Αρθρογραφία

Από την Aρχαία Ολυμπία το 2007, στις Μυκήνες το 2020, ένα… τσιγάρο δρόμος!

Ακούστε το άρθρο

Ήταν Αύγουστος του 2007, όταν γινόταν στάχτη ο Κρόνιος Λόφος στην Αρχαία Ολυμπία, στη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας.

Τότε ο ιερός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας βγήκε βαριά πληγωμένος από την καταστροφική πυρκαγιά, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι δεν διατρέχει κίνδυνος και ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Τότε το …υπερσύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας δεν είχε λειτουργήσει όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή έφθασε πυροσβεστικό αεροσκάφος με τουλάχιστον μία ώρα καθυστέρηση.

Οι φλόγες είχαν απειλήσει άμεσα το Νέο Μουσείο, ενώ είχε καεί  μία πλευρά του αρχαίου Σταδίου.

Δεκατρία χρόνια μετά (σχεδόν ακριβώς!) την καταστροφική πυρκαγιά στην αρχαία Ολυμπία που έκανε κρανίου τόπου τον Κρόνιο Λόφο, άλλος ένας αρχαιολογικός χώρος, αυτή τη φορά μαζί με τα μνημεία του γνωρίζει το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Οι αρχαίες Μυκήνες, με τα ξακουστά στον κόσμο κυκλώπεια τείχη τους, παραδόθηκαν στις φλόγες, όταν φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής, περίπου ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο, πέρασε μέσα από αυτόν προκαλώντας ρύπανση σε τμήματα του μνημείου.

Ευτυχώς η εκκένωση των επισκεπτών πραγματοποιήθηκε γρήγορα, ωστόσο η έκταση της ζημιάς είναι προφανές ότι θα αποτιμηθεί τις επόμενες μέρες.

Το Υπουργείο έβγαλε ανακοίνωση την ίδια κιόλας μέρα, για να μας ενημερώσει πως δεν έγινε και μεγάλη ζημιά κι ότι ο Αγαμέμνονας είναι κανονικά στον τάφο του. Μας ενημέρωσε ότι δεν καταστράφηκαν αρχαιότητες και ότι πέτυχε απόλυτα το πλάνο της τοπικής Εφορείας με την αποτελεσματική αποψίλωση…

Η αφετηρία των Ομηρικών επών και της Τραγωδίας. Εδώ που η Ιστορία έγινε Μύθος! Τα κτίσματα του 13ου αι. π.Χ. Ο λεγόμενος τάφος της Κλυταιμνήστρας. Η Πύλη των Λεόντων που πρωτοανέσκαψε το 1841 το Γεώργιος Πιττάκης. Τρεις διακόσια χιλιάδες χρόνια πριν.  Η φωτιά εντός του ανακτόρου και του θρησκευτικού Κέντρου στο νοτιοδυτικό άκρο του τείχους των Κυκλώπων.

Οι εικόνες της καπνισμένης «Πύλης των Λεόντων», αποτελούν  ντροπή για το κράτος, για τους εντεταλμένους να προστατεύουν τα μνημεία του Ελληνισμού, για όλους μας και μόνο θλίψη κι οργή να προκαλέσουν.

Το πάθημα της Αρχαίας Ολυμπίας δεν έγινε μάθημα, με αποτέλεσμα να επαναληφθεί η ιστορία ως τραγωδία για ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας.

Δεν ξέρω αν ήταν μοιραίο να ξανακαεί η ακρόπολη του Ατρέα κι ο οίκος του Αγαμέμνονα ή υπάρχει και ανθρώπινη αμέλεια. Οι ειδικοί θα αποφανθούν ποιος ή τι ευθύνεται, αν αυτό που ακούγεται για  έλλειψη μέτρων προστασίας ισχύει, αν πρόκειται για μια ακόμα «κακιά στιγμή» ή για μεμονωμένο περιστατικό, ή είναι αποτέλεσμα χρόνιας αδιαφορίας και υποχρηματοδότησης.

Η φωτιά, εκτός από τα μνημεία, έπληξε ανεπανόρθωτα το υπεύθυνο πρόσωπο της χώρας μας . Η εικόνα ενός αρχαιολογικού χώρου στις φλόγες και οι φιγούρες των ανθρώπων να τον εγκαταλείπουν απρόθυμα αλλά υποχρεωτικά μέσω των social media έκαναν το γύρο του κόσμου

Αυτή η φωτιά είχε πολύ μεγαλύτερες απώλειες από όσες φαίνονται με την πρώτη ματιά. Μπορεί αυτή την φορά τα μνημεία να γλίτωσαν, το πέρασμα της φλόγας όμως προκάλεσε τεράστια καταστροφή στην εικόνα της χώρας διεθνώς.

Όταν στην Ελλάδα με την παγκόσμια πολιτισμική μοναδικότητα, με την ιστορία χιλιετιών , παραδίδονται στις φλόγες αρχαιολογικοί χώροι, τεράστιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς σημαίνει πως δεν έχουμε την παιδεία να προτάξουμε τις υπέρμετρες αξίες που αποτελούν μοναδικές παρακαταθήκες για τον Ελληνισμό αλλά και την ανθρωπότητα.

Όλη η επικαιρότητα