Ελλάδα

Απίστευτο: Έλληνες γιατροί ξέχασαν μέσα στο σώμα της χειρουργική σπάτουλα μήκους 23,7 εκατοστών

Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανής αμέλεια από τη χειρουργική ομάδα. Η περιπέτεια της ασθενούς και η δικαστική διαμάχη μετά το λάθος που λίγο έλειψε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην άτυχη γυναίκα.

Ολόκληρη χειρουργική σπάτουλα μέσα στην κοιλιά ασθενούς ξέχασε ιατρική ομάδα δημόσιου νοσοκομείου που χειρούργησε γυναίκα ασθενή, η οποία αναγκαστικά υπεβλήθη και σε δεύτερη επέμβαση σε διάστημα μόλις 17 ημερών για να της αφαιρεθεί το ξεχασμένο χειρουργικό εργαλείο.

Για το λόγο αυτό η Δικαιοσύνη της επιδίκασε αποζημίωση ύψους 64.516 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη η ίδια και οι εγγύτεροι συγγενείς της, χρήματα τα οποία καταβλήθηκαν από το νοσοκομείο στο οποίο έγινε η επέμβαση, ωστόσο με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ιατρική ομάδα υποχρεούται να επιστρέψει το ποσό αυτό στο κρατικό νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, έκρινε ότι όλη η ιατρική ομάδα είναι υπεύθυνη έναντι του νοσοκομείου για τη «ζημιά την οποία προξένησαν κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων», καθώς η εγκατάλειψη του ιατρικού εργαλείου «οφείλεται σε βαρεία αμέλεια», δηλαδή, «έλλειψη της επιβαλλόμενης από το νόμο στοιχειώδους επιμέλειας του ικανού και συνηθισμένου ανθρώπου, την οποία ο νόμος αξιώνει από όλους τους ανθρώπους εντός του κύκλου της επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητάς τους».

Πρωτοφανής απροσεξία

Η χειρουργική σπάτουλα ήταν μεγάλη (μήκους 23,7 εκ. και πλάτους 8,4 εκ.) και αφαιρέθηκε με νέα επέμβαση αφού προηγουμένως η ασθενής υπέστη «σωματική κάκωση και συγκεκριμένα οξεία φλεγμονώδη αντίδραση, από έντονα κλινικά συμπτώματα, όπως εκτεταμένο εξάνθημα μετά κνησμού, καταβολή δυνάμεων, υψηλό πυρετό», ενώ στο νοσοκομείο είχε ανακαλυφθεί η έλλειψη του χειρουργικού εργαλείου!

Σύμφωνα με τους δικαστές της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου όλη η ιατρική ομάδα που συμμετείχε στην επίδικη επέμβαση, επέδειξε πρωτοφανή απροσεξία και έλλειψη στοιχειώδους επιμέλειας ενός ικανού και συνηθισμένου ανθρώπου και ειδικότερα, η ιατρική ομάδα, «άσκησε πλημμελώς τα υπηρεσιακά και ιατρικά τους καθήκοντα, προκαλέσαντες ζημία από βαρεία αμέλεια».

Όλο το ιατρικό team, δηλαδή ο χειρούργος μαιευτήρας γυναικολόγος και διευθυντής κλινικής του νοσοκομείου, οι δύο βοηθοί ειδικευόμενοι μαιευτήρες γυναικολόγοι εκ των οποίων ο ένας διένυε το 5ο και ο άλλος τον 3ο έτος της ειδικότητας και μία νοσηλεύτρια – εργαλειοδότρια, μετά το τέλος της επέμβασης (υστεροκτομίας) και πριν κάνουν το λεγόμενο ράψιμο σύγκληση της κοιλίας), όπως αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο, «δεν φρόντισαν, όπως είχαν υποχρέωση λόγω του επαγγέλματός τους, να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, ώστε να αποτραπεί κάθε περίπτωση εγκατάλειψης ιατρικού εργαλείου μέσα στο σώμα της ασθενούς».

Οι δικαστές του Ε.Σ. σημειώνουν ότι «οι ιατροί από αμέλειά τους δεν τήρησαν τους κοινώς αναγνωρισμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, αλλά και της κοινής πείρας και συγκεκριμένα, δεν έγινε από αυτούς ο απαραίτητος έλεγχος στην κοιλιακή χώρα της ασθενούς, ώστε να διακριβωθεί με τις δικές τους αισθήσεις ότι δεν υπάρχει ξένο σώμα και δεν είχε αφεθεί κανένα από τα χρησιμοποιηθέντα για την επέμβαση αντικείμενα και εργαλεία, υποχρέωση που είχαν όλοι οι γιατροί, δηλαδή ο επικεφαλής της ομάδας, ο οποίος πραγματοποίησε την χειρουργική επέμβαση, όσο και οι άλλοι δύο βοηθοί αυτού, οι οποίοι μάλιστα προέβησαν στην σύγκληση της τομής της χειρουργημένης».

Κυρίως οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη ιατρική ομάδα παρέλειψε να προβεί «στην αφαίρεση από την κοιλιακή χώρα της ασθενούς, πριν από την σύγκληση του εγχειρητικού τραύματος, της χρησιμοποιηθείσας κατά την επέμβαση ειδικής σπάτουλας, παρότι υποχρεούντο να την αφαιρέσουν, κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, αλλά και της κοινής πείρας».

Αποτέλεσμα της αμελούς αυτής συμπεριφοράς – συνεχίζουν οι δικαστές- ήταν «να παραμείνει επί 17 ημέρες εντός της κοιλιακής χώρας της ασθενούς, το μεταλλικό ευμεγέθους, ιατρικό εργαλείο και συγκεκριμένα εν μέσω των εντερικών του ειλεού και του μείζονος επιπλόου, χωρίς να το αντιληφθούν οι γιατροί, οι δε δύο ειδικευόμενοι ιατροί προέβησαν στο κλείσιμο της χειρουργικής τομής, αφού προηγήθηκε η σαράφη του περιτονίου από τον επικεφαλής ιατρό».

Πηγή: newsbomb

Όλη η επικαιρότητα