Ηλεία

Ανδραβίδα- «Ηνίοχος 21»: Εντυπωσιακές εικόνες & βίντεο από τα ξένα μαχητικά

Ακούστε το άρθρο

Η άφιξη προσωπικού και μέσων από τα ξένα κράτη που θα λάβουν χώρα στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 21» στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage 2000, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers – GCI, η Ισπανία με F/A – 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139. Παρατηρητές στην άσκηση θα είναι η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. Η άσκηση «Ηνίοχος 21» θα πραγματοποιηθεί σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συμμετέχουν προσωπικό και μέσα όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναλυτικότερα, η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει με φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, κανονιοφόρους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων. Ο Στρατός Ξηράς θα συμμετέχει με τμήματα kατευθυνόμενων βλημάτων Hawk, μηχανοκίνητα τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D. Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας θα λάβει μέρος με δυνάμεις για την διεξαγωγή αποστολών υποστήριξης αεροπορικών επιχειρήσεων GAA (Ground Air Assisted Interdiction), CAS (Close Air Support), CCA (Close Combat Attack), με προσωπικό εκπαιδευμένο σε διαδικασίες τερματικής καθοδήγησης πυρών JTAC, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή χερσαίων αλμάτων ελεύθερης πτώσης και θαλάσσιων αλμάτων στατικού ιμάντα.

Την άσκηση «Ηνίοχος 21», που θα διαρκέσει από τις 12 έως και τις 22 Απριλίου, σχεδίασε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και διεξάγει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) ενώ θα συνδυαστεί με την άσκηση «Λαίλαψ 21» του Πολεμικού Ναυτικού.

AΠΕ

Όλη η επικαιρότητα