Ηλεία

Ανοιχτή συνάντηση κάτοικων στη Δίβρη

Ακούστε το άρθρο

Ποιός αποφασίζει και που πάνε τα ανταποδοτικά που δικαιούνται οι Διβριώτες από τη λειτουργία Υδροηλεκτρικού;

Aνοιχτή συνάντηση Διβριωτών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αγορά του χωριού παρουσία των μελών του Τοπικού Συμβουλίου και εκπροσώπων του Συλλόγου Διβριωτών Πάτρας, με θέμα τη διαχείριση των ανταποδοτικών τελών που δικαιούται το χωριό από τη λειτουργία ιδιωτικού Υδροηλεκτρικού Σταθμού. Oι συμμετέχοντες κατέληξαν ομόφωνα στα εξής:

Παρατηρείται μια συστηματική υποβάθμιση του ρόλου και του κύρους του εκλεγμένου Τοπικού Συμβουλίου Λαμπείας.

Χαρακτηριστικό αυτής της υποβάθμισης είναι ότι το Τοπικό Συμβούλιο, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν έχει καν έδρα και γραφείο στο κτήριο του Δημαρχείου.

Απόδειξη της υποβάθμισης είναι επίσης το γεγονός ότι δύο πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου σχετικά με το πού θα πρέπει να διατεθούν τα χρήματα των ανταποδοτικών τελών του Υδροηλεκτρικού Σταθμού, χρήματα που ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να διατίθενται για ανάγκες της Δίβρης και μόνον, αγνοήθηκαν προκλητικά από τη διοίκηση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Κατόπιν αυτών, το χωριό απαιτεί:

Πρώτον, να ληφθεί άμεσα απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία να γίνεται αποδεκτή η πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Λαμπείας για ανάληψη των λειτουργικών δαπανών του ΑΤΜ.

Δεύτερον, να υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου από τις υπηρεσίες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σχετικά με τη μέχρι σήμερα διάθεση των ανταποδοτικών τελών του Υδροηλεκτρικού κατά τα προηγούμενα χρόνια καθώς και για τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Τρίτον να υπάρξει ρητή δέσμευση του Δημάρχου ότι οι αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Λαμπείας σχετικά με το που θα διατίθενται κάθε χρόνο τα χρήματα του Υδροηλεκτρικού θα είναι σεβαστές και θα παραπέμπονται με θετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας.

Τέταρτον, να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ηθική τάξη και η κοινή λογική και να εγκατασταθεί άμεσα και επίσημα το Τοπικό Συμβούλιο στο κτήριο του Δημαρχείου της Λαμπείας.

Όλη η επικαιρότητα