Ηλεία

Απαλλοτριώσεις Αγ. Ιωάννη Πύργου: Αντιπαράθεση Π.Ε Ηλείας και ιδιοκτητών για τη μερική αναστολή

Ακούστε το άρθρο

Β. Γιαννόπουλος: “Διαπιστώθηκε σφάλμα στην αρχική εκτίμηση της τιμής της μονάδος”

Νέα διάσταση στην υπόθεση που αφορά την εκτέλεση του έργου της παράκαμψης του Αγίου Ιωάννη στον Πύργο έδωσε η απόφαση της μερικής ανάκλησης της μη συντελεσμένης απαλλοτρίωσης στην περιοχή των Βυτινεΐκων (ουσιαστικά αφορά τρία ακίνητα) από το Περιφερειακό Συμβούλιο αφού οι δύο  ιδιοκτήτες εξέφρασαν την επιθυμία δια μέσω της  δικηγόρους τους να προσφύγουν στα δικαστήρια κατά της απόφασης αυτής.

Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων επισημάνθηκε η ενέργεια αυτή ήταν ενδεδειγμένη προκειμένου το έργο να προχωρήσει και να μην τεθεί σε κίνδυνο η κατασκευή του.     

“Η μερική ανάκληση μη συντελεσμένης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, κρίθηκε σκόπιμη, αφενός λόγω της εξαιρετικά μεγάλης διαφοράς του καθορισμένου ποσού της αποζημίωσης (σ.σ 754.000 ευρώ) τριών οικοπέδων, από την πραγματική τους αξία – όπως διαπιστώθηκε  – και αφετέρου για τη μη ανάκληση της απαλλοτρίωσης της συνολικής έκτασης, λόγω παρέλευσης των 18 μηνών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης καθορισμού των τιμών μονάδων αποζημίωσης, διάστημα στο οποίο απαιτείται η παρακατάθεση των καθορισμένων αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες. Σε μια τέτοια περίπτωση, η απαλλοτρίωση θα ανακαλούνταν αυτοδικαίως, για το σύνολο των εκτάσεων, με συνέπεια την ακύρωση του έργου και των ενεργειών που είχαν γίνει μέχρι στιγμής”, τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ Βασίλης Γιαννόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ.

Η  δικηγόρος κ Κλεονίκη Γκουβίτσα που εκπροσωπεί  τους δύο εκ των τριών ιδιοκτητών εξέφρασε την άποψη  ότι όσον αφορά το 18μηνο θα  πρέπει να υπολογιστεί  αφού ληφθεί υπόψη και το χρονικό διάστημα των δυόμιση μηνών που δεν λειτουργούσαν τα δικαστήρια λόγω του κορονοϊού.

” Καθαρά νομικά λοιπόν είχαμε δυόμιση  μήνες αναστολή της λειτουργίας δικαστηρίων λόγω του covid 19  παρατείνουν το δεκαοχτάμηνο που έληγε στο τέλος δεκάτου του 2020. Αν προσθέσουμε τους δυόμιση μήνες ξεπερνάμε την ημέρα διεξαγωγής του δικαστηρίου που έχει καθοριστεί για το Νοέμβριο του 2011. ‘Έρχεται τώρα λοιπόν η ΔΤΥ και λέει ότι έχουμε καλύψει το δεκαοχτάμηνο άρα θα πρέπει να ανακληθεί. Επίσης το θέμα του δεκαοχτάμηνου δεν μπορεί νομικά να προταθεί από την υπηρεσία που κάνει την απαλλοτρίωση αλλά μόνο από τους ιδιοκτήτες. Κανείς από τους ιδιοκτήτες που εκπροσωπώ εγώ δεν είπε πως έχει πρόβλημα στην παράταση του 18μηνου. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών έκρινε ότι η τιμή αυτή ήταν αρκετά αυξημένη και έκανε μία αίτηση στο δικαστήριο μετά την έκδοση της απόφασης καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδος  για να ζητήσει να διορθωθεί η απόφαση γιατί θεωρούσε πως έχει γίνει σφάλμα ως προς αυτό. Το Εφετείο της Πάτρας είπε λοιπόν ότι κανένα σφάλμα δεν είχε γίνει και ότι τα στοιχεία όλα είχαν εξεταστεί και ερευνηθεί και άφησε την ίδια τιμή Στην απαλλοτρίωση για την Ολυμπία οδό η απαλλοτρίωση της Γαστούνης έβγαλε αρκετά υψηλές τιμές σε σχέση με την απαλλοτρίωση της Βάρδας και της Αμαλιάδας. Αντίστοιχα τότε λοιπόν θα έπρεπε το ελληνικό δημόσιο να πει ότι η Αμαλιάδα και η Βάρδα έβγαλαν μικρότερες τιμές άρα η Γαστούνη που δεν μου αρέσει να την ανακαλέσω. Δεν είναι έτσι η διαδικασία”, τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Γκουβίτσα

Εντός ή εκτός οικισμού;

Ένα από τα ζητήματα που αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα στην διαφορετική προσέγγιση της Δ.Τ.Υ της Π.Ε Ηλείας από αυτή του δικαστηρίου και των ιδιοκτητών στον  καθορισμό της αξίας των οικοπέδων είναι το γεγονός αν είναι εκτός ή εντός οικισμού…

“Μιλάμε για τρία συγκεκριμένα ακίνητα που είχαν χαρακτηριστεί ως οικόπεδα , ότι δηλαδή βρίσκονται εντός οικισμού, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για αγροτεμάχια και μάλιστα για να είμαι ακριβής ένα μέρος του ενός ακινήτου είναι  εντός οικισμού και το μεγαλύτερο μέρος του  αποτελεί αγροτεμάχιο. Ο εσφαλμένος αυτός προσδιορισμός και χαρακτηρισμός επηρέασε κατά πολύ την αξία που είχε επιδικάσει το δικαστήριο  και αυτό διαπιστώθηκε στη συνέχεια από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηλείας όταν μπήκε στην διαδικασία να συντάξει τους πίνακες παρακατάθεσης αποζημίωσης.                 Υπήρξε μάλιστα διορθωτική έκθεση της επιτροπής του άρθρου 15 του νόμου που  διέπει το καθεστώς των απαλλοτριώσεων, η οποία  έλαβε υπόψη της τη βεβαίωση από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Πύργου που ανέφερε ότι η οριοθέτηση των οικισμών του Αγίου Ιωάννη και Βυτινεΐκων είναι σύμφωνη με αντίστοιχα κτηματολογικά διαγράμματα όπως αυτά είχαν αρχικώς συνταχθεί”, επισημαίνει ο κ Γιαννόπουλος

Από την πλευρά της η Γκουβίτσα υποστηρίζει πως είναι εντός οικισμού και ζώνης οικισμού και ότι το δικαστήριο έβγαλε την συγκεκριμένη τιμή αφού είχε ελέγξει όλα τα στοιχεία. “Το δικαστήριο έκανε αυτή την εκτίμηση γιατί έκρινε ότι επειδή ένα μέρος των ακινήτων αυτών είναι εντός του οικισμού, το υπόλοιπο θεωρείτε ότι είναι εντός ζώνης οικισμού με αποτέλεσμα να βγάλει μία ενιαία τιμή για τα ακίνητα”, τόνισε μεταξύ  άλλων η δικηγόρος των ιδιοκτητών.

Νέα απαλλοτρίωση

“Εμείς από την στιγμή που μας είχε τεθεί υπόψη η σχετική βεβαίωση της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου Πύργου όπου αναφερόταν στο λανθασμένο χαρακτηρισμό δεν μπορούσαμε να πούμε ότι δεν το λαμβάνουμε υπόψη, καταβάλουμε την αποζημίωση και στην συνέχεια όταν θα έχουμε την οριστική τιμή μονάδος από το τριμελές εφετείο τότε βλέπουμε τι κάνουμε. Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα ήταν σα να συνηγορούσαμε στο εσφαλμένο της διαδικασίας.  Γι ‘αυτό ζητάμε τη μερική ανάκληση της απαλλοτρίωσης που περιορίζεται μόνο  σε αυτά τα τρία ακίνητα γιατί  το έργο αρχίζει να εκτελείται και στο μεσοδιάστημα θα έχουμε προχωρήσει νέα απαλλοτρίωση για αυτά τα τρία ακίνητα, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα ολοκληρωθεί άμεσα και έτσι δεν θα δημιουργηθεί απολύτως κανένα πρόβλημα. Αν  έρθει το δικαστήριο και επιδικάσει ένα  Χ  ποσό αποζημίωσης έστω και κατάτι  μειωμένο θα σεβαστούμε την όποια δικαστική απόφαση. Για το συγκεκριμένο ζήτημα προβληματίστηκα εντόνως και εγώ αλλά και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Ηλείας γιατί πρόκειται για ένα έργο πνοής για την περιοχή μας που σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να διακινδυνεύσει. Για αυτό  το λόγο πήγαμε σε αυτή την λύση” τονίζει μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

Η κ. Γκουβίτσα έκανε σαφές πως οι εντολείς της θα καταφύγουν εκ νέου  στην δικαιοσύνη προκειμένου να ζητήσουν να ακυρωθεί αυτή η μερική ανάκληση της απαλλοτρίωσης.

“Πιστεύω ότι για μένα κακώς έγινε μερική ανάκληση της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης  και θα δημιουργήσει πρόβλημα  στο έργο γιατί τώρα οι εντολείς μου θα μπουν στην διαδικασία να ζητήσουν να ακυρωθεί αυτή η ανάκληση. Πως ανακαλείτε μόνο για αυτούς τους τρεις επιλεκτικά και όχι για όλους τους υπόλοιπους και όχι μόνο.                                                 Ο νόμος λέει ότι αποζημιώνεται κατά 70%  του ύψους της αποζημίωσης και  το υπόλοιπο 30%  το κρατάει η εκάστοτε υπηρεσία  ως εξασφάλιση για την περίπτωση που μειωθεί η τιμή. Η τιμή δεν μειώνεται ποτέ παραπάνω από  αυτό το ποσοστό. Οι περιπτώσεις που έχει μειωθεί παραπάνω από το 30%  είναι απειροελάχιστες γιατί το δικαστήριο έχει δει τα στοιχεία, τα έχει κρίνει και δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί  τόσο πολύ ώστε να φθάσουμε σε ένα ύψος 90.000 ευρώ από τα 750.000 ευρώ”, υποστήριξε η κ Γκουβίτσα

Από την πλευρά του ο Γιαννόπουλος με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο ισχυρίστηκε ότι “η διαδικασία για όλους τους ιδιοκτήτες και δικαιούχους δεν θα μπορούσε να ακολουθηθεί από την στιγμή την οποία το πρόδηλο  σφάλμα αφορούσε μόνο τα συγκεκριμένα ακίνητα.   “Για αυτό το λόγο και προκειμένου να διασφαλίσουμε αφενός την εκτέλεση του έργου αλλά αφετέρου να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την ορθότητα της διαδικασίας με την καταβολή της ορθής αποζημίωσης οδηγηθήκαμε σε αυτή την λύση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Γιαννόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα