Από καρδιάς: Γυναίκα, δύναμη ζωής…

Share

Γράφει η Σοφία Βαρουξή

Γιορτάσαμε την 8 Μαρτίου, διαδικτυακά, τηλεφωνικά αλλά και με δηλώσεις μέσα από την εφημερίδα μας.

Η θέση μου είναι πάντα να στηρίζω τους αγώνες των γυναικών, να αναγνωρίζω τις θέσεις τους, να συμμερίζομαι τα δύσκολα, να αγαπώ πολύ τη γυναίκα-ΜΑΝΑ.
Αυτή που δίνει καθημερινά επίπονο αγώνα, αυτή τη Γυναίκα που έχει τον τρόπο να υποστηρίζει τον ρόλο της με δύναμη και αυταπάρνηση, και αυτό μας το έδειξαν οι γυναίκες της εξέγερσης στις ΗΠΑ το 1857.

Ομοίως ο δυναμισμός των γυναικών του 1821, που έγραψαν Ιστορία, θυσιάζοντας τη ζωή τους, ο συνεχής αγώνας τους στον πόλεμο του 1940, μεταφέροντας σ’ εμάς τις γυναίκες του σήμερα, ότι για να κατακτήσεις την ελευθερία πρέπει να πιστέψεις στη δύναμή σου.

Δεν πρέπει ποτέ οι γυναίκες του σήμερα να μην θυμόμαστε όλες αυτές τις γυναίκες του αγώνα, να ξεχάσουμε τη δύναμη των γιαγιάδων μας, όπως μου τα περιέγραψε και η αξέχαστη γιαγιά μου, την ώρα που έπλεκε τις μάλλινες κάλτσες να τις στείλει στον στρατό, έκανε την προσευχή της για να γυρίσουν γεροί οι δικοί της άνθρωποι από εκεί.

Οι εμπειρίες τους, καθώς και της μητέρας μου, έγιναν τα αληθινά «παραμύθια» που άκουσα για τις γυναίκες του χθες. Δεν χάρηκαν τη ζωή, ένιωθαν πάντα μέσα τους ταγμένες στην οικογένειά τους. Ας έχουμε όλες οι γυναίκες τη θύμηση της λιονταρίσιας καρδιάς αυτών των γυναικών, ας υποκλιθούμε στη δύναμη της καρδιάς τους και σίγουρα όλες θα συμφωνήσετε ότι υπάρχουν γυναίκες του σήμερα που ξεχνούν την ιστορία αλλά και τους κανόνες, και γράφουν άνευρους θεατρικούς μονολόγους που λησμονιούνται γρήγορα από την κοινωνία του σήμερα…

Εύχομαι τα παιδιά μας να έχουν παράδειγμα αυτής της γυναίκας – μάνας, που προσπαθεί γι’ αυτό που αγαπά και συνεχίζει παρά τις δυσκολίες της ζωής.