Ηλεία

Ανδρίτσαινα: Αφιέρωμα στον «Μουσικό κόσμο του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου (1786-1841)»

Ακούστε το άρθρο

ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Στην ιστορική και πετρόχτιστη Ανδρίτσαινα, το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το αφιέρωμα στον «Μουσικό κόσμο του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου (1786-1841)», τον μεγάλο δωρητή της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας και τον   παλαιότερο γνωστό συνθέτη λόγιας μουσικής της περιοχής.

Η εκδήλωση  συνδιοργανώθηκε από την Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας, το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ελβετική Ένωση Φίλων της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας,  στον ειδυλλιακό περιβάλλοντα χώρο  του Ι. Ν.  Αγίων Ταξιαρχών.

Η εκδήλωση προλογίστηκε από τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας κ. Γιώργο Βλασόπουλο και χαιρετίστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, κ. Νίκο Κοροβέση.

Η ομιλία του κ. Χάρη Ξανθουδάκη με τίτλο «Ο μουσικός Νικολόπουλος» ανέδειξε την σημαντικότατη αλλά και ελάχιστα γνωστή μουσική δραστηριότητα του  Κ. Α. Νικολόπουλου την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη αξία του ρόλου του ως μουσικού ερευνητή αλλά και συνθέτη. Η συναυλία που ακολούθησε περιλάμβανε έργα του Νικολόπουλου για φωνή και πιάνο (σε αρχαίους ελληνικούς, γαλλικούς, αγγλικούς, γερμανικούς και ιταλικούς στίχους, καθώς και καταγραφές παραδοσιακών τραγουδιών: δημοτικών, αστικών και οθωμανικών).

Την διεθνούς φήμης μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου, συνόδευσε ο εξαιρετικός πιανίστας Δημήτρης Γιάκας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, καθώς και Πρόεδροι τοπικής ομοσπονδίας και τοπικών συλλόγων.

Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Blod.gr, καθώς επίσης και από το  τηλεοπτικό σταθμό Ionian Channel της Δ. Ελλάδας.

Όλη η επικαιρότητα