένα κουτάλι βγάζετε την καραμέλα από το κουτί που έβρασε, την αδειάζετε σε ένα μπολ, προσθέτετε το υπόλοιπο αλάτι και ανακατεύετε ώστε να μαλακώσει και να γίνει απαλή.

Αφού παγώσει η βάση του banoffee τη βγάζετε από το ψυγείο, απλώνετε την καραμέλα και από πάνω αραδιάζετε τις μπανάνες που έχετε κόψει σε ροδέλες πάχους μισού περίπου εκατοστού.

Πάνω από τις μπανάνες απλώνετε και τη σαντιγί, προσπαθήστε να καλύψετε τις μπανάνες για να μην μαυρίσουν.

Επίσης, μπορείτε να ραντίσετε ελαφρά τις ροδέλες της μπανάνας με λίγο χυμό λεμονιού, αυτό θα βοηθήσει πολύ στο διατηρήσουν περισσότερο οι μπανάνες το απαλό κίτρινο χρώμα τους. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες.

Πριν σερβίρετε πασπαλίζετε με τη σοκολάτα. Μπορείτε να την κόψετε σε φλούδες με ένα κοφτερό μαχαίρι ή να την τρίψετε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.

via

Όλη η επικαιρότητα