Ηλεία

Ανδραβίδα: Αρχοντικά δύο…ταχυτήτων

Ακούστε το άρθρο

Αρχοντικά μιας άλλης εποχής, κτίρια που ξυπνούν αναμνήσεις, βρίσκονται γύρω από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Ανδραβίδας, αρχοντικά δύο ταχυτήτων αφού κάποια συνεχίζουν να λάμπουν και κάποια άλλα να περιμένουν την εντολή κατεδάφισης.

Η τοπική σύμβουλος κ. Άγγελα Τζιούμα φωτογράφησε δύο από αυτά τα υπέροχα κτίρια και σχολιάζει:

Αρχοντικό Σινάνου

«Πίσω από τον σταθμό του τρένου το ερειπωμένο αρχοντικό του Αντώνη Σινάνου, του πλούσιου τυρέμπορου της εποχής, βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης. Κρίμα…πολύ κρίμα να χαθεί! Η ιστορία και η λάμψη του κτιρίου αυτού ξεκινά και χάνεται όταν η οικογένεια άρχισε να το εγκαταλείπει. Σήμερα το κτίριο έχει χάσει την αίγλη του μετά από την ενοικιάση του σε διάφορους κατοίκους από τα μέσα του 1970, και η φθορά από τους σεισμούς, το χρόνο και τις λεηλασίες, οδήγησε σήμερα το κτίριο να αγγίζει τα όρια της κατάρρευσης. Οι κληρονόμοι αναγκάστηκαν να υποβάλουν αίτηση κατεδάφισης στο δήμο διότι κρίθηκε επικίνδυνο μετά από τον τελευταίο σεισμό και την αποκόλληση μιας γωνίας από τη σκεπή του κτιρίου».

Με παρελθόν και λαμπρό μέλλον το αρχοντικό Γ. Ψαρρού

Αρχοντικό Γ. Ψαρρού

«Πιο κάτω απολαμβάνουμε την πολυτέλεια μιας άλλης εποχής, ένα αυθεντικό, διατηρητέο αρχοντικό, από τα ωραιότερα κτίρια του αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ. Ήταν του πλούσιου τυρέμπορου Γ. Ψαρρού, που καταγόταν από την Αρκαδία. Εντατικές εργασίες από τους σημερινούς ιδιοκτήτες, Μάρθα Αλεβιζοπούλου Ψαρρού και Χαρίλαου Αντίοχου, βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό το διάστημα, με σκοπό την αξιοποίησή του με τη στενή επίβλεψη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας. Με μια βόλτα στην ευρύτερη περιοχή του σταθμού μπορεί ο καθένας να θαυμάσει την αρχιτεκτονική του».

Όλη η επικαιρότητα