Βόλεϊ

Ανδρέας Γκρουμούσας: «Υπάρχουν και αλλά αθλήματα που έχουν κρατήσει όρθιο τον Ελληνικό Αθλητισμό, πέρα από το ποδόσφαιρο!»

Ακούστε το άρθρο

«Σύντομα θα μιλάμε για έλλειψη ταλέντων αφού θα χαθούν από το άθλημα»!

Μετά από 4 μήνες σχεδόν διακοπής και με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, η Ε.Ο.ΠΕ. πήρε την απόφαση να ματαιώσει  οριστικά  τα Εθνικά πρωταθλήματα της Pre League Ανδρών-Γυναικών και της Α2 Ανδρών και την διακοπή της Α2 Γυναικών για την αγωνιστική περίοδο 2020-21, για να έχουν και τα σωματεία και οι αθλητές/αθλήτριες τον απαιτούμενο χρόνο για σωστή οργάνωση και προετοιμασία για τη σεζόν 2021-2022. Με αφορμή  λοιπόν το γεγονός αυτό, η «Πατρίς – Σπορ»  ζήτησε τη γνώμη ενός καταξιωμένου τεχνικού στο χώρο του βόλεϊ  εδώ και χρόνια, και συγκεκριμένα του προπονητή της ομάδας βόλεϊ του Κοροίβου Αμαλιάδας, Ανδρέα Γκρουμούσα!  Ενός ανθρώπου «δάσκαλου»… στο χώρο του βόλεϊ,  για το οποίο έχει αφιερώσει όλη του ζωή!

                                        Αναλυτικά τα όσα μας είπε:

Κόουτς  πως είδες  αυτή τη διακοπή και αν την περίμενες?

«Μετά από 4 μήνες σχεδόν διακοπής και με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, η Ε.Ο.ΠΕ. πήρε την απόφαση να ματαιώσει  οριστικά  τα Εθνικά πρωταθλήματα της Pre League Ανδρών-Γυναικών και της Α2 Ανδρών! Θεωρώ  όπως σας ειχα  τονίσει και στο παρελθόν, πως δεν ήταν έκπληξη, αλλά κάτι το  αναμενόμενο!  Όμως  για όλους εμάς τους προπονητές και τους αθλητές, είναι κάτι που μας στεναχωρεί! Και σίγουρο είναι άδικο κάποια  πρωταθλήματα να γίνονται στους ίδιους χώρους, όπως π.χ. η Α1 εθνική κατηγορία ,  και κάποια αλλά, όπως το δικό μας να τελειώνει, την ώρα που δεν είχε ξεκινήσει καθόλου»!

Πιστεύεις  ότι μπορεί έστω κάποια στιγμή να επιστρέψετε στις προπονήσεις?

« Θέλω  να πιστεύω  ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης,  θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επανέναρξη των προπονήσεων, αφενός για τις ομάδες ανδρών και γυναικών για να έχουν εύλογο χρονικό διάστημα οργάνωσης και οι αθλητές/αθλήτριες να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας για την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2021-22 και αφετέρου, χωρίς να μπαίνουμε πάνω από τη δημόσια υγεία, θα προσπαθήσουμε να πείσουμε με επιχειρήματα τους αρμοδίους για να πάρουμε άδεια προπονήσεων για τις αναπτυξιακές ηλικίες.

Η επιστροφή των νέων αθλητών και αθλητριών στις προπονήσεις θα είναι για όλους μας ανάσα αθλητικής ζωής, διότι βλέπουν να περνούν και να φεύγουν από μπροστά τους δύο αγωνιστικές περίοδοι απραξίας και σύντομα θα μιλάμε για έλλειψη ταλέντων αφού και αυτά που υπήρχαν θα ατονήσουν και θα χαθούν από το άθλημα».

 

Σε ότι αφορά  τις ομάδες που είχαν στόχους όπως π.χ. ο Κόροιβος και είχαν κάνει σχέδια τι θα έλεγες?

 

«Το  θέμα δεν είναι τι γίνεται τώρα με τις ομάδες, αλλά  το πόσες  ομάδες θα μπορέσουν  να επιβιώσουν την επόμενη περίοδο! Όλες πλέον είναι προβληματισμένες και με το δίκιο τους, μετά  από μια τέτοια μακρά αποχή! Ήδη βρισκόμαστε ενάμιση χρόνο εκτός γηπέδων, και κοντεύουμε να ξεχάσουμε αυτό που αγαπάμε! Αυτό για το οποίο έχουμε αφιερώσει όλη μας τη ζωή! Όσο για  την ομάδα του Κοροίβου είναι γεγονός ότι  τα παιδιά έχουν  στεναχωρηθεί, καθώς  η διοίκηση είχε  δημιουργήσει μια πολύ καλή ομάδα, με στόχους  πρωταθλητισμού! Αυτή την ώρα  που νε ρωτάτε, δεν είμαι  σε θέση να γνωρίζω, πως θα είμαστε  τη νέα περίοδο! Πάντως οι παίκτες μου έχουν προβληματιστεί πολύ για τη συνέχεια, ιδίως δε,  αν  δεν μας διαβεβαιώσουν ότι τη νέα σεζόν δεν θα έχουμε ανάλογα προβλήματα»!

 

Αλήθεια  κόουτς πως βλέπεται με την εμπειρία σας την επανέναρξη στο βόλεϊ?

 

 «Σε καμία μα καμία περίπτωση, η επανέναρξη,  είτε των προπονήσεων, είτε των επίσημων αγώνων, δεν θα είναι ίδια με αυτό που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια! Αν λάβουμε υπόψη ότι τώρα είμαστε  ενάμιση χρόνο  εκτός γηπέδων και εκτός ρυθμού, και πόσο ακόμα που κανείς δεν ξέρει,  πως είναι δυνατόν να είναι η ίδια η επανέναρξη! Θα είναι πάρα πολύ δύσκολα, όχι μόνο  να επανέλθουμε στην κανονικότητα, αλλά και να προσαρμοστούμε! Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα της αποχής, και θεωρώ πως οι περισσότεροι παίκτες που έχουν τις δουλειές τους, καθώς στο χώρο μας, πολλοί λίγοι είναι οι επαγγελματίες, θα προβληματιστούν πολύ, με την αβεβαιότητα για το μέλλον  να τους κυριεύει»!

 

Εδώ που φτάσαμε κόουτς, μπορούμε να μιλήσουμε για πισωγύρισμα του αθλητισμού?

 

« Όλοι  εμείς που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό από μικρά παιδιά, ανεξάρτητα  με ποιο άθλημα ασχολούμαστε, κάνοντας κυρίως αθλητισμό , νοιώθουμε αδικημένοι σε σχέση κυρίως με το ποδόσφαιρο! Γιατί στη ζωή μας υπάρχουν και αλλά αθλήματα που έχουν κρατήσει όρθια… τον Ελληνικό Αθλητισμό! Όπως είναι φυσικά το βόλεϊ! Ένα άθλημα με βάσεις, ξεκινώντας από τις ακαδημίες και τα ερασιτεχνικά τμήματα, φτάνοντας μέχρι την Α1 εθνική κατηγορία! Πως λοιπόν αυτό το άθλημα, όπως βέβαια και όλα τα  άλλα που τα έχουν «αφανίσει»…, θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν! Με λίγα λόγια έχουμε φτάσει στη «διάλυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού»!

 

Κλείνοντας κ. Γκρουμούσα τι θα λέγατε ως επίλογο στην κατάσταση που είμαστε?

 

«Καταρχήν να ευχαριστήσω  την «Πατρίς – Σπορ» για τη φιλοξενία της σήμερα, καθώς και την προβολή της ομάδας μας, όλα τα χρόνια της ύπαρξης της! Να  ευχηθώ σε όλους υγεία και προσοχή, έτσι ώστε να ξεφύγουμε οριστικά από  τον κίνδυνο του ιού που μας κυνηγά δυο σεζόν τώρα, ώστε να επιστρέψουμε σε πλήρη κανονικότητα! Όσο  για τους ανθρώπους του αθλητισμού, εύχομαι κουράγιο και υπομονή! Θα έρθει  η ώρα που θα βρεθούμε και πάλι στα γήπεδα, γιατί αυτό δεν μπορεί κανένας να μας το στερήσει»!

 

Όλη η επικαιρότητα