Categories: Πολιτική

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Έρχονται επιτέλους(!) αναδιάρθρωση σταφίδας και προχωρούν θέματα αποζημιώσεων αγροτών

Share

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΥ –  ΚΑΚΑΛΕΤΡΗ  ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ

Σε πολύ καλό κλίμα και με θετικά αποτελέσματα,  όσον αφορά σε βασικά αιτήματα των αγροτών μας, έγινε το πρωί της Πέμπτης η συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας από τον Χρήστο Βαλιανάτο και τον Σωτήρη Κακαλέτρη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου στην Αθήνα, παρουσία του βουλευτή του Νομού μας Ανδρέα Νικολακόπουλου ο οποίος είχε πάρει και σχετική πρωτοβουλία.

Κυρίαρχο θέμα στο τραπέζι της συνάντησης η τύχη του προϊόντος της σταφίδας και η ουσιαστική στήριξη από πλευράς Πολιτείας με τον κ. Βαλιανάτο και τον Ηλείο βουλευτή να επισημαίνουν την ανάγκη αναδιάρθρωσης, καθολικό αίτημα των σταφιδοπαραγωγών τα τελευταία χρόνια.

Ο Υφυπουργός, που έχει κατανοήσει και ο ίδιος την σημασία του συγκεκριμένου ζητήματος, ως γεωπόνος άλλωστε και ο ίδιος, τόνισε ότι μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει επιτέλους ένα τέτοιο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων που θα μπορεί να δώσει εικόνα «αναγέννησης» στην παραγωγή της σταφίδας,  μία παραγωγή που είναι βασική στον τόπο μας αλλά έχει αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ

Το ζήτημα των αποζημιώσεων  πληγέντων αγροτών ήταν ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε αφού και εδώ υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε αγροτικές καλλιέργειες της Ηλείας μετά από τα φαινόμενα παγετού και χαλαζοπτώσεων. Ήδη, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, η χώρα μας μαζί με την Ολλανδία και κάποιες ακόμη έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την οποία έχουν ενημερώσει για το μέγεθος των ζημιών και την ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση των αγροτών μας.

Στο σημείο αυτό τόσο οι εκπρόσωποι της Ομάδας Παραγωγών όσο και ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησαν να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία για τις αποζημιώσεις  και των πυρόπληκτων αγροτών ιδιαίτερα ελαιοπαραγωγών και σταφιδοπαραγωγών  που είδαν τις εκτάσεις τους να  αφανίζονται από τις φωτιές στην περιοχή της Δάφνης και των γύρω κοινοτήτων την περυσινή χρονιά. Οι αποζημιώσεις αυτές δίνονται μέσω των ΠΣΕΑ όπου συνήθως παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις για αυτό και ζητήθηκε η παρέμβαση του Υφυπουργού.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΟΡΗ ΠΑΤΑΤΑ

Στο μεταξύ, προχωρά το θέμα των αποζημιώσεων για την καλλιέργεια του καρπουζιού, της φθινοπωρινής πατάτας και των κηπευτικών (τομάτα και αγγούρι) όπως έγινε εκ  νέου γνωστό. Τις επόμενες ημέρες συγκεκριμένα, θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση και στην συνέχεια αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις.

Ωστόσο, τόσο από την Ομάδα Παραγωγών όσο και από τον βουλευτή, όπως και το προηγούμενο διάστημα έτσι και τώρα ζητήθηκε να συμπεριληφθεί στην διαδικασία και η επίσπορη πατάτα. Είναι ένα θέμα για το οποίο το Υπουργείο προσπαθεί να βρει την ανάλογη   λύση ενώ όπως επισημάνθηκε στην συνάντηση αν χρειαστεί θα γίνει και νέα παρέμβαση.

Συζητήθηκαν ακόμη  τα προβλήματα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ που ταλαιπωρούν τον αγροτικό πληθυσμό στη βάση παράκαμψης της γραφειοκρατίας και απλοποίησης διαδικασιών ενώ οι κ. κ Βαλιανάτος και Κακαλέτρης αναφέρθηκαν και στα προγράμματα  της Ομάδας Παραγωγών για τα οποία χρειάζονται και την στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τον κ. Οικονόμου να δείχνει ξεχωριστό ενδιαφέρον ώστε να βοηθήσει όπου είναι δυνατόν.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος μίλησε για μία ουσιαστική επίσκεψη όπως έδειξε και το αποτέλεσμά της, δίνοντας όπως είπε την δυνατότητα να εξεταστούν εκκρεμή και «ανοικτά» για την επίλυσή τους αγροτικά προβλήματα.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ο Υφυπουργός είχε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και παρακολουθεί και ο ίδιος με σοβαρότητα και ενδιαφέρον αυτά τα ζητήματα όπως των αναδιαρθρώσεων των καλλιεργειών και της ενίσχυσης του αγροτικού τομέα με αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου, έργου τεράστιας σημασίας για την Ηλεία.

Επίσης, σε θετική εξέλιξη είναι και η πορεία του θέματος των γρήγορων αποζημιώσεων και της ένταξης σε αυτές και άλλων προϊόντων που έχουν πληγεί είτε από την πανδημία είτε από τα φαινόμενα της κακοκαιρίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος  ήταν αισιόδοξος για την έκβαση κάποιων θεμάτων και δήλωσε επίσης την ικανοποίησή του για την συνεργασία και την ανταπόκριση που βρήκαν από τον προαναφερόμενο κυβερνητικό παράγοντα και τόνισε ότι η προσπάθεια η δική του και των συνεργατών του θα συνεχισθεί, τόσο για τα θέματα που ετέθησαν στην συνάντηση όσο και για τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη της Ομάδας αλλά και γενικότερα τους Ηλείους αγρότες.