Πολιτική

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Οι οφειλές αγροτών στους ΤΟΕΒ να ενταχθούν στις 120 δόσεις

Ακούστε το άρθρο

Την ένταξη των αγροτών, που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους για τις εκκρεμότητες προς τον ΤΟΕΒ, στην πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων ζητά καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός, απευθύνεται στους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει σχετική τροπολογία προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση, προσθέτοντας ότι θα είναι μια μεγάλη «ανάσα» για τους αγρότες, ενώ θα βοηθήσει και στη διαδικασία μείωσης των χρεών προς τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο κ. Νικολακόπουλος, υπενθυμίζοντας τα προβλήματα που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στον αγροτικό μας πληθυσμό, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η πανδημία COVID-19 έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα και στον αγροτικό κλάδο. Ένα άκρως σημαντικό ζήτημα είναι και οι οφειλές των αγροτών προς τους Οργανισμούς ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων). Η διευκόλυνση των αγροτών στην αποπληρωμή των χρεών τους προς τους ΤΟΕΒ εξυπηρετεί εξίσου τόσο τους ίδιους όσο και τους Οργανισμούς. Σύμφωνα με τον ν.4546/2018 άρθρο 66 παρ.7.α.5., οι υπερήμεροι οφειλέτες των ΤΟΕΒ έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους μέχρι και 36 δόσεις. Για όσους δεν προσέλθουν ή δεν τηρήσουν το διακανονισμό προβλέπεται η μεταφορά του χρέους στη ΔΟΥ για είσπραξη με αναγκαστικά μέτρα».

ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΙ 36 ΔΟΣΕΙΣ

Στη συνέχεια ο Βουλευτής Ηλείας, σημειώνει γιατί πλέον το μέτρο των 36 δόσεων δεν επαρκεί για τους αγρότες μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν μπορούν να κάνουν την αποπληρωμή ούτε αυτών των δόσεων και προσθέτει:

«Ειδικά την εποχή που διανύουμε, όπου η κοινωνία και κάθε κλάδος δοκιμάζεται καθημερινά λόγω της πανδημίας, οι Ηλείοι αγρότες δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους. Η μείωση των τιμών και η έλλειψη ζήτησης των προϊόντων λόγω της πανδημίας αλλά και οι ζημιές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό παραγωγών να καταγράφουν ανεπανόρθωτες ζημιές στα προϊόντα τους, αποτελούν προβλήματα που ταλανίζουν πλήθος αγροτών.

Επόμενο αυτού είναι η δυσκολία στην έγκαιρη αποπληρωμή των χρεών τους. Η ρύθμιση των οφειλών θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε σωρεία οικονομικών υποχρεώσεων που αδυνατούν να αποπληρώσουν εξαιτίας των ανωτέρω.

Παράλληλα, θα δημιουργήσει επιπλέον έσοδα για τους ΤΟΕΒ.

Η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις, όπως ισχύει για άλλα χρέη, σε δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, διευκολύνει πλήθος πολιτών να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένη τη δεινή οικονομική θέση των αγροτών,

Κύριοι Υπουργοί,

Προτίθεστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο τροπολογίας της άνω διάταξης έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα για ρύθμιση των οφειλών των αγροτών σε 120 ή και περισσότερες δόσεις; Με την τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου επιτυγχάνεται, αφενός η στήριξη του αγροτικού κλάδου και αφετέρου η μείωση των χρεών των ΤΟΕΒ».

Όλη η επικαιρότητα