Ηλεία

Αντ. Γιαχαλής: «Πονοκέφαλος» το αντλιοστάσιο Επιταλίου για ΓΟΕΒ και αγρότες

Ακούστε το άρθρο

Στα προβλήματα του αντλιοστασίου του Επιταλίου που έχουν οδηγήσει στη σημερινή εικόνα αγροτικών εκτάσεων πνιγμένων από το νερό βροχοπτώσεων, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται από κοινού με την περιφέρεια για να δοθεί λύση σε προβλήματα αρκετών χρόνων, στάθηκε σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνείου- Αλφειού Αντώνης Γιαχαλής.

Αρχικά, ο κ. Γιαχαλής εστίασε στα μέσα που διαθέτει το αντλιοστάσιο και τα προβλήματα που έχουν. Εξοπλισμένο με τέσσερις αντλίες και μία μεγάλη υποβρύχια, δύο εκ των τεσσάρων είναι κατεστραμμένες και θεωρείται αδύνατη η επισκευή τους τη δεδομένη στιγμή, ενώ από τις άλλες δύο λειτουργεί μονάχα η μία και αυτές τις μέρες θα τοποθετηθεί και η δεύτερη. Όσον αφορά τη μεγάλη υποβρύχια αντλία, είχε επισκευαστεί πριν 20 μέρες και είχε επανατοποθετηθεί, ωστόσο δούλεψε μονάχα για 10 μέρες και λόγω κάποιων αυξομειώσεων της ηλεκτρομαγνητικής τάσης υπερθερμάνθηκε και κάηκε. Μετά από αυτό, έχει αποσταλεί ήδη για επισκευή και εκτιμάται ότι τις επόμενες μέρες θα επανατοποθετηθεί στο αντλιοστάσιο.

Η σημερινή εικόνα εκτάσεων απόρροια των προβλημάτων

Η σημερινή εικόνα στην περιοχή του Επιταλίου δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τον κ. Γιαχαλή, ο οποίος τόνισε πως τα προβλήματα στις αντλίες είναι και ο λόγος που αρκετές γεωργικές εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει. Παράλληλα, σημείωσε πως το αντλιοστάσιο είναι αυτό που βοηθάει να φεύγουν τα νερά με δυναμικό τρόπο και όχι με φυσική ροή, μιας και η στάθμη της θάλασσας είναι πιο πάνω από τις συγκεκριμένες εκτάσεις που ήταν η λίμνη παλαιότερα.

Δεν αποδίδουν τα μέγιστα!

Βέβαια, επεσήμανε πως δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το αντλιοστάσιο, εστιάζοντας στα σωληνωτά μέρη στα οποία δεν υπάρχει 100% στεγάνωση και έτσι δεν αποδίδουν τα μέγιστα που μπορούν τα μηχανήματα. Τα προβλήματα αυτά, όπως είπε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τώρα που η στάθμη του νερού είναι ακόμα ψηλά, όμως στο σχεδιασμό του οργανισμού σε συνεργασία με την περιφέρεια είναι η άμεση επισκευή των αντλιών ώστε να λειτουργήσουν και πάλι και να διορθώσουν την κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο.

«Ανάλογα προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν και τα άλλα»

Πραγματοποιώντας αναφορά στο πρόβλημα του αντλιοστασίου του Επιταλίου, υπογράμμισε πως δυνητικά θα μπορούσαν να το έχουν όλα τα αποστραγγιστικά αντλιοστάσιο του νόμου. Μίλησε δε και για την περίπτωση αγοράς μιας νέας αντλίας, λέγοντας πως σε περίπτωση που επιθυμούσαν να πάρουν μία νέα μεγάλη υποβρύχια αντλία το κόστος θα ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ. Επίσης, σημείωσε πως αν η διαχείριση του έργου συνολικά ήταν καλύτερη τα προηγούμενα χρόνια, η παρούσα κατάσταση δεν θα υπήρχε. Τέλος, επικεντρώθηκε στις εργασίες εγκατάστασης που έχουν γίνει σε αρκετά πράγματα, ενώ υπογράμμισε πως το αγαθό που λέγεται νερό δεν εκτιμάται όπως πρέπει και όλοι το χρυσοπληρώνουν.

Οι ΤΟΕΒ κρίνουν τα οικονομικά

Η συμβολή τον ΤΟΕΒ στο οικονομικό κομμάτι ήταν το επόμενο θέμα που κλήθηκε να σχολιάσει ο κ. Γιαχαλής, σημειώνοντας πως μπορεί ο ΓΟΕΒ να είναι ο διαχειριστής του έργου αλλά αυτό γίνεται με πόρους από τους αγρότες. «Όταν οι ΤΟΕΒ είχαν δημιουργήσει προβλήματα και χρέη, μην περιμένουμε να μαζευτούν λεφτά αυτές τις εποχές όταν δεν μαζεύονταν τις παλαιότερες», δήλωσε.

Έτοιμες οι εκτάσεις το επόμενο διάστημα

Βέβαιος πως η κατάσταση της λίμνης θα είναι η καλύτερη δυνατή σε λίγες μέρες και θα μπορεί να καλλιεργηθεί τη στιγμή που πρέπει, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ που τόνισε πως σε περίπτωση που δουλεύουν τρεις αντλίες τα προβλήματα θα λυθούν σε σύντομο χρόνο. Ωστόσο να σημειωθεί πως κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί και από τις βροχοπτώσεις των επόμενων ημερών, καθώς σε περίπτωση ακραίων φαινομένων δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση όσες αντλίες και αν υπάρχουν.

Και κτιριακά προβλήματα

Μπορεί να έγινε εκτενής αναφορά στα ηλεκτρομηχανολογικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το αντλιοστάσιο Επιταλίου, ωστόσο υπάρχουν και προβλήματα με τις κτιριακές υποδομές. Τα κελύφη των αντλιοστασίων έχουν υποστεί φθορά από το χρόνο, γεγονός που κρύβει κινδύνους για ατυχήματα μιας και σε αυτές φιλοξενείται ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Για όλα αυτά ωστόσο, ο κ. Γιαχαλής τόνισε πως αναμένεται να δοθούν λύσεις μέσω του σχεδιασμού που υπάρχει από τον οργανισμό σε συνεργασία με την περιφέρεια, καθώς όλα αυτά τα χρόνια γίνονταν διορθώσεις προκειμένου να βγει η χρονιά και όχι ουσιαστικό έργο.

Γνώστρια των προβλημάτων η Περιφέρεια Τελευταίο κεφάλαιο στο οποίο στάθηκε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ είναι η περιφέρεια και η γνώση της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αντλιοστάσια στην Ηλεία, υποστηρίζοντας πως η συνεργασία τους είναι καλή και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί εγκαίρως, διαχωρίζοντας τα ζητήματα ανάλογα με την προτεραιότητά τους.

Κλείνοντας, θέλησε να σχολιάσει και τη σημασία των αντλιοστασίων όσον αφορά στις αστικές περιοχές, αφού είναι αυτά που επιβαρύνονται σημαντικά από τα αστικά λύματα και με την κατάλληλη διαχείριση τα πετούν στη θάλασσα, γεγονός που καταπονεί τον εξοπλισμό και αυξάνει τα έξοδα του οργανισμού προς τη ΔΕΗ.

Όλη η επικαιρότητα