Παραπολιτικά

Ανασχηματισμός προ των πυλών: Οι υπό αξιοποίηση βουλευτές και οι αναβαθμίσεις

Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και εντός των ημερών που απομένουν για την έξοδο του φετινού Ιουλίου προσδιορίζουν τις «διορθωτικές κινήσεις» του πρωθυπουργού, σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησης, οι γνωρίζοντες τις συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου. Εξάλλου, μόλις την περασμένη εβδομάδα, στη συνέντευξή του στα «Π», ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κάθε άλλο παρά έκλεισε τη σχετική συζήτηση, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας την επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη περί περιορισμένων αλλαγών, που θα βοηθήσουν συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου.

Δεν είναι τυχαίο ότι απόλυτα ενημερωμένες πηγές από τον πρωθυπουργικό περίγυρο έθεταν ως ένα βασικό χρονοδιάγραμμα την ολοκλήρωση των εργασιών της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Όλα αυτά, βεβαίως, πριν από την κλιμάκωση της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δημιούργησαν νέα δεδομένα και πιθανώς να διαφοροποιήσουν τους χειρισμούς και στο εν λόγω μέτωπο.

Ωστόσο, αν και το ακριβές χρονικό πλαίσιο για τον ανασχηματισμό παραμένει ασαφές, η λογική γύρω από την οποία θα κινηθούν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις έχει σχεδόν αποκρυσταλλωθεί, αν αναλογιστεί κανείς και τα λεγόμενα Γεραπετρίτη.

Ο πρώτος υφυπουργός, πάντως, που αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα ήταν ο Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε χθες, με απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, επιλέχθηκε ως γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (DG TAXUD), εξέλιξη που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία και τιμή για τη χώρα μας». Νωρίτερα, ο κ. Θωμάς υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα καλυφθεί με τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Δεδομένη θεωρείται η αύξηση του αριθμού των γυναικών στο νέο σχήμα και στο πλαίσιο αυτό δυνατά στο παιχνίδι βρίσκονται από τους κόλπους της πλειοψηφίας στη Βουλή η Όλγα Κεφαλογιάννη (αν και εσχάτως θεωρείται ότι η περίπτωσή της χάνει πόντους) και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Ζωή Ράπτη, ενώ από τη δεξαμενή των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών παίζουν η γ.γ. Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και η γ.γ. Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου. Παράλληλα, κάποιοι επιμένουν και στο όνομα της νεοεκλεγείσας στην Α’ Θεσσαλονίκης Αννας Ευθυμίου.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Στο κάδρο των υπό αξιοποίηση βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης και, άρα, στους πιθανούς σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέσεις υπουργών ή υφυπουργών είναι κοινό μυστικό ότι βρίσκεται σταθερά ο άλλο-τε υπουργός Επικρατείας των κυβερνήσεων Καραμανλή, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο σημερινός βουλευτής Επικρατείας και πρώην γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Χρήστος Ταραντίλης, ο Σπήλιος Λιβανός, που έχει διατελέσει σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πειραιώς, ο Θάνος Πλεύρης, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Άγγελος Συρίγος, ο Γιώργος Κώτσηρας κ.ά., ενώ τελευταία, με δεδομένη και την έφεση του συστήματος Μητσοτάκη σε εκτός Κοινοβουλίου επιλογές (σ.σ.: παρά τις όποιες ενστάσεις, το συγκεκριμένο εγχείρημα κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο, κυρίως κατά το διάστημα της μάχης με τον κορονοϊό), κάποιοι στοιχηματίζουν στην αναβάθμιση του γενικού γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδα Χριστόπουλου.

Σε ό,τι αφορά τα ήδη υπάρχοντα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία ενδέχεται να απομακρυνθούν από τα χαρτοφυλάκιά τους και να μετακινηθούν πιθανώς σε άλλα πόστα, το ενδιαφέρον εστιάζεται εδώ και καιρό στις περιπτώσεις του υπ. Εργασίας, Γ. Βρούτση, του υπ. Τουρισμού, Χ. Θεοχάρη, και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα, για τον οποίο όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην ανάληψη μιας θέση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει και της διαχείρισης της δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας που θα προκύψει από το φθινόπωρο και μετά.

Ο παράγοντας αυτός, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, θα οδηγήσει ενδεχομένως στην αναβάθμιση του υφυπουργού Οικονομικών, Θοδωρή Σκυλακάκη, ο οποίος θα έχει διευρυμένη συμμετοχή στη διαδικασία απορρόφησης και αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στα συρτάρια του Μαξίμου βρίσκεται και το σχέδιο για το «σπάσιμο» των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προκειμένου να γίνουν πιο εύκολα διαχειρίσιμες οι δομές που τελούν υπό την ομπρέλα τους. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις σε πρόσωπα υφυπουργών πέραν του Γ. Θωμά (αφού Αδ. Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης θεωρούνται αμετακίνητοι). Από τις συγκεκριμένες σκέψεις φαίνεται να εξαιρούνται προς ώρας ο Ν. Παπαθανάσης, στον οποίο πιστώνονται οι άψογοι -κατά κοινή ομολογία- χειρισμοί σε ευαίσθητους τομείς της πανδημίας στη διάρκεια της καραντίνας, καθώς και ο Χ. Δήμας, ο οποίος στο κομμάτι της καινοτομίας έχει να επιδείξει σημαντικές πρωτοβουλίες.

Όλη η επικαιρότητα