Super league

Αλέξης Καλογερόπουλος: Ένα παραμύθι που φτάνει ως το φεγγάρι!

Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία-όνειρο του Αλέξη Καλογερόπουλου, που από τη Δάφνη Ανδραβίδας έπαιξε στον Ολυμπιακό σε ηλικία 16 ετών και 9 μηνών. Ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Του Μένιου Σακελλαρόπουλου από το The Caller

Κι έτσι ξαφνικά –που λέει κι ο Αντώνης Ρέμος– ο κόσμος που βλέπει στην τηλεόραση τον αγώνα Άρη-Ολυμπιακού, συνειδητοποιεί ότι ο νεαρός που μπαίνει σαν αλλαγή στο 77ο λεπτό, του είναι τελείως άγνωστος!

«Μα παίχτης του Ολυμπιακού άγνωστος;», αναρωτιούνται πολλοί, που σταματάνε να μιλάνε για να ακούσουν τις πληροφορίες του σπίκερ.
«Είναι ένα παιδί 16 ετών και εννέα μηνών και αγωνίζεται στη θέση του στόπερ. Προέρχεται από τις ακαδημίες του Αστέρα Τρίπολης».

Δεκαέξι ετών και εννέα μηνών στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού!

Αν κάνει κανείς την αναγωγή, θα καταλάβει αμέσως ότι όταν η Εθνική ομάδα έκανε το 2004 το έπος της Πορτογαλίας με την κατάκτηση του Euro, ο Καλογερόπουλος ήταν αγέννητος!

Είδε τον κόσμο στις 26 Ιουλίου, όταν οι πρωταθλητές Ευρώπης ήταν ήδη διακοπές.

Ο πατέρας του εκεί στην Ανδραβίδα τον σταύρωνε και τον γέμιζε ευχές, η μητέρα του Αγγελική Κονταλή καμάρωνε το στρουμπουλό μωρό της.

Πολύ γρήγορα όλοι κατάλαβαν την έφεση που είχε το μελαχρινό αγόρι στο ποδόσφαιρο και γι’ αυτό το έστειλαν πριν καν πάει σχολείο στις ακαδημίες της Δάφνης Ανδραβίδας, εκεί που πήρε το βάπτισμα του πυρός.

Κι όχι μόνο το βάπτισμα αλλά και την… πετριά στο κεφάλι για τη μπάλα, για την οποία ζούσε και ανέπνεε.

Εκείνος δούλευε στις προπονήσεις, ψήλωνε και δυνάμωνε, ο χρόνος δούλευε γι’ αυτόν.

Έτσι, εφηβάκι ακόμα και αμούστακο βρέθηκε στις ακαδημίες του Αστέρα Τρίπολης, συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της Κ 15.

Οι ειδικοί –που μαζεύονταν σαν τις μύγες για να τον δουν- στοιχημάτιζαν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο ταλέντο που αν δουλέψει μπορεί να αφήσει εποχή!

Εντυπωσιάστηκαν από τη σωματοδομή, τη δύναμη αλλά και το μυαλό του, αφού έπαιζε πολύ ώριμα για την ηλικία του κι έδειχνε γεννημένος για τη θέση του κεντρικού αμυντικού.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ή μάλλον… Δημήτρης Μητροπάνος.

Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία πώς η ιστορία γίνεται σιωπή…

Η ανάγκη των ομάδων να αποκτήσουν τα καλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου –με τον νεαρό να έχει ήδη κληθεί στην εθνική ομάδα Κ15 από τον τότε ομοσπονδιακό προπονητή Θόδωρο Ελευθεριάδη- δημιούργησε μια παρέλαση σκάουτερ απέναντι από τον νεαρό.

Τον προσέγγισαν τόσο η ΑΕΚ όσο και ο ΠΑΟΚ που τον επιθυμούσε διακαώς, αλλά το… colpo grosso έκανε ο Ολυμπιακός.

Πλήρωσε τα τροφεία του παίχτη στον Αστέρα –μιλάμε για ένα ποσόν 36.500 ευρώ- και τον «έδεσε» στου Ρέντη από πέρσι τον Οκτώβριο.

Κανείς όμως δεν φανταζόταν τη ραγδαία εξέλιξή του, ικανή να τον εκτοξεύσει στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Ο Πέδρο Μαρτίνς τον ξεχώρισε αμέσως και μέσα σε ελάχιστους μήνες όχι μόνο τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα αλλά και τον χρησιμοποίησε ως αλλαγή σε παιχνίδι των πλέη οφ μέσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Δεκαέξι ετών και εννέα μηνών!

Η υπόθεση Καλογερόπουλου δείχνει τρία ξεκάθαρα πράγματα. Την τεράστια σημασία του σκάουτινγκ, την αξία του σκάουτινγκ του Ολυμπιακού που λειτούργησε αστραπιαία, την μεγάλη οξυδέρκεια του Μαρτίνς που είδε αμέσως την αξία και την εξέλιξη του νεαρού και του έδωσε φανέλα σε επίσημο ματς.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια που μπορεί να φτάσει αυτό το παλικαράκι και τι περαιτέρω εξέλιξη μπορεί να έχει.

Όμως η ιστορία του παιδιού από τη Δάφνη Ανδραβίδας είναι από μόνη της μια νίκη του ποδοσφαίρου και ένα μεγάλο μάθημα στους εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές.

Είναι… κομμάτι διαφήμισης, το moto της αθλητικής εταιρείας που λέει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο!

Ποιος να φανταζόταν ότι σε τόση μικρή ηλικία ένα παιδί ακαδημιών στην Ηλεία θα φορούσε σε επίσημο παιχνίδι τη φανέλα του Ολυμπιακού πριν καν γίνει 17 χρονών;

Οι μεστές κουβέντες του Πέδρο Μαρτίνς έχουν ζουμί.

«Ο Καλογερόπουλος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας. Έπαιξε για πρώτη φορά στην πρώτη ομάδα και δουλεύει πολύ σκληρά για να φτάσει ως εδώ». Τα όνειρα του μικρού έπιασαν… φεγγάρι. Γιατί έτσι δεν ονειρεύονταν κάποτε οι Ηλείοι Χρήστος και Θανάσης Δημόπουλος και ο Γιώργος Καραγκούνης; Κυνήγησαν λυσσαλέα τα όνειρά τους κι έκαναν όλη τη διαδρομή του ονείρου.

Ο μικρός ας ξεχάσει και την Ανδραβίδα και την Κουρούτα τις Πλάκες και το Παλούκι και τους Καταρράκτες Νέδας και το Κάστρο Χλεμούτσι του Γοδεφρείδου Β΄ Βιλλεαρδουίνου και την Κυλλήνη και την Ολυμπία κι ό,τι άλλο τον μάγεψε πιτσιρίκο κι ας επικεντρωθεί μόνο στο στόχο του.

Πρέπει να ξέρει ότι θα πέσει πολλές φορές αλλά να είναι έτοιμος να σηκωθεί και να συνεχίσει, μέχρι να βρει τα σίγουρα πατήματά του, αυτά που θα τον εκτοξεύσουν.

Κι αν μείνει σταθερός και συγκεντρωμένος, θα έχει να λέει πολλές φορές εκείνο το μαγικό παραμύθι που ξεκίνησε από την Ανδραβίδα και τη Δάφνη, τη Δαφνούλα του.

Ο νεότερος βασικός στην ιστορία του Ολυμπιακού

Με την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο στην αρχική 11άδα του Ολυμπιακού, ο Αλέξης Καλογερόπουλος έγινε ο νεότερος σε ηλικία βασικός παίκτης στην ιστορία των ερυθρόλευκων. Συγκεκριμένα, σε ηλικία 16 ετών και 287 ημερών, ο Καλογερόπουλος είναι πλέον ο πιο νέος που έχει αγωνιστεί στο αρχικό σχήμα με τους Πειραιώτες, παίρνοντας τα σκήπτρα από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο (17 ετών και 42 ημερών), ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ο Νέρι Καστίγιο (18 ετών και 262 ημερών).

Γενικά πάντως, χωρίς να υπολογίζεται εάν έχει ξεκινήσει στο αρχικό σχήμα, ο νεότερος που έχει αγωνιστεί στον Ολυμπιακό είναι ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και πλέον ηλικιακά με βάση το ντεμπούτο τους, ακολουθούν οι Νέρι Καστίγιο, Χρήστος Λιάτσος, Κωνσταντίνος Αρζένης, Ανδρέας Βασιλόγιαννης και πλέον ο Αλέξης Καλογερόπουλος, ο οποίος την Τετάρτη που μπήκε αλλαγή στο ματς με τον Άρη ήταν 16 ετών και 9 μηνών.

Όλη η επικαιρότητα