Οικονομία

Αναδρομικά: Πώς και πότε θα δοθεί 1,4 δισ. σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους

Ακούστε το άρθρο

Προς την εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού των αναδρομικών προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο. Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά, ποιοι εξαιρούνται και γιατί. Όλα τα ποσά με παραδείγματα και πίνακες

Αναδρομικά από 550 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ, έρχονται για περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτώβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι τα ποσά που προκύπτουν από τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων να δοθούν εφάπαξ σε όλους το αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο. Ήδη νομοθετείται η αύξηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού κατά 1,4 δις. ευρώ, καθώς στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, περιέχεται ειδική διάταξη για την αύξηση των πιστώσεων του φετινού κρατικού προυπολογισμού προς την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως εξής :

  • Κατά 900 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη παροχών κύριας σύνταξης ασφαλισμένων πλην Δημοσίου
  • Κατά 500 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη παροχών κύριας σύνταξης ασφαλισμένων Δημοσίου

Αν και υπήρξαν σκέψεις να σπάσει το συνολικό ποσό των 1,4 δις. σε δυο δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης και της αγοράς, πλέον κερδίζει έδαφος το σενάριο της εφάπαξ καταβολής όλου του ποσού προς τα τέλη Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβριο ταυτόχρονα σε συνταξιούχους Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τον Δεκέμβριο, άλλωστε, πριν τα Χριστούγεννα προγραμματίζεται να δοθούν τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, σε όλους όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Στο μείζον θέμα που κρατά σε… αναμμένα κάρβουνα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους δεν αποκλείεται να αναφερθεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του «Thessaloniki Helexpo Forum», που αντικατέστησε την αναβληθείσα 85η ΔΕΘ, το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Τα ποσά των επιστροφών από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζεται πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.200 ευρώ, ενώ το μεσοσταθμικό ποσό κυμαίνεται σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης σε 1.300 – 1.500 ευρώ. Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων :

• 1.000 – 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ

• 1.100 – 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ

• 1.500 – 2.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ

• 2.000 – 3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ

via 

Όλη η επικαιρότητα