WEB tv Αθλητισμός Ηλεία

Αμαλιάδα: Ξεκίνησε η δίκη για το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στην Ολυμπιονίκη Άννα Πολλάτου (Video)

Ακούστε το άρθρο

Η τραγωδία με τον θάνατο στο τροχαίο δυστύχημα που είχε συνταράξει το πανελλήνιο, της 30χρονης Ολυμπιονίκη στην ρυθμική γυμναστική Άννας Πολλάτου, αναβίωσε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας.

Η άτυχη Άννα, το χαμογελαστό κορίτσι από την Κεφαλονιά, με την Εθνική Ομάδα Ανσάμπλ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ το 2000, έχασε την ζωή της στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 17 Μαΐου 2014 στην Εθνική Οδό Πύργου – Πατρών, στο ύψος του Γηροκομείου της Βάρδας.

Η Άννα Πολλάτου κατευθύνονταν προς το λιμάνι της Κυλλήνης και από άγνωστη αιτία έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με άλλο αυτοκίνητο που κατευθύνονταν προς την Πάτρα.

Από την σύγκρουση η άτυχη Άννα υπέστη θανάσιμο τραυματισμό, ενώ τραυματίστηκαν δύο άτομα που επέβαιναν στο άλλο αυτοκίνητο.

Πέντε χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της  – το 2019 – βγήκε το πόρισμα, ότι αιτία για τον θάνατό της  ήταν κατασκευαστικό λάθος στο μοιραίο αυτοκίνητό της, με την τότε αντιεισαγγελέα Αμαλιάδας κα Αγγελική Κυριαζή να ασκεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας σε βάρος του νόμιμου εκπροσώπου της πολυεθνικής εταιρείας αυτοκινήτων.

Όταν τα δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν, παρότι το μικρό όχημα της Άννας Πολλάτου χτυπήθηκε από την πίσω πλευρά, αποκολλήθηκαν το ταμπλό μαζί με το τιμόνι και μπήκαν βίαια στην καμπίνα του οδηγού. Η άτυχη αθλήτρια δέχτηκε τεράστια ώθηση προς τα πίσω, με συνέπεια να υποστεί κάταγμα στον αυχένα από την κάμψη και να βρει τραγικό θάνατο.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, η οικογένεια της Άννας Πολλάτου κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης, από τους υπευθύνους, τον κατασκευαστή, τον προμηθευτή και τον εισαγωγέα, για να τους επιδικαστεί το ποσό των 820.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Στην αγωγή περιλαμβάνονταν τα πορίσματα των ιατροδικαστών και των πραγματογνώμων.

Το μοιραίο ταμπλό και το τιμόνι που αποκολλήθηκαν και επέφεραν τον θάνατο της άτυχης Άννας, παρουσιάστηκαν χθες στο Δικαστήριο

Ζητά δικαίωση η οικογένεια…

Χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας βρέθηκαν οι τραγικοί γονείς της Άννας Πολλάτου, τα δύο αδέλφια της και συγγενείς, οι οποίοι συντετριμμένοι από τον χαμό της, ζητούν δικαίωση, όπως ανέφεραν.

Η μητέρα, ο πατέρας και τα αδέλφια της Ολυμπιονίκη Α. Πολλάτου, ζητούν δικαίωση για τον αδόκητο θάνατο της το 2014, όπως μας είπαν χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε, ωστόσο λόγω παρέλευσης του ωραρίου, διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 11 Φεβρουαρίου. Κατά την χθεσινή ακροαματική διαδικασία, κατέθεσαν οι γονείς και άλλα συγγενικά της πρόσωπα, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο θάνατος της οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος του μοιραίου αυτοκινήτου και όχι λόγω ταχύτητας.

«Με βάση την πραγματογνωμοσύνη του κ. Μαδιά, αν δεν είχε γίνει η αποκόλληση του τιμονιού και του ταμπλό, η Άννα αυτή τη στιγμή θα ζούσε», δήλωσε ο αδελφός της κ. Αλέξανδρος Πολλάτος

Επίσης, εξετάστηκε ως μάρτυρας ένας εκ των εμπειρογνωμόνων, που καταθέτουν για την υπόθεση.

«Είμαστε συντετριμμένοι. Χάθηκε το παιδί μας…», ψέλλισε ο τραγικός πατέρας της Άννας κ. Γεράσιμος Πολλάτος, κατά την έξοδο του από το Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας

Και η ομάδα των δικηγόρων πολιτικής αγωγής με επικεφαλής τον γνωστό δικηγόρο κ. Γιάννη Μαρακάκη, υποστηρίζει ακράδαντα ότι ο θάνατός της οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος του αυτοκινήτου τους, αφού, όπως τόνισαν, σύμφωνα και με το πόρισμα, ταμπλό και τιμόνι αποκολλήθηκαν, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν θανατηφόρο τραυματισμό στην 30χρονη.

Από την πλευρά της υπεράσπισης του εκπροσώπου της πολυεθνικής εταιρείας αυτοκινήτων, υποστηρίζεται ότι ο θάνατός της δεν οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος του αυτοκινήτου, αλλά σε συνθήκες που δημιουργήθηκαν κατά την σύγκρουση των δύο οχημάτων.

 

Γιάννης Μαρακάκης, Δικηγόρος οικογένειας Πολλάτου:

Θεωρούμε ότι η Άννα Πολλάτου «έφυγε» άδικα. Είμαστε εδώ για να το αποδείξουμε. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι κυκλοφορούν εκεί έξω «ωρολογιακές βόμβες».

Η Αννούλα, είχε την ατυχία να «σκάσει» μια από αυτές στα χέρια της. Είναι υποχρέωσή μας, να αποδείξουμε τι ακριβώς είχε συμβεί και να σταματήσουμε αυτό το κακό που έχει «δηλητηριάσει» την ελληνική αγορά.

Παναγιώτης Μαδιάς, Εμπειρογνώμονας τροχαίων ατυχημάτων:

Το κυρίαρχο ερώτημα και αυτό που θα απασχολήσει το Δικαστήριο, είναι εάν πράγματι τα αίτια του θανατηφόρου τραυματισμού της Άννας Πολλάτου, ήταν η ανεπίτρεπτη εξαγωγή του βολάν και της κολώνας του βολάν από το αυτοκίνητου, που ήρθε κατευθείαν στο πρόσωπό της και επέτεινε με αυτόν τον τρόπο την οπισθοδρόμηση, λόγω αδράνειας, με αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη αυχένα και να επέλθει ακαριαία ο θανάσιμος τραυματισμός της

Ποια ήταν η Α. Πολλάτου

Η Άννα Πολλάτου, ξεκίνησε την ρυθμική γυμναστική το 1988 κι έφτασε στην μεγαλύτερη επιτυχία της με την Εθνική Ομάδα του Ανσάμπλ, με την οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ το 2000. Το 1999 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα τελικά οργάνων και το ασημένιο στο σύνθετο ομαδικό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οζάκα στην Ιαπωνία. Την ίδια χρονιά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό, ένα ασημένιο στο σύνθετο και ένα χάλκινο στις κορύνες. Δούλευε ως προπονήτρια ρυθμικής γυμναστικής σε  σύλλογο των Μεγάρων.

Όλη η επικαιρότητα