Χωρίς κατηγορία

Ανδρέας Νικολακόπουλος- Αναγκαίο το σχέδιο ανάδειξης για προστατευόμενες περιοχές της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Τηλεδιάσκεψη Ανδρέα Νικολακόπουλου με Πρόεδρο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – Επανεξέταση των διατάξεων εφαρμογής του Π.Δ για τον Κυπαρισσιακό ζήτησε άμεσα ο βουλευτής της ΝΔ με «ανοιχτή ατζέντα» για νέα συζήτηση τις επόμενες μέρες.

Η προστασία αλλά και ο τρόπος ήπιων παρεμβάσεων στις προστατευόμενες περιοχές Natura του Νομού Ηλείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο βουλευτής της Ν.Δ. του νομού Ανδρέας Νικολακόπουλος και η πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Δρ. Μαρία Παπαδοπούλου.

Ο νεοσύστατος Οργανισμός αποτελεί μετεξέλιξη του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης και πλέον έχει υπό την εποπτεία του όλους τους Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, στις οποίες συγκαταλέγονται οι περιοχές Κοτυχίου – Στροφυλλιάς, καθώς και ο Κυπαρισσιακός κόλπος.

Ήπιες παρεμβάσεις

Με δεδομένο ότι σκοπός του Οργανισμού είναι η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί για το πλάνο που έχει ο Οργανισμός για τις προστατευόμενες περιοχές της Ηλείας και συζητήθηκαν οι τρόποι προστασίας αλλά και ανάδειξής τους μέσω ήπιων παρεμβάσεων.

Η κα Παπαδοπούλου ήταν θετική σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι ο νόμος προβλέπει τις ήπιες παρεμβάσεις, πάντα όμως με την γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος δεν σκοπεύει να αποτελέσει τροχοπέδη αρκεί η όποια παρέμβαση να είναι στο πλαίσιο όσων προβλέπονται για κάθε προστατευόμενη περιοχή.

Να αμβλυνθούν οι συνέπειες του Π.Δ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Νικολακόπουλος στην περιοχή του Καϊάφα και στα γνωστά προβλήματα που έχουν ανακύψει με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα το οποίο έχει βάλει ‘φρένο’ σε κάθε παρέμβαση.

Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο ο βουλευτής έχει κάνει σχετικές παρεμβάσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και κατ’ ιδίαν συναντήσεις, σε μία προσπάθεια τροποποίησης του καθεστώτος που διέπει την περιοχή ενώ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία και με το Δήμο Ζαχάρως για περαιτέρω κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σε πολιτικό και ουσιαστικό επίπεδο.

Ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε και την συνδρομή της κα Παπαδοπούλου προκειμένου ο ΟΦΥΠΕΚΑ να επανεξετάσει το θέμα, αναφορικά και με τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι σχετικές απαγορεύσεις, στην κατεύθυνση της εξεύρευσης τρόπων άμβλυνσης των συνεπειών του Π.Δ.

Η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ έδειξε ευαισθησία για το θέμα, το οποίο άλλωστε απασχολεί εκτενώς και τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, και αναμένεται νέα επικοινωνία με τον κ. Νικολακόπουλο, προκειμένου να εξειδικευθούν περαιτέρω ενέργειες, με δεδομένο ότι ο Οργανισμός είναι νεοσύστατος και ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα η διοικητική του οργάνωση προκειμένου να αναλάβει ενεργή δράση ως προς τον συντονισμό της εφαρμογής της πολιτικής για τις προστατευόμενες περιοχές.

Όλη η επικαιρότητα