Ηλεία

Απαραίτητη η άμεση στέγαση του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Για τις δράσεις και τα προβλήματα του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πύργου, μίλησαν χθες στο Λάτσειο Δημοτικό μέγαρο, ο κ. Παναγιώτης (Τάκης) Γεωργόπουλος πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος και η κα Ελένη Ζαριφοπούλου από το νοσηλευτικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για το περιφερειακό τμήμα Πύργου, είναι η έλλειψη μόνιμης στέγης που θα καλύπτει τις ανάγκες του, ένα θέμα πάντως, που σύμφωνα με δήλωση του κ. Γιάννη Βαρελά, γενικού Γραμματέα στον δήμο Πύργου, βρίσκεται κοντά στη λύση του.

Να σημειωθεί ότι το περιφερειακό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πύργου, ιδρύθηκε το 1938 και έχει λαμπρή ιστορία, από την εποχή του ελληνοϊταλικού πολέμου, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολύ σοβαρά συμβάντα στην Ηλεία και στην χώρα μας, όπως σε φυσικές καταστροφές και πολλά ακόμη.

«Έχουμε δώσει το παρών σε όλα τα μεγάλα συμβάντα του νομού και της χώρας»

Ο κ. Παναγιώτης (Τάκης) Γεωργόπουλος πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πύργου στάθηκε στις δηλώσεις του στο πρόβλημα έλλειψης μόνιμης στέγης που έχει το τμήμα, ενώ κάλεσε τους νέους και τις νέες της περιοχής να γίνουν μέλη του.

«Αυτή η συνάντηση δεν γίνεται σε ένα χώρο του Ερυθρού Σταυρού δυστυχώς, γιατί αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε κάποια μόνιμη στέγη. Ευτυχώς έχουμε ακόμα τον Δήμο Πύργου που μας καλύπτει τις όποιες ανάγκες μας και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον δήμαρχο Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο ο οποίος είναι και μέλος του Ερυθρού Σταυρού, που μας έχει υποσχεθεί ότι πολύ σύντομα το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το περιφερειακό τμήμα του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πύργου θα λυθεί. Το περιφερειακό τμήμα Πύργου είναι ένα ιστορικό τμήμα, ιδρύθηκε το 1938 και μάλιστα από τις τάξεις των εθελοντών του και εθελοντριών του, προήλθε και η ηρωίδα κυρία Ελένη Μητροπούλου, η οποία θυσιάστηκε για τα ανθρωπιστικά πιστεύω του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Ιωαννίνων. Αυτή η ιστορία συνεχίζεται και πρόκειται να πάει ακόμη πιο μακριά στο μέλλον. Ελπίζουμε να μας βοηθήσει και ο Θεός για να υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας. Έχει δώσει το παρών σε όλα τα μεγάλα συμβάντα, όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και της πατρίδας μας. Έχει δώσει το παρών στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, στην κρίση της Κύπρου, σε όλες τις σοβαρές πρόσφατες περιπτώσεις όπως η φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Έχει δώσει το παρών στους σεισμούς που έπληξαν την πόλη μας το 1993, αλλά και στους σεισμούς που έπληξαν τον επόμενο χρόνο το Αίγιο. Σε οποιαδήποτε αποστολή μας ζητήθηκε από τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε κεντρικό επίπεδο συμμετείχαμε. Εθελοντές του περιφερειακού τμήματος Πύργου έχουν φτάσει στις εσχατιές της Ελλάδας, υπηρετώντας τις ανθρωπιστικές αξίες του Ερυθρόσταυρικού συστήματος. Η πιο πρόσφατη δράση ήταν όταν πήγαμε και προσφέραμε νερό τους εθελοντές και πυροσβέστες που μάχονταν την φωτιά στο Χελιδόνι στα όρια του δήμου Πύργου».

«Βρισκόμαστε σε μια καμπή»

Συνεχίζοντας ο κ. Παναγιώτης (Τάκης) Γεωργόπουλος στάθηκε στο μέλλον του τμήματος.

«Αυτή τη στιγμή το περιφερειακό τμήμα Πύργου βρίσκεται σε μία καμπή. Είμαστε το πρώτο εκλεγμένο Συμβούλιο του περιφερειακού τμήματος. Τον προηγούμενο χρόνο έγιναν για πρώτη φορά εκλογές για όλα τα όργανα του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Και για το κεντρικό συμβούλιο και για τα συμβούλια των περιφερειακών τμημάτων. Πλέον οποιοσδήποτε πολίτης συμμερίζεται τις ανθρωπιστικές αρχές του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μπορεί να εγγραφεί μέλος, είτε στο περιφερειακό τμήμα Πύργου, είτε σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα της Ελλάδος. Έτσι λοιπόν αποκτήσαμε τις πρώτες εκλεγμένες διοικήσεις. Ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος με το καινούργιο καταστατικό, ο Δόκτωρ Αντώνης Αυγερινός έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο, την ανόρθωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σχεδόν εκ της τέφρας του. Πριν από 2-3 χρόνια βρεθήκαμε σχεδόν στην έξοδο από την παγκόσμια οικογένεια των Ερυθρών Σταυρών. Καταφέραμε όμως με τις άοκνες προσπάθειες του προέδρου μας να ξανά σταθούμε στα πόδια μας, να παραμείνουμε και σιγά-σιγά γινόμαστε ένα σημαντικό μέλος της παγκόσμιας ερυθρόσταυρικής οικογένειας. Ιδιαίτερα για το περιφερειακό τμήμα Πύργου τα προηγούμενα χρόνια ήταν χρόνια αδράνειας. Όμως το καινούργιο διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές έχει βάλει κάποιους στόχους. Και βέβαια στους στόχους αυτούς, θα ήταν ασέβεια να μην ανέφερα στον αείμνηστο Πρόεδρο μας που ήταν ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος, ο Νίκος Σιάνης, πού μαζί του εγώ ως αντιπρόεδρος  και το υπόλοιπο Δ.Σ. καθορίσαμε τις προτεραιότητές μας. Προτεραιότητες που έχουμε κρατήσει σεβόμενοι και συνεχίζουμε προσπαθώντας να υλοποιήσουμε αυτά που σχεδιάσαμε.

Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει μία επαναπιστοποίηση γνώσεων τόσο των εθελοντών του τομέα υγείας, όπως λέγεται τώρα ο τομέας νοσηλευτικής, όσο και των εθελοντών διασωστών – σαμαρειτών που υπάρχουν στο τμήμα μας. Προτεραιότητά μας επίσης είναι και έχουμε αρχίσει να την υλοποιούμε να δημιουργήσουμε και τμήμα νεότητας. Σε αυτό το τμήμα μπορούν να συμμετέχουν έφηβοι και νέοι έως την ηλικία των 25 ετών, οι οποίοι ενστερνίζονται και θέλουν να βοηθήσουν στην προβολή των ανθρωπιστικών ιδεωδών. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει».

«Θέλουμε να έχουμε κοντά μας τους φορείς και τον λαό»

Ακόμη ο κ. Γεωργόπουλος ζήτησε την ενίσχυση όλων των φορέων της περιοχής, αλλά και του απλού κόσμου.

«Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να έχουμε κοντά μας όχι μόνο τους φορείς της πόλης μας αλλά και όλο το λαό της περιοχής, να στελεχώσει τις τάξεις του Ερυθρού Σταυρού ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και εμείς τα καθήκοντά μας όσο το δυνατόν καλύτερα».

Τέλος ανέφερε πως αυτή την στιγμή το τμήμα έχει 125 μέλη.

«Το περιφερειακό τμήμα Πύργου έχει σαν μέλη 125 άτομα. Όταν όμως λέμε μέλη να τους ξεχωρίσουμε από τους εθελοντές. Μέλη είναι οποιοσδήποτε ως πολίτης θέλει με τη συνδρομή του να βοηθήσει τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Έρχεται, γράφεται μέλος, πληρώνει μία συνδρομή των 10 ευρώ το χρόνο και μπορεί να λαμβάνει μέρος στις γενικές συνελεύσεις και έχει το δικαίωμα να εκλέγεται και να εκλεγεί στα όργανα του Τμήματος. Από κει και πέρα είναι οι εθελοντές, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εθελοντικά σώματα, ο τομέας υγείας και ο τομέας διασωστών, που βέβαια θα ανήκουν όλοι στον ίδιο τομέα τον τομέα εθελοντισμού του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».

Ελένη Ζαριφοπούλου : «Θέλουμε και εμείς μια στέγη»

Από την πλευρά της η κα. Ελένη Ζαριφοπούλου από το νοσηλευτικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού τόνισε χαρακτηριστικά για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για να παραμείνει «ζωντανό» το τμήμα της.

«Έχω εκπαιδευτεί από το 1961, είμαι δηλαδή 59 χρόνια ενεργό μέλος, σε μία περίοδο ήμουν στην εφορία του περιφερειακού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, ενώ ήμουν αντιπρόεδρος, με Πρόεδρο την αείμνηστη Ρένα Καλογεροπούλου. Είχαμε ενεργό δράση, είχαμε περιθάλψει και βοηθήσει πολλές οικογένειες που είχαν ανάγκη,  είχαμε επισκεφτεί ιδρύματα που είχαν και αυτά ανάγκη, είχαμε περιποιηθεί μία ομάδα 29 ατόμων Κούρδων που είχαν έρθει ως πολιτικοί πρόσφυγες. Εγώ έχω λάβει μέρος και σε στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων στη Λέρο για 2,5 μήνες, έχω κάνει πολλές αποστολές, και δυστυχώς και εμείς δεν έχουμε στέγη. Η εκπαίδευση η δική μας είναι περίπου 7 με 8 μήνες και κάνουμε όλα τα μαθήματα νοσηλευτικής. Έχουμε γνώσεις και έχουμε κάνει και δύο φορές μετεκπαίδευση, αφού πρέπει να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα. Σήμερα δεν υπάρχουν καινούργια τμήματα, αφού οι διδάσκοντες είναι απασχολημένες με τους μετανάστες στα νησιά και δεν μπορεί ο Ερυθρός Σταυρός να μας τις διαθέσει για να κάνουμε καινούργια τμήματα. Δυστυχώς δεν έχουμε στέγη, ενώ είμαστε περίπου ενεργά μέλη στο νοσηλευτικό τμήμα γύρω στα 20 με 25 ατομα, κάνουμε συγκεντρώσεις, κάνουμε εκδηλώσεις, κόβουμε πίτα κ.α. Περιμένουμε και εμείς μήπως βρούμε μία κατάλληλη στέγη για να μπορούμε να φαινόμαστε κάπως περισσότερο, για να έχουμε μία καλύτερη δράση και να συγκεντρωθούμε. Ελπίζουμε λοιπόν σε ένα καλύτερο μέλλον. Το τμήμα νοσηλευτριών αδελφών είναι από το 1938, με θύμα την αδελφή Ελένη Μητροπούλου η οποία έπεσε σε βομβαρδισμό στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Έκτοτε τιμάμε τη μνήμη της στο άγαλμα που είναι στο Επαρχείο όπου στεφανώνουμε κάθε 28η Οκτωβρίου».

Γιάννης Βαρελάς : «Είμαστε σε διαδικασία ανεύρεσης χώρου για μόνιμη στέγαση»

Ο κ. Γιάννης Βαρελάς γενικός Γραμματέας στο δήμο Πύργου τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί χώρος που θα στεγάσει τον Ερυθρό Σταυρό Πύργου και σύντομα θα υπάρχουν ευχάριστα νέα.

«Είμαστε εδώ μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό με τη διοίκηση και τα μέλη του να συνδράμουμε και εμείς στο δύσκολο έργο τους είσαι μεγάλη προσφορά που έχουν όλα αυτά τα χρόνια σαν Ερυθρός Σταυρός. Είμαστε σε διαδικασία ανεύρεσης χώρου για μόνιμη στέγαση. Θα τον ετοιμάσουμε και θα τον παραδώσουμε στον Ερυθρό Σταυρό για μόνιμη χρήση».

Όλη η επικαιρότητα