Κόσμος

Ανδρέας Χριστόπουλος: H τριπλή πρόταση των Ταλιμπάν σε ΗΠΑ – Ευρώπη

Ακούστε το άρθρο

Οι Ταλιμπάν είχαν ένα πλήρες σχέδιο για να ανακαταλάβουν το Αφγανιστάν αφού γνώριζαν ότι οι ΗΠΑ αργά ή γρήγορα θα έφευγαν μη μπορώντας να ανεχθούν επί μακρόν την διαφθορά αυτών που χρηματοδοτούσαν. Για παράδειγμα, ανέπτυξαν σχέσεις με μεσαία στελέχη του στρατού έχοντας εξασφαλίσει ότι δεν θα πολεμήσουν όταν θα βρεθούν απέναντι τους.

Ωστόσο, αν προσέξει κανείς τις δημόσιες δηλώσεις τους, έχουν ένα σχέδιο και για το πως θα συνεργαστούν ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ με τη Δύση. Οι Ταλιμπάν τι λένε απέξω απέξω σε ΗΠΑ και Ευρώπη; Δώσατε 2,2 τρισ. δολάρια ζητώντας τρία πράγματα από τους προηγούμενους. Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα τα κάνουμε εμείς αν μας βοηθήσετε οικονομικά στην αναστήλωση της χώρας. Οι Ταλιμπάν υπόσχονται:

  1. ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ σε σύντομο χρονικό διάστημα το μεταναστευτικό που έχει πανικοβάλλει την Ευρώπη, αφού έχει ήδη κηρυχθεί γενική αμνηστία και δεν θα διωχθεί κανείς. Άρα γιατί να φύγει;
  2. Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ θα μηδενιστεί αφού η Αλ Κάιντα και άλλες ομάδες τζιχαντιστών, δεν θα έχουν ως αφετηρία το Αφγανιστάν. «Καμία χώρα δεν θα κινδυνεύει από τα εδάφη μας» λένε.
  3. ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ θα περιοριστούν στο μέγιστο δυνατόν αφού η καλλιέργεια τους θα κηρυχθεί παράνομη.

Πέραν αυτών, οι Ταλιμπάν, γνωρίζοντας τις ευαισθησίες της Δύσης, υπόσχονται ότι οι γυναίκες θα μπορούν να σπουδάζουν να εργάζονται και να κυκλοφορούν μόνες τους (αλλά μέχρι εκεί…).

ΗΠΑ και Ευρώπη δεν δείχνουν αντανακλαστικά απέναντι σε αυτές τις έμμεσες προτάσεις που ήδη διατυπώνονται, αν και κανένα ΜΜΕ στον πλανήτη δεν φαίνεται να τις έχει προσέξει. Αυτό μάλλον συμβαίνει διότι εκτιμούν ότι οι Ταλιμπάν δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν το χάος που θα επακολουθήσει. Σκοταδιστές θα δολοφονούν αθώους, η βία θα έχει τέτοια έκταση που δεν θα μπορεί κανείς να την περιορίσει, οι παράνομες δραστηριότητες θα γίνουν κύρια ενασχόληση σε όλη τη χώρα. Το Αφγανιστάν θα γίνει μια χώρα όπου αυτόκλητοι θα επιβάλλουν τον Μεσαίωνα χωρίς να λογοδοτούν.

Όλη η επικαιρότητα