Αθλητισμός

Αντώνης Γεωργιάδης: Η οικογένεια του Πανηλειακού θρηνεί την απώλειά του

Ακούστε το άρθρο

Στ. Γιαννακόπουλος: «Υπέροχος ως προπονητής και άνθρωπος!» – Στράντζαλης: «Άλλος ένας Πατέρας του ποδοσφαίρου έφυγε» – Κολοσκόπης: «Η ψυχή του θα πάει στον παράδεισο»

Η χθεσινή είδηση του θανάτου του Αντώνη Γεωργιάδη σε ηλικία 85 ετών σκόρπισε θλίψη στον αθλητισμό της χώρας και φυσικά στην οικογένεια του Πανηλειακού, καθώς ο παλαίμαχος προπονητής των ερυθρόλευκων υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πρόκειται για τον Έλληνα τεχνικό με τις περισσότερες παρουσίες σε πάγκους ομάδων (586), ενώ στη μακρά διαδρομή του υπηρέτησε πολλούς συλλόγους, μεταξύ των οποίων οι Πανηλειακός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Άρης, ΟΦΗ και ΑΕΛ, ενώ από το 1989 μέχρι το 1992 είχε χρέη ομοσπονδιακού τεχνικού στην Εθνική Ελλάδας.

Το 1996 ως προπονητής τότε του Πανηλειακού, ο Αντώνης Γεωργιάδης, έπεσε θύμα σοβαρού τροχαίου που επέφερε ουσιαστικά το τέλος της προπονητικής του καριέρας, αφού του κληροδότησε μόνιμα προβλήματα υγείας.

Η Δόξα Δράμας και οι δύο τελικοί Κυπέλλου

Ο Γεωργιάδης ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε τη δεκαετία του 1950 στη Δόξα Δράμας. Κορυφαίες του στιγμές στην ποδοσφαιρική του καριέρα υπήρξαν οι δύο συμμετοχές στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας τις περιόδους 1957–58 και 1958–59. Στον δεύτερο τελικό σημείωσε το μοναδικό τέρμα της ομάδας του, όμως οι «Μαυραετο» δεν απέφυγαν τελικά την ήττα από τον Ολυμπιακό (2-1). Συμπαίκτης του στη σπουδαία δραμινή ομάδα εκείνης της εποχής υπήρξε μεταξύ άλλων ο Τάκης Λουκανίδης.

Ρέκορτνμαν στους πάγκους

Ως προπονητής, πέραν του Πανηλειακού, υπηρέτησε πάρα πολλές ομάδες μέσα σε μία διαδρομή δεκαετιών, μεταξύ των οποίων τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Άρη, τον ΟΦΗ και την ΑΕΛ ενώ από το 1989 μέχρι το 1992 είχε χρέη ομοσπονδιακού τεχνικού της Εθνικής Ελλάδας.

Στον πάγκο της Ένωσης έκατσε τη σεζόν 1984-85 και στον Ολυμπιακό την αμέσως επόμενη (1985-86) καθώς και ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα το 1993(πριν τον Πανηλειακό), ενώ είχε το τιμόνι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για 30 συνολικά ματς, με απολογισμό 11 νίκες – 9 ισοπαλίες – 10 ήττες.

Ο Πανηλειακός με τον Γεωργιάδη στον πάγκο

Ο Αντώνης Γεωργιάδης ήταν ο πρωτομάστορας των μεγαλύτερων επιτυχιών του Πανηλειακού και ο δημιουργός της πιο θεαματικής επαρχιακής ομάδας που γνώρισε η Ελλάδα τη δεκαετία του ’90. Με τον Γεωργιάδη προπονητή, οι «ερυθρόλευκοι» εξελίχθηκαν σε ομάδα-τρένο κατακτώντας διαδοχικά πρωταθλήματα σε Γ’ και Β’ Εθνική, φτάνοντας μέσα σε τρία χρόνια από τις αλάνες στα σαλόνια της Α’ Εθνικής.

Τη σεζόν 1993-94 αναδείχθηκαν πρωταθλητές στον Νότιο Όμιλο της Γ  Εθνικής, φτάνοντας στον ασύλληπτο αριθμό-ρεκόρ των 91 γκολ, και τη σεζόν 1994-95 κατέκτησαν άνετα το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής με διαφορά 8 βαθμών από την Καλαμάτα και την Παναχαϊκή και φτάνοντας τα 70 γκολ!

Ο Αντώνης  Γεωργιάδης έχτισε μια σύγχρονη ομάδα, με κύριο χαρακτηριστικό την ευχέρεια στο σκοράρισμα. Σε μια εποχή που η πλειονότητα των προπονητών ακολουθούσαν πιστά το 4-4-2, ο Γεωργιάδης εφάρμοσε στον Πανηλειακό το πρωτοποριακό για τα τότε ελληνικά δεδομένα σύστημα 4-3-3, όχι στα σημερινά πρότυπα με εσωτερικούς μέσους αλλά με «δεκάρι». Έφτιαξε τη μαγική τριάδα Τζόρτζεβιτς-Αρμύλαγος-Γιαννακόπουλος με «δεκάρι» τον Στράντζαλη και για τρία χρόνια «φόρτωσε» με γκολ όλους τους αντιπάλους.

Στην πρώτη χρονιά στην Α’ Εθνική, το 1995-96, ο Πανηλειακός συνέχισε να πετάει «φωτιές» προσφέροντας  θέαμα με συνεχόμενες τριάρες και τεσσάρες μέσα-έξω (4-2 τον ΟΦΗ, 1-3 στην Ξάνθη, 4-1 Αθηναϊκό, 1-3 Εδεσσαϊκό) και έφτασε στο α’ γύρο να είναι 5ος πίσω από τον ΟΦΗ, όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τον Αντώνη Γεωργιάδη…

Σεζόν: 1993-1994: Γ’ Εθνική – Θέση 1η – 78 β. – Γκολ: 91-25

Σεζόν 1994-1995: Β’ Εθνική – Θέση 1η – 67 β. – Γκολ: 70-36

Σεζόν 1995-1996: Α’ Εθνική – Θέση 12η – 40 β. –  Γκολ: 46-51(δεν την ολοκλήρωσε ο ίδιος)

Η μοιραία 12η Μαρτίου του 1996

Το 1996 ο Αντώνης Γεωργιάδης  αναγκάστηκε να αφήσει την προπονητική καριέρα του, διάρκειας 35 ετών, ύστερα από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Συγκεκριμένα, στις 12 Μαρτίου εκείνου του έτους, κι ενώ επέστρεφε στον Πύργο με το προσωπικό του αυτοκίνητο, καθώς ήταν προπονητής του Πανηλειακού έχασε τον έλεγχο στο 48,5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθήνας – Κορίνθου και προσέκρουσε αρχικά στις προστατευτικές μπάρες και στη συνέχεια με σφοδρή ταχύτητα σε βράχια.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της εποχής, διερχόμενοι οδηγοί σταμάτησαν για τις πρώτες βοήθειες, αλλά ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής ήταν βαριά τραυματισμένος και έπρεπε να διακομισθεί αμέσως σε νοσοκομείο. Η διακομιδή του στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαια έγινε με περιπολικό της Τροχαίας, λόγω της απεργίας των ασθενοφόρων.

Εκεί, οι γιατροί διαπίστωσαν βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τον εισήγαγαν επειγόντως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. “Η κατάσταση του Αντ. Γεωργιάδη είναι κρίσιμη. Εχει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Επίσης, κακώσεις στην κοιλιά, στο θώρακα και στα νεφρά”, ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν.

Ο Γεωργιάδης χρειάστηκε να νοσηλευτεί για τέσσερις μήνες, τους δύο εξ αυτών σε ΜΕΘ, καθώς βρισκόταν σε κώμα, με αιμάτωμα στο κεφάλι. Τελικά, ύστερα από μεγάλη προσπάθεια, κατάφερε να βγει νικητής.

Μάλιστα, επέστρεψε για λίγο στους πάγκους για λογαριασμό του Ολυμπιακού Βόλου τη σεζόν 1996/97 και στις αρχές της επόμενης, αλλά στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον Θανάση Βήτα, καθώς τα προβλήματα υγείας που του κληροδότησε το ατύχημα δεν τον βοήθησαν να συνεχίσει, όπως θα ήθελε, την προπονητική.

Στέλιος Γιαννακόπουλος: «Πολύ πιο μπροστά από την εποχή του!»

H «Πατρίς σπορ» επικοινώνησε με έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα του Πανηλειακού, τον Πρωταθλητή Ευρώπης, Στέλιο Γιαννακόπουλο, ο οποίος υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Γεωργιάδη μαζί με τους υπόλοιπους ερυθρόλευκους τότε, πέτυχαν πράγματα και θαύματα, φέρνοντας την ομάδα του Πύργου μέχρι και τα σαλόνια της Α’ Εθνικής.

Ο Stelios, εμφανώς στεναχωρημένος για τον θάνατο του πρώην προπονητήτου, μίλησε για εκείνον με τα καλύτερα λόγια, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο Αντώνης Γεωργιάδης ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Είμαι πολύ στεναχωρημένος γιατί έφυγε από την ζωή ένας υπέροχος άνθρωπος αλλά και προπονητής! Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του και μαζί περάσαμε τρία υπέροχα χρόνια. Βοήθησε πολύ ποδοσφαιρικά τόσο εμένα όσο και τα άλλα παιδιά… Ήταν τρομερός ψυχολόγος και με την ομιλία του σου τόνωνε πάρα πολύ το ηθικό ώστε να βγεις να παίξεις και να αποδώσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου. Υπήρχε τότε ένας μαγικός συνδυασμός Σταυρόπουλου – Γεωργιάδη – Αργυρούλη που θεωρώ πως ήταν ότι καλύτερο έχει περάσει από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Αντώνης Γεωργιάδης είχε τρομερή ικανότητα στο να αξιοιποεί παίκτες, να βγάζει παίκτες και να τους αναδεικνύει. Ήταν καταπληκτικές εποχές εκείνες! Θα τον θυμάμαι πάντα, αιωνία να είναι η μνήμη του».

Συλλυπητήρια από Πανηλειακό

H διοίκηση του Πανηλειακού, σχεδόν άμεσα, εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του Αντώνη Γεωργιάδη τονίζοντας πως θα μείνει για πάντα στην καρδιά των ερυθρόλευκων.

Αναλυτικά:

«Η Διοίκηση του Α.Ο. Πανηλειακός και σύσσωμη η ερυθρόλευκη οικογένεια αποχαιρετά με βαθύτατη θλίψη και αιώνιο σεβασμό τον πρώην προπονητή της ομάδας μας, Αντώνη Γεωργιάδη, ο οποίος έφυγε σήμερα (σ.σ. χθες) από κοντά μας σε ηλικία 85 ετών.

Ο Αντώνης Γεωργιάδης ήρθε στον Πύργο το 1993, αμέσως μετά το πέρασμά του από τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος και ένα σύντομο πέρασμα από τον πάγκο του Ολυμπιακού, με τον πρόεδρο της ομάδας μας, κ. Σάκη Σταυρόπουλο, να τον προσλαμβάνει στο τιμόνι του Πανηλειακού στη Γ’ Εθνική ώστε να εκπληρώσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια της ομάδας μας. Πρόκειται για τον άνθρωπο και προπονητή που συνδέθηκε άρρηκτα με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της ομάδας της πόλης μας καθοδηγώντας την σε διαδοχικές ανόδους από την Γ’ Εθνική μέχρι την Α’ Εθνική κατηγορία.

Ο Αντώνης Γεωργιάδης παρέμεινε στον πάγκο του Πανηλειακού έως και τον Μάρτιο του 1996, οπότε στις 12/3 ενεπλάκη στο πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα στην Κακιά Σκάλα κατά την επιστροφή με το αυτοκίνητό του στον Πύργο, ολοκληρώνοντας έτσι στην ομάδα μας την τεράστια πορεία του στο χώρο του ποδοσφαίρου ως αθλητής και προπονητής.

Καλό ταξίδι, κόουτς! Θα είσαι για πάντα στις καρδιές μας…»

Γιώργος Στράντζαλης: «Κύριε Αντώνη δεν σε χόρτασα!»

Σε μια συγκινητική ανάρτηση προχώρησε ο Γιώργος Στράντζαλης, προπονητής και παλιός ποδοσφαιριστής του Πανηλειακού, μέλος εκείνης της «χρυσής ομάδας» του Αντώνη Γεωργιάδη. Ο Γιώργος Στράντζαλης, ο οποίος μένει μόνιμα στον Καναδά,έμαθε με καθυστέρηση τα δυσάρεστα νέα λόγω της διαφοράς ώρας και έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Κάτι συμβαίνει ….

Άλλος ένας Πατέρας του ποδοσφαίρου έφυγε.

Ίσως από τους λίγους που έδωσαν την ελευθερία στους ρόλους των παικτών μέσα από την δημιουργία. Ανάπτυξη από τον τερματοφύλακα …

Ο ιδρυτής ποδοσφαιρικός του Πανηλειακού.

Φυσικά  μαζί με τον … φοβάμαι πλέον να πω γράψω το όνομα του … κ ΝΙΚΟ όλοι τον γνωρίζουν αυτόν τον ψηλό σκούρο με το αγέρωχο ύφος και τη φωνή…

Μέσα στη ΟΦΗ και όταν ο Πανηλειακός ήταν στην ευθεία πίσω από του πρώτους.

Μου λέει πριν βγούμε για το ματς. Σήμερα αν δεν χάσουμε πάμε για Ευρώπη!!

Γυάλισαν τα Μάτια του… Το πίστευε! 1995 χρονολογία.

2-0 χάνουμε στο ημίχρονο.

Όταν άνοιξε η πόρτα και μπήκε μέσα να μας μιλήσει, μπήκε σαν δαίμονας. Είστε @@@@@@!!! Εσείς είστε αυτοί σήμερα που μιλά όλη η Ελλάδα για εσάς;

Όχι δεν είστε. Είστε δειλοί απόψε!!

Τον έβγαλε έξω ο κ. Νίκος να τον ηρεμίσει. Γυρίζοντας μέσα ο Ψηλός μας λέει ήρεμα.

Πάμε από την αρχή ξεχάστε το πρώτο μέρος.

Αυτό ήταν 2-2 τελικό. ‘Έρχεται μέσα ο κυρ Αντώνης με αγκαλιάζει και μου φωνάζει. Τώρα δεν μας πιάνει κάνεις. Το ακούς @@@@@νο;

Τον σφίγγω στην αγκαλιά μου και μένω βουβός.

Η πίστη του προπονητή μας είναι ίσως τις περισσότερες φορές πιο ισχυρή από την δικιά μας των παικτών εννοώ: Απλά γιατί βλέπουν το δημιούργημα τους ένα βήμα πιο μπροστά από τους παίκτες.

Την επομένη δεν γυρίζει πίσω και έχει ένα απίστευτο ατύχημα με το αυτοκίνητο!

Εκεί τελείωσε και το όραμα του Πανηλειακού!

Όλα πίσω, όλα μαύρα όλοι οι ποιοτικοί παίκτες φεύγουν μέσα σε δυο χρόνια!

Κάποιοι γνωρίζουν την αλήθεια. Εγώ απλώς αποτυπώνω την αξία ενός ανθρώπου που ΕΔΩΣΕ σε ομάδες και στην Εθνική μας.

Στυλ, πρόοδο σύγχρονη πρόοδο στο ποδόσφαιρο μας!

Αυτοί, πατέρες του ποδοσφαίρου μας, εάν τους μάζευαν πριν φύγουν από την ζωή, όλους μαζί, Πετρόπουλο, Γεωργιάδη, Καραπατή, Αλέ, Παναγούλια (ίσως μου διαφεύγει κάποιος, συγνώμη) και μας μιλούσαν ο καθένας για την φιλοσοφία του και για τα πρέπει του ελληνικού ποδοσφαίρου μας, αυτή τη στιγμή θα υπήρχαν αρκετοί Έλληνες προπονητές σε ευρωπαϊκές ομάδες.

Κύριε Αντώνη δεν λυπάμαι που φεύγεις, λυπάμαι που δεν σε χόρτασα!»

Θ. Ανδριόπουλος: «Μεγάλος δάσκαλος!»

«Ο Αντώνης Γεωργιάδης, ήταν μια προσωπικότητα πανελλαδικής εμβέλειας. Πρόκειται για τον προπονητή με τις περισσότερες παρουσίες στον πάγκο της Εθνικής Ομάδας, και ο άνθρωπος που με κάλεσε στην Εθνική όταν ήμουν στην Παναχαϊκή! Και κατόπιν όταν μαζί με το Σακη Σταυρόπουλο αναμόρφωσαν τον Πανηλειακό, με έφερε στον Πύργο! Δυστυχώς όμως το μοιραίο εκείνο τροχαίο που είχε, γιατί ο Πανηλειακός θα έπαιζε πολλά χρόνια στην Α΄ εθνική, αλλά και στην Ευρώπη! Του άρεσε το σύγχρονο ποδόσφαιρο, έχοντας τεράστιες γνώσεις , και τεράστιο πάθος , και θα λείψει πολύ από το χώρο μας, ένας δάσκαλος του ποδοσφαίρου όπως ήταν ο κ. Αντώνης! Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του, καλό ταξίδι δάσκαλε,  θα είσαι πάντα στην καρδιά και στη μνήμη μας»!

 

Ν. Γκρίλλας: «Εμβληματική μορφή!»

«Ότι και να πούμε για αυτόν τον τεράστιο δάσκαλο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου όπως ήταν ο αείμνηστος πλέον Αντώνης Γεωργιάδης, είναι πολύ λίγο! Είχα την τύχη και την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του για 2.5 χρόνια, μέχρι δηλ. εκείνο το μοιραίο τροχαίο της 12ης Μαρτίου του 1996! Έχοντας τότε δημιουργήσει με τον μεγάλο μας πρόεδρο κ. Σάκη Σταυρόπουλο,  μια ομάδα μοντέλο! Ο θάνατος του αφήνει ένα μεγάλο κενό στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο, καθώς είχε τέτοιες γνώσεις και τέτοια ευφράδεια λόγου, που όλοι εμείς δίπλα του μάθαμε πολλά! Όσο για το πάθος του, θυμάμαι ένα ματς με τον ΟΦΗ εκτός έδρας, όταν βρέθηκα σε κάποια φάση δίπλα του,  και τότε πετάγεται και μου λέει δυνατά: «Ρε Γκρίλλα… επάνω του»! Και την άλλη ήμερα στην προπόνηση μου λέει: Νίκο μου σου φώναξα πολύ, γιατί εκείνη την ώρα ήμουν πολύ πιεσμένος, και την πλήρωσες εσύ»!

 

Αύριο το τελευταίο αντίο

Από το γάμο του με την αείμνηστη Λέφη, είχε αποκτήσει δύο παιδιά τον Αντώνη και την Άνυ ενώ η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 12.30 μ.μ. στον Κόκκινο Μύλο σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Όλη η επικαιρότητα