Υγεία

Απαραίτητος ο σωστός αερισμός του σπιτιού μας κάθε μέρα

Ακούστε το άρθρο

Το σπίτι μας πρέπει πάντα να αερίζεται καλά, χειμώνα καλοκαίρι, κάθε μέρα, πόσο μάλλον τώρα, την περίοδο της πανδημίας.

Και ναι μεν λόγω ζέστης έχουμε πολλά παράθυρα και μπαλκονόπορτες ανοιχτά, περισσότερες ώρες την ημέρα, παρ’ όλα αυτά, η χαλαρότητα του καλοκαιριού ευνοεί και περισσότερες φιλικές συγκεντρώσεις. Γεγονός που συνεπάγεται ατμόσφαιρα γεμάτη ρύπους και μικρόβια.

Κούραση και ζαλάδα λόγω του αέρα

Η εσωτερική ατμόσφαιρα των κατοικιών μπορεί να φέρει 2 έως 5 φορές περισσότερους ρύπους και μολυσματικούς παράγοντες από ό,τι η εξωτερική, ανεξάρτητα από το αν το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ή σε ένα προάστιο. Το χειμώνα, μάλιστα, το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται, καθώς οι χώροι δεν αερίζονται αρκετά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κούραση, η ζαλάδα, οι ναυτίες και οι πονοκέφαλοι είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του «συνδρόμου του άρρωστου κτιρίου», που αποδίδονται στην εσωτερική ρύπανση του αέρα του κτιρίου. Εκτός αυτού, αερίζοντας το σπίτι, ο αέρας ανανεώνεται και έτσι απομακρύνονται σκόνη και μικρόβια που μπορεί να απειλήσουν τον οργανισμό μας.

Φέρνουμε καθαρό αέρα στο σπίτι μας

Το να έχετε φρέσκο, εξεωτερικό αέρα στο σπίτι σας βοηθά στην αποφυγή της συσσώρευσης σωματιδίων του ιού SARS-CoV-2 στο εσωτερικό του σπιτιού, σύμφωνα με το  Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ακόμη κι αν μισοανοίξετε τα παράθυρα του σπιτιού, βοηθά στην είσοδο φρέσκου αέρα. Παρ’ όλα αυτά, ότνα οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, δηλαδή δεν έχει ψύχος ή υπερβολική ζέστ, ανοίγουμε διάπλατα πόρτες και παράθυρα για να επιτρέψουμε την ανεμπόδιστη είσοδο του αέρα.

Εξετάζοντας την ασφάλεια

Μην ανοίγετε παράθυρα και πόρτες εάν κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλές για εσάς ή άλλους (για παράδειγμα, παρουσία μικρών παιδιών και κατοικίδιων ζώων, κίνδυνος πτώσης, πρόκληση συμπτωμάτων άσθματος, υψηλά επίπεδα εξωτερικής ρύπανσης). Εάν το άνοιγμα παραθύρων ή θυρών δεν είναι ασφαλές, σκεφτείτε άλλες προσεγγίσεις για τη μείωση των σωματιδίων του ιού στον αέρα, όπως η χρήση φιλτραρίσματος αέρα και ανεμιστήρων μπάνιου και κουζίνας.

Πηγή: healthstories.gr

Όλη η επικαιρότητα