Αγροτικά

Ανοδική πορεία η τιμή βάμβακος – Με υγρασία πάνω από 15% πέφτει σε χαμηλά επίπεδα

Ακούστε το άρθρο

Ανοδική πορεία παρουσιάζει η τιμή βάμβακος κυρίως στην Θεσσαλία αλλά επηρεάζει και τις άλλες παραγωγικές περιοχές ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ηλεία.

Στο ξεκίνημα της σεζόν και πριν την επέλαση της κακοκαιρίας Ιανός από την χώρα ορισμένες ενώσεις παρέλαβαν  κάποιες λίγες ποσότητες  με ανοιχτή τιμή στα 36 λεπτά το κιλό.

Εδώ και 10 περίπου ημέρες σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέα Λιούτα, η τιμή έχει φθάσει στα 40,5 λεπτά ανά κιλό, συν τα μπόνους για 15 ποικιλίες. Τα μπόνους είναι 2 λεπτά για 10 ποικιλίες εξ αυτών και 3 λεπτά για τις υπόλοιπες 5 ποικιλίες, οπότε η  τιμή φθάνει και τα 43,5 λεπτά για κάποιους παραγωγούς.

Η υγρασία ρίχνει τα μπόνους…

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκκοκιστές γίνεται σαφής αναφορά στην πρόβλεψη ποινής για τα βαμβάκια με υγρασία πάνω από 15%, όπως και bonus για τα βαμβάκια με υγρασία μικρότερη του 13%.

Στη ανακοίνωση των εκκοκκιστών μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι εάν η Μέση Υγρασία Συσπόρου Βάμβακος είναι κάτω του 13% να αυξάνεται η τιμή του προϊόντος σε ίσο ποσοστό με την διαφορά κάτω του 13%.

Στη περίπτωση που η Μέση Υγρασία Συσπόρου Βάμβακος είναι πάνω από 15% να εφαρμόζονται μειώσεις της τιμής λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε  γεωγραφική περιοχή της Ελλάδος.

Όλη η επικαιρότητα