Viral

Αποκαλύφθηκε το μυστικό της «Κραυγής» 130 χρόνια μετά τη δημιουργία του

Ακούστε το άρθρο

Το μυστήριο που σκέπαζε τον γνωστό πίνακα «Κραυγή» του Edvard Munch εξαιτίας μιας μικρής φράσης που ήταν γραμμένη πάνω στον καμβά, λύθηκε 130 μετά τη δημιουργία του έργου.

Σύμφωνα με το bbc.com, η γραμμένη με μολύβι φράση στην πάνω αριστερή πλευρά του πίνακα «Μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να το έχει ζωγραφίσει» είχε προκαλέσει τριβή και διαφωνίες ανάμεσα σε ζωγράφους και καλλιτέχνες, καθώς υπήρχαν δύο σενάρια: είτε ότι την είχε γράψει ο ίδιος ο ζωγράφος, είτε ότι ήταν αποτέλεσμα βανδαλισμού.

Πλέον, σχεδόν 130 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου το μυστικό αποκαλύφθηκε, καθώς νέες δοκιμές που έγιναν από το Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας επιβεβαίωσαν ότι η επιγραφή έγινε από τον ίδιο τον ζωγράφο.

Το μουσείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λέξεις γράφτηκαν από τον Munch, αφού χρησιμοποίησε τεχνολογία για να αναλύσει το χειρόγραφο και να το συγκρίνει με τα δικά του ημερολόγια και γράμματα.

Έντονη κριτική

Το έργο είχε προκαλέσει έντονη κριτική εκείνη την εποχή, μαζί με δημόσιες εικασίες σχετικά με την ψυχική υγεία του ζωγράφου.

Ο Munch, σύμφωνα με τα ημερολόγιά του, τραυματίστηκε βαθιά από την αντίδραση και θεωρείται ότι τότε πρόσθεσε τη φράση στο έργο του.

Τόσο ο πατέρας όσο και η αδερφή του Munch υπέφεραν από κατάθλιψη και τελικά ο Munch νοσηλεύτηκε μετά από μια νευρικό κλονισμό το 1908.

Η μητέρα και η μεγαλύτερη αδερφή του πέθαναν πριν ο καλλιτέχνης γίνει 14 ετών, ο πατέρας του πέθανε 12 χρόνια αργότερα και μια άλλη αδελφή έγινε δεκτή σε άσυλο, καθώς υπέφερε από διπολική διαταραχή.

Όλη η επικαιρότητα