Ηλεία Τουρισμός

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του τουρισμού- Τι λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Ότι… «θέλουν» να πιστέψουν σε μια τουριστική ανάταση – όσο αυτό είναι εφικτό- δηλώνουν στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» οι άνθρωποι του τουριστικού τομέα και κυρίως του ξενοδοχειακού κλάδου.

Ένας κλάδος, που μαζί με την εστίαση επλήγη από την πανδημία εδώ και έναν και πλέον χρόνο και προσπαθεί σε «αχαρτογράφητες θάλασσες» να οργανωθεί και να είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχτεί τους επισκέπτες.

Αν και οι κρατήσεις σε βαθμό άλλων εποχών, αποτελούν «όνειρο θερινής νυκτός», οι επιχειρηματίες της Ηλείας ελπίζουν σε «καλύτερες μέρες» την νέα τουριστική περίοδο, εκφράζοντας παράλληλα και τους φόβους τους, μια και η πανδημία έχει «δείξει» ότι είναι απρόβλεπτη….

Νίκος Κοροβέσης- Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Ξενοδοχείο Όστρια Κακόβατος: «Το φετινό καλοκαίρι φυσικά και θα είναι καλύτερο»

«Το φετινό καλοκαίρι φυσικά θα είναι καλύτερο γιατί ναι μεν ανοίγουμε 15 Μαΐου, αλλά θα μπορέσουμε να δουλέψουμε έως το Σεπτέμβρη. Κάτι το οποίο δεν συνέβη πέρυσι, που ήταν μία πολύ κακή χρονιά για τον τουρισμό. Η χώρα μας τα έχει πάει πολύ καλά με την Πανδημία, οπότε θα είναι και από τους πρώτους προορισμούς των τουριστών από το εξωτερικό. Κρατήσεις έως τώρα υπάρχουν για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ξεκινάμε τώρα δειλά δειλά και για τον Ιούνιο. Πιστεύω ότι θα έχουμε κρατήσεις και το Σεπτέμβρη.

Άρα λογικά η χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από πέρσι. Όχι πάντως όπως ήτανε το 19 που θα πρέπει να περιμένουμε κάποια χρόνια ακόμη για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο».

Αντώνης Μαυρόπουλος
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας κ. Αντώνης Μαυρόπουλος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς»: «Η εικόνα είναι ακόμα θολή. Είναι δύσκολο να κάνεις εκτίμηση. Εμείς ως ξενοδοχειακός κλάδος στην περιοχή περιμένουμε κίνηση από Ιούνιο και μετά. Τα περισσότερα ξενοδοχεία στην περιοχή μας, ανοίγουν από
Ιούνιο και μετά γιατί το αεροδρόμιο του Άραξου ανοίγει τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου. Νομίζω μόνο ένα μεγάλο ξενοδοχείο ανοίγει την περιοχή μας μέσα Μαΐου.

Πάντως μέχρι στιγμής οι κρατήσεις για τα ξενοδοχεία της περιοχής μας είναι ελάχιστες. Στην Κεντρική Ευρώπη, γιατί από εκεί είναι οι πελάτες μας, επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που θα έρθουν θέλει να εμβολιαστεί πρώτα και μετά να ταξιδέψει.

Βασίλης Τυλιγάδας
Πρόεδρος Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας και Περιχώρων

«Η κατάσταση και για εμάς και για όλο τον κόσμο είναι πρωτόγνωρη. Δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Από το κράτος, βοηθηθήκαμε όσο βοηθηθήκαμε
αλλά η αλήθεια είναι πως αν η επιχείρηση είναι κλειστή, ότι βοήθεια και να πάρεις δεν είναι αρκετή. Ένα ξενοδοχείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και τα έξοδα είναι τεράστια, οτιδήποτε δε λειτουργεί, χαλάει. Για να ανοίξουμε χρειάζονται χρήματα για να βάλουμε σε λειτουργία και πάλι τα ξενοδοχεία. Όσον αφορά την 15η
Μαΐου για το άνοιγμα του τουρισμού, είναι μια ενδεικτική ημερομηνία που καλώς την έθεσαν για να γνωρίζουμε τι θα γίνει με τα αεροδρόμια και τα
ξενοδοχεία.

Σίγουρα θα πρέπει το κράτος να κάνει κάτι για τα ξενοδοχεία, τα έξοδα δεν μπορούν να καλυφτούν από πουθενά αλλού και δεν μπορούμε να ανοίξουμε αν δεν πάρουμε βοήθεια. Θα χρειαστούμε μια διετία τουλάχιστον για να φτάσουμε σε επίπεδα προ καραντίνας. Για φέτος οι κρατήσεις μας λένε ότι και πέρσι.

Δειλά – δειλά θα ξεκινήσουμε Ιούλιο – Αύγουστο, πιο πολύ με Έλληνες και από Σεπτέμβρη αν όλα πάνε καλά και με το εξωτερικό οπότε θεωρώ ότι η κατάσταση θα είναι όπως πέρσι. Ετοιμαζόμαστε σιγά – σιγά, τηρούμε τα μέτρα και ελπίζουμε».

Σάκης Μπουλούτας, Μέλος Επιμελητηρίου και Επιχειρηματίας

Συζήτησα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις σε ό,τι έχει σχέση με το άνοιγμα της
κρουαζιέρας. Είπαμε με τον κ. Νικολούτσο ότι θα πρέπει να γίνει μία συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αρχ. Ολυμπίας για αν δούμε πως θα λειτουργήσουμε πάνω σε αυτό το θέμα.

Βλέπουμε ότι υπάρχει πανηγυρισμός για τις αφίξεις της κρουαζιέρας στο Κατάκολο κάτι που για μας είναι φυσιολογικό. Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να πανηγυρίζουμε που έρχεται η κρουαζιέρα στο λιμάνι του Κατακόλου και στην Αρχαία Ολυμπία γιατί όσοι θα έρθουν, θα έρθουν «αποστειρωμένοι», δηλαδή δεν θα επισκέπτονται τα καταστήματα αυτών των περιοχών Βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της Κέρκυρας που αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και μετά από συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Αρχαίας Ολυμπίας, είπαμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δύο σταθμά από τη στιγμή που ακολουθούμε τα ίδια πρωτόκολλα.  Πρέπει να δοθεί ανάσα στις επιχειρήσεις και είμαστε στην κατεύθυνση ότι αν οι εταιρείες κρουαζιέρας δεν καταλάβουν μέγεθος της ζημιάς, θα κλείσουμε το λιμάνι.

Το δεύτερο που συζητήσαμε είναι η αδικία με τις συναφείς επιχειρήσεις
μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που το μεγαλύτερο μέρος των εμπόρων δεν πήραν καθώς δεν ήταν δυνατόν ο τζίρος του 2021 να ήταν μεγαλύτερος από το 2020 και τώρα κινδυνεύουν να μην ανοίξουν καν».

Xάρης Σπηλιόπουλος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού,
Τουρισμού και Αθλητισμού Αρχαίας Ολυμπίας

«Η κατάσταση που ζει η Αρχ. Ολυμπία και όλος ο τουριστικός κλάδος είναι
πρωτόγνωρη και δεν έχει ξανασυμβεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να επανεκκινήσουμε την κατάσταση και όλοι μαζί, μια γροθιά να παλέψουμε για να βγούμε από το τέλμα της πανδημίας. Υγειονομικά, υπάρχει μια αχτίδα φωτός λόγω του εμβολιασμού.

Όσον αφορά, το κοινωνικό, ψυχολογικό και οικονομικό πρόβλημα, θα πρέπει όλοι μαζί να το δουλέψουμε και να το παλέψουμε. Ο τουρισμός ήταν, είναι και θα είναι ανέκαθεν το στήριγμα και ο πυλώνας της οικονομίας. Ο κόσμος θέλει να εκδράμει και ήδη ανοίγει ο τουρισμός με αυτές τις παραμέτρους που όλοι γνωρίζουμε, θα τον υποδεχτούμε και θα περιμένουμε την συνέχεια που πρέπει να μας βρει δυνατούς και σε εγρήγορση. Με το που τελείωσε η σεζόν του 2019 ήρθε ο χειμώνας, το  Μάρτιο του 2020 ανοίξαμε δέκα μέρες και ξεκίνησαν τα γνωστά γεγονότα της πανδημίας που μας επέτρεψαν να ανοίξει ο κλάδος για τρεις μήνες. Όλο το κομμάτι που εμπλέκεται με τον
τουρισμό έχει υποστεί πολλά γι’ αυτό και οι απεγνωσμένες κραυγές. Εδώ
στην Αρχαία Ολυμπία, έρχονται 550 άτομα εργάζονται στα ξενοδοχεία, στα
τουριστικά μαγαζιά και στην εστίαση.

Το 2020 δουλέψανε από όλους αυτούς περίπου οι 220. Αρχίζουμε από το μηδέν, χωρίς μαζικό τουρισμό, χωρίς πολλά καράβια. Είναι μια δύσκολη επανεκκίνηση και πρέπει να αντέξουμε».

Eπαμεινώνδας Γαλάνης, Επιχειρηματίας

«Τόσο η Αρχ. Ολυμπία όσο και το Κατάκολο υποφέρουν σε βαθμό που αν κάποιος δεν το έχει ζήσει, δεν μπορεί να έχει γνώμη. Ήδη πέντε επιχειρήσεις εδώ στην Αρχ. Ολυμπία έκλισαν επίσημα και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Όσον αφορά τις Επιστρεπτέες το πάνε τελείως ανάποδα. Ενώ έπρεπε να δίνουν λεφτά στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές, το κάνουν αντίθετα, βάσει εσόδων. Πως θα έχουν έσοδα οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές; Δυο χρόνια τώρα έχουμε χάσει το παιχνίδι και έχουμε αποδιοργανωθεί. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ.

Μετά από δυο χρόνια χαμένων εισπράξεων, δεν υπάρχει η δυνατότητα να επανέλθεις στο αρχικό στάδιο. Πρέπει να υπάρξουν πιο δυνατές ενισχύσεις σε αυτούς που πληρούν τις προδιαγραφές και με οριζόντια απόφαση ώστε να μην διαχωρίζονται τα πράγματα. Εκείνοι που είναι κλειστοί πρέπει να λαμβάνουν. Δεν αντικαθίσταται τα λεφτά που έχουμε χάσει. Σε μια συγκεχυμένη κατάσταση δε μπορείς να γνωρίζεις τι θα προκύψει το επόμενο δευτερόλεπτο. Θα ανοίξει ο τουρισμός αλλά εδώ στην Αρχ. Ολυμπία όπως είναι οι δρόμοι, περνούν και φεύγουν. Οι κρουαζιέρες που πληρούν τις προδιαγραφές Covid πηγαίνουν σε 2 – 3 καταστήματα. Πρέπει και εμείς να απολαμβάνουμε αυτά τα αγαθά».

Νίκος Ζαρόκωστας
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου
Αρχαίας Ολυμπίας

«Ευελπιστούμε να έρθει και εδώ η… Ανάσταση αν και υπάρχει έντονη δυσφορία γιατί τα καταστήματα που ανήκουν στον τουριστικό κλάδο είναι τα πιο ριγμένα.
Εκτός από τις Επιστρεπτέες προκαταβολές που κάποια καταστήματα δεν μπήκαν καν μέσα, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά των επαγγελματιών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, έχουμε φυλάξει ‘‘Θερμοπύλες’’, μείναμε κλειστοί διότι δεν υπήρχε επισκεψιμότητα την περσινή σεζόν. Για την φετινή σεζόν, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει φιλότιμες
προσπάθειες για να έρθουν εδώ επισκέπτες.

Όμως από το ‘‘θα’’ μέχρι το ‘‘να’’ υπάρχει δρόμος. Από τον Αύγουστο υπάρχει μηδαμινή επισκεψιμότητα στην περιοχή μας. Άρα αυτό συνεπάγεται ότι και το 2021, να προλάβουμε τι; Πως θα ξεκινήσει η φετινή σεζόν όταν οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν ΔΕΗ, ΟΤΕ και τα τρέχοντα έξοδα. Είναι ορατός ο κίνδυνος κάποιες επιχειρήσεις να μην ανοίξουν και έχει
γίνει και ένα ‘‘έγκλημα’’ εδώ: Εμάς που έχουμε καταστήματα σε τουριστικές ζώνες μας έχουν βάλει στον ΚΑΔ του λιανεμπορίου, όπως είναι τα καταστήματα του Πύργου. Εμείς θα πιούμε τον καφέ μας εκεί και αυτοί θα τον πιουν εδώ
όμως οι χαμένοι είμαστε εμείς που δουλεύουμε αποκλειστικά με τουρίστες.

Δεν υπάρχουν κρατήσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου. Εμείς κάνουμε αυτή τη δουλειά για 6-7 μήνες και αποδίδουμε στο κράτος για 12 μήνες. Και πάμε σε μια άλλη πονεμένη
ιστορία, την κρουαζιέρα. Υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο και όλοι τηρούμε τα ίδια μέτρα.

Αν έρθει ένα πλοίο εδώ, θα φανεί μετά τον Ιούνιο, Ιούλιο και θα είναι ένας αγώνας μετ’ εμποδίων αυτό που θα βιώσουμε από εδώ και πέρα, θα τον αφήσει στο λιμάνι, θα έρθουν να δουν τον αρχαιολογικό χώρο και μετά θα τους πάρουν για να τους πάνε όπου αποφασίσει η εταιρεία. Αυτό για εμάς σημαίνει πως είτε έρθει είτε δεν έρθει πλοίο, όφελος δεν έχουμε.

Τουρισμός δεν είναι μόνο τα μεγάλα ξενοδοχεία, είναι και τα λιανομάγαζα που
προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο χρόνια».

Ολυμπία Κατσάλη,
Επιχειρηματίας

«Νομίζω ότι το 2021 θα είναι χειρότερο από το 2020 από αυτά που ακούμε και αυτά που βιώνουμε. Το κράτος δεν μας στήριξε, ζητάμε μεγαλύτερη στήριξη. Παίρνουν αυτοί που έχουν υπαλλήλους, εγώ που δεν έχω, δεν πήρα. Όσο για τον τουρισμό, δεν βλέπω φως! Άλλη μια χρονιά θα πάει χαμένη! Και αν ανοίξει τον 7ο μήνα ή τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο τι θα μαζέψουμε; Έχω 12 μήνες να πάρω ένα ευρώ από το μαγαζί μου. Δεν έχουμε βιώσει ποτέ ξανά τέτοια κατάσταση και πολύ φοβάμαι πως
από τον Νοέμβριο θα έχουμε πάλι τα ίδια και θα κλείσουν πολλά καταστήματα»

Νίκος Καραφλός
Dexamenes Seaside Hotel-  Κουρούτα

Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι συνθήκες δείχνουν πιο ευνοϊκές σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ωστόσο, επειδή οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα για τους επισκέπτες που πρόκειται να φθάσουν στην Ελλάδα δεν είναι ξεκάθαρα, δυσκολεύει την όλη κατάσταση, ώστε να έχουμε κι εμείς μια καλύτερη εικόνα.

Οι ενδείξεις είναι αρκετά θετικότερες από την περσινή χρονιά και ελπίζουμε για
το καλύτερο, πάντα με προτεραιότητα την υγεία. Ελπίζουμε επίσης όλα να εξελιχθούν ομαλά και να ‘χουμε τη χαρά να υποδεχτούμε και να φιλοξενήσουμε τους επισκέπτες μας.

Γιάννης και Γιώργος Βρυνιώτης,
Vriniotis Seaside Resort Hotel

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε, ενώ όσον αφορά τη σεζόν προβλέπεται και
φέτος να είναι δύσκολη, όσον αφορά το θέμα του τουρισμού. Λόγω covid η φετινή
χρονιά θα είναι αβέβαιη. Δεν υπάρχουν προκρατήσεις στο επιθυμητό επίπεδο και
δεν ξέρουμε ακριβώς τον τρόπο που θα ανοίξουμε. Θέλαμε μία καλύτερη
ενημέρωση από την Πολιτεία. Ήδη είναι αργά για μας και έπρεπε να είχαμε
ενημερωθεί καλύτερα για να έχουμε προκρατήσεις, έτσι ώστε η σεζόν να ήταν
πιο ευνοϊκή για μας. Ουσιαστικά μιλάμε για μία σεζόν 2 μήνες το πολύ, που είναι
σίγουρα πολύ λίγος χρόνος για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Σάκης Νικολακόπουλος
Amalias Hotel Κουρούτα


Μέχρι πρότινος δεχόμασταν ως ξενοδοχείο μόνον εμπορικούς αντιπροσώπους.
Ελπίζουμε από δω και στο εξής να ξεκινήσει η έλευση του κόσμου στην περιοχή μας, με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και κυρίως το καλοκαίρι. Ήταν μια άσχημη,
δύσκολη χρονιά λόγω του κορωνοϊού. Η ζημιά ήταν μεγάλη έτσι και αλλιώς για όλες
τις επιχειρήσεις της Ελλάδας και βέβαια για τις ξενοδοχειακές μονάδες και την
εστίαση που στηρίζουν την οικονομία λόγω Τουρισμού. Ευελπιστούμε, να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες, που δεν παύουν με το άνοιγμα των επιχειρήσεων. Μια συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει. Ο κόσμος είναι διστακτικός. Θέλει να εμβολιαστεί για να βγει προς τα έξω και να κινηθεί με ασφάλεια και χωρίς μεγάλο άγχος και θέλουμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Γεώργιος Μπάλλας,
Ξενοδοχείο Αναγέννησης


«Αν ήμουν στη Μύκονο θα ήμουν θετικός στο άνοιγμα της τουριστικής κίνησης. Η δικιά μας περιοχή είναι νεκρή έως τις αρχές Αυγούστου. Δεν υπάρχει καμία κράτηση, καμία κίνηση, κανένας προγραμματισμός. Δεν υπάρχει τίποτα. Έχω δύο ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή και μπορώ να ξεχωρίζω τις καταστάσεις οι οποίες υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχουμε είναι κρατήσεις για τον Αύγουστο και για τέλη Ιουλίου. Για τον Ιούνιο και αρχές Ιουλίου, αλλά και τον Μάιο δεν υπάρχει τίποτα. Οπότε το ότι ξεκινάει ο τουρισμός στις 15 Μαΐου για μένα δεν έχει καμία ουσία.

Σε σχέση δε με την περσινή χρονιά εγώ προσωπικά πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι
χειρότερα. Έχω φίλους από εξωτερικό που έρχονται κάθε χρόνο, οικογένειες που ακόμη δεν έχουν προγραμματίσει διακοπές, γιατί δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι
εμβολιασμοί στην Ευρώπη. Αν δεν εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι πώς θα έρθουν
για διακοπές; Απλά δεν πρόκειται να έρθουν».

Σωτήρης Παναγόπουλος
(Galinio Boutique Apartments, Σκαφιδιά)

«Η επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας σηματοδοτεί την έναρξη
της δύσκολης προσπάθειας επανόδου στην κανονικότητα.

Ο τουρισμός ως βασικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας καλείται να ανταποκριθεί στο ρόλο του υπό δύσκολες συνθήκες με προσαρμογή σε απαιτητικά υγειονομικά πρωτόκολλα και σε κρίσιμο οικονομικό περιβάλλον.
Αποτελεί προφανώς ένα στοίχημα τόσο για τον τουριστικό κλάδο όσο και για την
συνολική εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση που επέφεραν οι πρωτόγνωρες
συνθήκες.

Ως επιχειρηματίες έχουμε ενημερωθεί, έχουμε προετοιμασθεί, διαθέτουμε την περσινή
εμπειρία και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε φιλοξενία με ασφάλεια.

Θα προσπαθήσουμε να επανορθώσουμε τις συνέπειες που επέφερε η κρίση για τις
επιχειρήσεις μας συμμετέχοντας στο ευρύτερο σχέδιο ανάδειξης του ελληνικού
τουριστικού προϊόντος και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας.

Θεωρούμε ότι απαιτείται να επιδειχθεί από όλους μας σοβαρότητα και υπευθυνότητα
και αισιοδοξούμε για ένα ασφαλές και αποδοτικό καλοκαίρι».

Δημήτρης Μικελόπουλος,
Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου
Αρχαίας Ολυμπίας

«Περιμέναμε το 2019 την έναρξη της τουριστικής σεζόν με πολύ αισιόδοξα
μηνύματα, με πολύ κόσμο και θα ήμασταν η πρώτη περιοχής της Ελλάδας που θα άνοιγε τουριστικά λόγω της Αφής της Φλόγας. Δυστυχώς όλα πήγαν πίσω και αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο, δεν μπορούμε να ρίξουμε ευθύνες κάπου. Εκτός από
τη φτώχεια που περνάμε, υπήρξε μια πολύ μικρή βοήθεια για τους εργαζόμενους, ελάχιστη όμως για τις επιχειρήσεις. Τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν, θετικό αλλά λίγο.

Περιμένουμε ακόμη την επάνοδο του τουρισμού με αισιοδοξία αν και προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα είναι μία από τα ίδια. Λόγω του ότι είμαστε το πρώτο τουριστικό μέρος που βιώσαμε τον κορωνοϊό, όταν είδαμε να ξεκινάνε αυτά τα χάλια, κουβεντιάσαμε τι πρέπει να γίνει και αποφασίσαμε να ζητήσουμε μια γενναία ενίσχυση. Από τότε πιστεύαμε ότι το κράτος έπρεπε να σκύψει από πάνω στον κλάδο του τουρισμού όμως δεν έσκυψε κανείς, μας έχουν για πέταμα! Λόγια, λόγια,

λόγια… Ναι, υπήρξαν κάποια μικρά βοηθήματα αλλά δεν φτάνουν. Θέλουμε χρήματα να ανοίξουν οι επιχειρήσεις μας και να είναι υγιείς».

Στέφανος Γιακουμέλος,
Ξενοδοχείο Ορίζοντες

«Είναι σωστή σίγουρα η κίνηση να ανοίξει ο τουρισμός 15 Μαΐου, αφού άλλωστε έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός ειδικότερα στο εξωτερικό, όπου έχει εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει να έχουμε κρατήσεις. Να τονίσω ότι το χειμώνα που πέρασε όλοι φανταζόμασταν και εγώ προσωπικά, ότι αυτή την εποχή θα ανοίξουμε, περίπου στις 15 Μαΐου. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ λογική απόφαση αυτή. Σίγουρα η χρονιά φέτος θα είναι πολύ καλύτερη από ότι πέρσι, αφού αυτή τη στιγμή έχουμε κρατήσεις για Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό».

Κωνσταντίνα Βυθούλκα,
Althea Apartments Κατάκολο


«Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικό που αρχίζει η τουριστική κίνηση στις 15 Μαΐου και πιστεύω ότι θα είναι ένα καλό καλοκαίρι για μας. Υπάρχει γενικά μια αισιοδοξία για την κίνηση του τουρισμού και ήδη έχουμε κάποιες κρατήσεις και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, 50-50 μπορώ να πω. Σε σχέση με πέρσι θα πάμε πολύ καλύτερα αν και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τον ιό, αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα και θα δουλέψουν όλες οι επιχειρήσεις, αφού πρέπει αυτή τη χρονιά να πάμε καλά και για το μέλλον  Γενικά είμαστε αισιόδοξοι».

Λευτέρης Νικολακόπουλος,
ιδιοκτήτης ξενοδοχείου Ζορμπάς

Ο τουρισμός επίσημα όπως είπε ο υπουργός ανοίγει. Αλλά δεν υπάρχει τόσο μεγάλη
ανταπόκριση, ούτε κρατήσεις για αυτό το διάστημα, δηλαδή για τις 15 Μαΐου.
Κρατήσεις υπάρχουν μετά τις 15 Ιουνίου.

Άρα ανοίγουμε με κάποια προβλήματα και όχι με μεγάλες πληρότητες. Αυτές είναι
περίπου της τάξεως του 10 με 20%. Όμως η κατάσταση θα αλλάξει μετά τις 15 Ιουνίου
και όσο προχωράει και ο εμβολιασμός, γιατί αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Εμείς λόγω της μορφής της μονάδας που έχουμε, γιατί είμαστε μικρή ξενοδοχειακή μονάδα με 31 δωμάτια, δεν στηριζόμαστε τόσο στον ξένο τουρισμό, όσο στον εσωτερικό που πρέπει να τον προσέξουμε. Δηλαδή όλοι θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τον εσωτερικό τουρισμό γιατί αυτός μπορεί να μας φέρει κέρδη όλο το χρόνο, ενώ οι τουρίστες είναι για ένα πεντάμηνο το πολύ. Πού φέτος θα είναι όπως και πέρσι ένα δίμηνο ο τουρισμός στην Ελλάδα, τρεις μήνες το πολύ».

Όλη η επικαιρότητα