Πολιτική

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Συνάντηση με τον Γραμματέα Περιβάλλοντος Ε. Μπακογιάννη

συναντηση ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ακούστε το άρθρο

Οι διαδικασίες τρέχουν με ταχείς ρυθμούς όπως προέκυψε και από την συνάντηση του Α. Νικολακόπουλου με τον  Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Εντός Ιουλίου ο διαγωνισμός για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

-Έως το τέλος του έτους οι μελέτες για τα Τοπικά Σχέδια και για τους επτά δήμους της Ηλείας

Εγρήγορση, μεθοδικότητα και αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων είναι τα βασικά στοιχεία για την υλοποίηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που αφορά στο Παραλιακό Μέτωπο της Ηλείας, καθώς και των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και όπως προκύπτει από την συνάντηση που είχε ο βουλευτής του Νομού Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον Ηλείο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη τα ανωτέρω τηρούνται κατά γράμμα.

Ο Νομός Ηλείας βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση και όπως έγινε γνωστό, μετά την συνεργασία του κ. Νικολακόπουλου με τον κ. Μπακογιάννη, ήδη έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έλεγχο και έγκριση η προκήρυξη για την εκπόνηση της μελέτης που αφορά στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και εντός του Ιουλίου θα βγει στον ‘αέρα’ ο διαγωνισμός για να προχωρήσει η ανάδειξη αναδόχου όπως προβλέπεται από τη Νομοθεσία.

Το κόστος της συγκεκριμένης μελέτης θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ευρώ!

ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ

Εντός του προσεχούς διαστήματος το ‘δρόμο’ για το Ελεγκτικό Συνέδριο παίρνουν και οι μελέτες για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που αφορούν και τους επτά δήμους της Ηλείας και οι σχετικοί διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν να προκηρύσσονται σταδιακά από τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλους τους δήμους του νομού.

Με δεδομένο ότι οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζεται η αμεσότητα υλοποίησης των Σχεδίων και επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές προϋποθέσεις οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, γεγονός που ικανοποιεί ιδιαίτερα τον Ηλείο Κοινοβουλευτικό που παρακολουθεί στενά το θέμα.

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η πρότασή του βρήκε ευήκοα ώτα και μετά την ανταπόκριση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανάλογη είναι η ανταπόκριση και από όλους τους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς παράγοντες.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που αφορά στο Νομό Ηλείας είναι το ένα από τα δέκα που έχουν προκριθεί σε όλη τη χώρα και η υλοποίησή του ανοίγει το δρόμο για ένα μοντέλο τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του τόπου και για τους δύο τομείς της τοπικής οικονομίας.

Σε πρακτικό επίπεδο θα δημιουργηθούν συνθήκες πραγματικής και ουσιαστικής ανάπτυξης, θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε κομβικά ζητήματα και θα απεγκλωβιστεί ο Νομός από στρεβλώσεις και δεσμεύσεις που είχαν προκληθεί από τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που αφορά στο παραλιακό μέτωπο της Ηλείας, συνδυάζει τα δύο λιμάνια του Νομού – Κυλλήνης και Κατακόλου- θα αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα συμβάλλει στην τουριστική εξέλιξη όλης της Ηλείας.

Το παραλιακό μέτωπο θα οργανωθεί, θα γίνει ελκυστικό και θα προσελκύσει επενδύσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, η εφαρμογή Πολεοδομικού Σχεδίου θα τακτοποιήσει ανοικτά μέχρι σήμερα θέματα, όπως ρυμοτομικά σχέδια και προβλέπονται παρεμβάσεις που θα ρυθμίζουν χωροταξικά, ιδιοκτησιακά, οικιστικά, περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα.

Όλη η επικαιρότητα