Ηλεία

Ανεμοχώρι: Με θέληση για πρόοδο…

Ακούστε το άρθρο

Το Ανεμοχώρι απέχει μόλις 13 χλμ από τον Πύργο και είναι το ανατολικότερο χωριό του δήμου Πύργου. Η εθνική οδός Πύργου – Κυπαρισσίας το «χωρίζει» στη μέση ενώ το υψόμετρο των 100 περίπου μέτρων του ημιορεινού κομματιού του προσφέρει καταπληκτική θέα στον Κυπαρισσιακό κόλπο…

Διαθέτοντας περί τους 200 μόνιμους κάτοικους (αναμεσα τους αρκετά παιδιά), είναι ένα ήσυχο χωριό με «ανήσυχους» -όμως- κατοίκους που πρόσφατα δημιούργησαν τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΕΜΟΧΩΡΙΟΥ ΑΓΙΟΣ ΓΕΏΡΓΙΟΣ στο fb), θέλοντας να αλλάξουν προς το καλύτερο τα δεδομένα για τον τόπο τους και τα παιδιά τους…

Στα μείον του Ανεμοχωρίου είναι το γεγονός ότι η ιδιαίτερου φυσικού κάλλους παραλία του παραμένει αναξιοποίητη ενώ αξιοσημείωτη είναι και η απουσία από τα γήπεδα της Ηλείας της συμπαθούς ομάδας του Άτλαντα…

 

Χρήστος Μπουλαλάς (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Ανεμοχωρίου)

«Ως κοινότητα δεν αντιμετωπίζουμε πολλά σημαντικά προβλήματα. Η αγροτική οδοποιία είναι σχεδόν καλή, πρόβλημα υπάρχει με τα ακαθάριστα οικόπεδα μέσα στο χωριό που εγκυμονούν πολλούς κίνδυνους αν εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Το κτίριο της κοινότητας επίσης χρειάζεται επισκευή στη στέγη του ενώ με ύδρευση, φωτισμό και αποκομιδή απορριμμάτων βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο.

Διαθέτουμε έναν νεοσύστατο και πολύ δραστήριο Πολιτιστικό σύλλογο που θα διοργανώσει εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι, βλέποντας βέβαια και τα δεδομένα της πανδημίας. Ως χωριό με την πανδημία δεν είχαμε προβλήματα… απλά είχε κλείσει το καφενείο και δεν υπήρχε στέκι να καθίσουμε. Σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως και είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια…

Στο Ανεμοχώρι έχουμε πλέον μόνο δυο καταστήματα, ένα καφενείο κι ένα μπακάλικο.  Αν και είμαστε κοντά στον Πύργο οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 200. Είναι θετικό ότι τα παιδιά πάνε φροντιστήρια εκεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν ήταν μακριά ο Πύργος θα είχαμε άλλα προβλήματα.

Παλιότερα υπήρχαν περισσότερα μαγαζιά, έκλεισαν όμως λόγω της κρίσης. Κίνηση και μια μορφή ανάπτυξης ιδιαίτερα το καλοκαίρι θα μπορούσε να υπάρξει με αξιοποίηση της παραλίας που έχουμε όμως δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Ανάμεσα στο χωριό και την παραλία μεσολαβούν οι εκτάσεις της πρ. λίμνης Αγουλινίτσας όπου δεν υπάρχει ούτε ρεύμα ούτε νερό οπότε είναι δύσκολο κάποιος να επενδύσει εκεί.

Σήμερα από τις καλλιέργειες στην πρ. λίμνη ζουν αρκετές οικογένειες στο χωριό, στην περίπτωση του επαναπλημμυρισμού δεν ξέρω πώς θα μπορέσει να είναι προς όφελος και των κατοίκων.»

Σοφία Γκρουμούσα (Ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμοχωρίου «Άγιος Γεώργιος»)

«Ο σύλλογος μας συστάθηκε πριν δέκα μήνες με βασικό χαρακτηριστικό την αγάπη μας για το Ανεμοχώρι. Από τότε έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές δράσεις, ανάμεσα τους η δημιουργία χώρου αναψυχής και διασκέδασης για παιδιά και μεγάλους στο προαύλιο του πρ. Δημοτικού σχολείου. Επίσης παρά την πανδημία κάναμε πολλές δράσεις καθαρισμού, καλλωπισμού και ευπρεπισμού σε αρκετά σημεία του χωριού. Μέσα στο καλοκαίρι έχουμε την αισιοδοξία ότι θα κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα που θα τα ανακοινώσουμε σύντομα.

Οι κάτοικοι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος και μας στηρίζουν είτε με την εθελοντική παρουσία τους στις δράσεις μας, είτε με την οικονομική τους ενίσχυση. Οι κάτοικοι είχαν πολλά χρόνια να δουν διάθεση ν` αλλάξει κάτι στο χωριό μας. Βλέποντας ότι το Ανεμοχώρι έχει διάθεση για κάτι καλύτερο όλοι στηρίζουν την προσπάθεια, χαίρονται που συμβαίνει και θέλουν να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο.

Ως ιδιοκτήτρια του μοναδικού καταστήματος café-bar-ψησταριά θα αναφέρω πως η καθημερινότητα στο χωριό είναι απλή, χωρίς ίσως τις ανέσεις της πόλης, με καθαρό αέρα όμως, με το αίσθημα ελευθερίας, ζώντας μια πιο ήρεμη ζωή χωρίς να ζηλεύουμε την πόλη για την ποιότητα ζωής. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι δύσκολα αφού δεν λειτουργεί σχολείο, και αναγκάζονται οι γονείς σε καθημερινή βάση να πηγαινοέρχονται με τα παιδιά τους για φροντιστήρια, για ψώνια και άλλες υποχρεώσεις όπως οι τράπεζες.

Διαθέτουμε μια πολύ όμορφη παραλία αλλά είναι εγκαταλελειμμένη, χωρίς ρεύμα και νερό για να τοποθετήσει ιδιώτης καντίνα και να αναπτυχθεί περαιτέρω το σημείο. Αυτό έχει –κυρίως- σαν αποτέλεσμα να πηγαίνουμε οι περισσότεροι σε άλλες γειτονικές παραλίες για μπάνιο.

Πάντως τώρα το καλοκαίρι το χωριό μας αποκτά περισσότερη ζωή και κίνηση, τα παιδιά είναι περισσότερα και φέτος τους περιμένει ο χώρος που διαμορφώσαμε στο πρ. Δημοτικό σχολείο για να χαρούν περισσότερο και με ασφάλεια το παιχνίδι τους».

Αιμιλία Κάρμη (Εκπαιδευτικός)

«Είμαι μόνιμη κάτοικος εξωτερικού όμως κάθε καλοκαίρι έρχομαι στο Ανεμοχώρι. Στα θετικά είναι η σύντομη προσβασιμότητα στη θάλασσα και τις παραλίες της περιοχής, οι επιλογές που μας προσφέρονται, το γεγονός ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε φίλους… και φυσικά κρατάμε την επαφή με το χωριό των παιδικών μας χρόνων.

Δυστυχώς για έναν νέο που θέλει να μείνει στο χωριό οι δυνατότητες για εύρεση εργασίας είναι περιορισμένες. Τα τελευταία χρόνια που έρχομαι παρατηρώ μια προσπάθεια ανάπτυξης του χωριού με αποκατάσταση χώρων κι αυτό είναι σίγουρα θετικό. Υπάρχουν πολλά να γίνουν σίγουρα, αλλά βλέπω μια πρόοδο.

Αν στο μέλλον το Ανεμοχώρι γίνει ελκυστικό για τουρίστες, με τόσες παραλίες που υπάρχουν πολύ κοντά, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χώρο διαμονής και ψυχαγωγίας και με την δημιουργία ενός καταστήματος για φαγητό. Και φυσικά όλοι μας να γίνουμε πιο φιλόξενοι».

Όλη η επικαιρότητα