Ηλεία Τουρισμός

Αναβιώνει ο οδικός τουρισμός: Πόλος έλξης Κουρούτα, Κυλλήνη και Ζαχάρω

Ακούστε το άρθρο

Τη φετινή χρονιά ο οδικός τουρισμός, τα περίφημα «road trips» αναμένεται να γνωρίσουν νέα άνθιση τόσο από τον εγχώριο τουρισμό, όσο και από αλλοδαπούς που θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών βρίσκεται και η Ηλεία και συγκεκριμένα η Κουρούτα, η Κυλλήνη και η Ζαχάρω.

Το καλοκαίρι του 2020 πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες επέλεξαν να μη μετακινηθούν με μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία) λόγω της πανδημικής κρίσης, με αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική άνοδο των ταξιδιών με αυτοκίνητο.

Όλοι μας θυμόμαστε τις εικόνες στα μέσα Ιουνίου της περσινής χρονιάς, όταν στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, η κίνηση ήταν πολύ αυξημένη. Οχήματα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη Σερβία (τη μόνη τρίτη χώρα που επιτρέπεται να περνά τα ελληνικά σύνορα, μέχρι τις αρχές Ιουλίου) σχημάτιζαν ουρές χιλιομέτρων, για να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Το παρόν στη χώρα μας μέσω οδικού δικτύου έδωσαν πέρυσι Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί, Πολωνοί, Σουηδοί, Φιλανδοί και Γιουγκοσλάβοι.

Υψηλή ζήτηση για Airbnb διαμερίσματα

Οι εκδρομείς λόγω των υγειονομικών συνθηκών επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα ή/ και κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια επιλογή που βλέπουμε να αποκτά έδαφος μέρα με τη μέρα, ενώ θεωρούμε ότι θα αποτελέσει την πρώτη επιλογή τόσο εγχώριων, όσο και αλλοδαπών τουριστών και το φετινό καλοκαίρι.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προ covid-19 εποχή, διότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διακρίνει την υψηλή ζήτηση για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε τουριστικούς προορισμούς.

Οι προ-κρατήσεις ή αλλιώς οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες (όχι βίλες) με μικρό κόστος διαμονής, για παράδειγμα έως 500 € για 5 διανυκτερεύσεις, έχουν «χτυπήσει» κόκκινο.
Η ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολό τους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνάρτηση με τα ενδεχόμενα τοπικά lock down που δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ζήτηση.

Πολλές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια αναζήτησης τουριστικού προορισμού ενημερώνουν τους επισκέπτες πως: «εφόσον έχετε ακόμη μέρες για τη διαμονή σας, επιλέξτε δωρεάν ακύρωση για μεγαλύτερη ευελιξία. Με τη δωρεάν ακύρωση τα σχέδιά σας μπορούν να αλλάξουν χωρίς πρόβλημα!».

Έως 80% οι προκρατήσεις στην Πελοπόννησο, έντονο ενδιαφέρον για τη «χρυσή» αμμώδη ακτογραμμή του Ν.Ηλείας

Στην Πελοπόννησο σύμφωνα με διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφονται 5νθήμερα των καλοκαιρινών μηνών κατά την διάρκεια των οποίων οι προ-κρατήσεις αγγίζουν ακόμη και το 80%.

Πρωταγωνιστικό ρόλο και το φετινό καλοκαίρι φέρεται να έχουν οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας, λόγω τόσο της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει αλλά και λόγω του καλού οδικού δικτύου που την συνδέει με την Αθήνα.

Παράλληλα, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στην Μεσσηνιακή Μάνη, στα παράλια του Νομού Κορινθίας (Λέχαιο, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λουτράκι, Λουτρά Ωραίας Ελένη), ενώ αρχίζει να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη και η Αχαΐα κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλείας. Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για την «χρυσή» αμμώδη ακτογραμμή του Ν.Ηλείας και ιδιαίτερα Κυλλήνη, Κουρούτα και Ζαχάρω.

Σταθερές οι τιμές

Οι τιμές μέχρι στιγμής καταγράφουν σταθερότητα και σε πολλές περιπτώσεις μικρές αυξητικές τάσεις σε σχέση με το 2020. Ποικίλουν ανάλογα με το είδος της κατοικίας, τα τετραγωνικά μέτρα, τις προδιαγραφές και την εγγύτητα στη θάλασσα. Θεωρούμε ότι η κινητικότητα θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα ενώ θα συντελέσει σε αυτό θετικά το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ.

Όλη η επικαιρότητα